Karadeniz Ereğli Çevre Platformu: Taş ocağı kılıfında cüruf ayrıştırması yapılıyor
Karadeniz Ereğli Çevre Platformu (KERÇEP): Alanda taş ocağı faaliyeti yürütüldüğünü kimse görmemiştir. Alanda kalker ocağı madencilik ruhsatı adı altında cüruf ayrıştırması yapılmaktadır
![Karadeniz Ereğli Çevre Platformu: Taş ocağı kılıfında cüruf ayrıştırması yapılıyor](https://staimg.evrensel.net/upload/dosya/204349.jpg)
Fotoğraf: Evrensel
Karadeniz Ereğli Çevre Platformu (KERÇEP) yöredeki çevre sorunlarına dair basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını Avukat Yakup Okumuşoğlu okudu. Çeşitli meslek örgütleri, siyasi parti ve derneklerin biraraya gelerek oluşturduğu KERÇEP; ülkenin en önemli ağır sanayi tesislerinden biri olan Erdemir Demir çelik Fabrikası'nın üretim atıklarından olan cüruf atığını fabrika sahası dışında faaliyette bulunan kimi şirketlere vermeye çalıştığını aktardı. 2020 yılı başından bu yana Kdz. Ereğli - Alaplı sınırında Kıyıcak Mevkii’ne taşınmaya başlayan bu cürufların çevresel zararları nedeni ile yargı yoluna başvurulduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Ereğli Belediyesi ve yöre halkının açmış oldukları davalar neticesinde elde edilen yargı kararlarına rağmen halen tesislerden biri yasa dışı yöntemlerle çalışmaya devam etmektedir. Yazık ki Zonguldak İl Özel İdaresi aynı alanda ismini değiştiren şirkete madencilik geçici faaliyetleri için verilen bir ruhsat tanzim etmiş ve şirkette bu ruhsata istinaden çalışmasını sürdürmektedir" denildi.
İL ÖZEL İDARESİ GÖZ YUMUYOR
Cüruf ayrıştırma işinin bir madencilik faaliyeti olmadığının altının çizildiği açıklamada, "Alanda taş ocağı faaliyeti yürütüldüğünü kimse görmemiştir. Alanda kalker ocağı madencilik ruhsatı adı altında cüruf ayrıştırması yapılmaktadır. Cüruf ayrıştırması işi için şirketin elinde bir ÇED kararı yoktur. Açıkçası İl Özel İdaresi, şirket taş ocağı madenciliği yapmadığı halde verdiği madencilik ruhsatını paravan olarak kullanan şirketin çalışmasına seyirci kalmaktadır" denildi. Yaşam alanlarında cüruf dağları istenmediğinin belirtildiği açıklamada şöyle denildi; "Son derece tehlikeli etkileri olabilecek bu faaliyetlerin yaşam alanlarımıza ihracına rızamız olamaz. Faaliyetin derhal durdurulmasını, hukukun gereğinin derhal yerine getirilmesini talep ediyoruz".
Basın metninde ayrıca yöredeki hava kirliliğine de vurgu yapılarak, kentteki hava kirliliğinin limitlerin çok üzerinde olduğu ifade edildi. (Zonguldak/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et