24 Şubat 2022 10:00

Ankara'da sağlık emekçileri şiddete karşı eylem yaptı

Ankara Eğitim Araştırma Hastanesinde bir hekimin, hasta tarafından darbedilmesinin ardından sağlık meslek örgütleri Zekai Tahir Burak Hastanesi önünde eylem yaptı.

Ankara'da sağlıkta şiddete karşı yapılan eylem | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Ankara'da sağlık emekçileri, Dr. Ebru Ergin’in bir hasta tarafından darbedilmesini protesto etti. Açıklamada, "Beklentimiz sağlıkta şiddeti engelleyecek etkin bir yasa ve tedbirken, sosyal medyadan 'geçmiş olsun' paylaşımlarından öteye gitmiyor. Bakanlık ve kamu idarecileri sağlıkta şiddete seyirci kalmaya devam ediyor" denildi.

Ankara Tabip Odası (ATO), Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesinde nöroloji uzmanı olarak hizmet veren Dr. Ebru Ergin’in darbedilmesini, Zekai Tahir Burak Hastanesi önünde düzenledikleri basın açıklamasıyla kınadı. Açıklamaya SES (Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası) de katıldı.

BEKLENTİMİZ ŞİDDETİ ENGELLEYECEK ETKİN BİR YASA

Açıklamayı Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Akif Topçuoğlu yaptı. Topçuoğlu, "Bir hekimin kafasını yerlere vurduracak kadar yükselen şiddetin bir açıklaması olamaz” dedi. “Sağlık emekçilerine yönelik sözlü ve fiziksel şiddet ancak hekimlerin ve sağlık çalışanlarının yaşamına kastettiği takdirde Sağlık Bakanı’nın gündemine giriyor" diyen Topçuoğlu, “Beklentimiz sağlıkta şiddeti engelleyecek etkin bir yasa ve tedbirken, sosyal medyadan 'geçmiş olsun' paylaşımlarından öteye gitmiyor. Bakanlık ve kamu idarecileri sağlıkta şiddete seyirci kalmaya devam ediyor” dedi.

Açıklamasında sağlıkta şiddete dair verileri paylaşan Topçuoğlu, “Pandemi yılı 2020'de günde 71 sağlık emekçisi beyaz kod kullanırken, saat başına 3 sağlık emekçisi beyaz kod kullanmıştır” dedi. Sağlıkta yaşanan şiddetin işçi sağlığı ve iş güvenliği sorunu olduğunu ifade eden Topçuoğlu, bakanlığın buna dair gerekli sorumluluğu almadığını aksine 5 dakikada bir muayene ile iş yerlerini daha da güvensiz kıldığını kaydetti.

Cezasızlığın şiddeti arttırdığını ifade eden Topçuoğlu, “Şiddet ve sağlıksızlık yaratan piyasa mantığına dayalı sağlık organizasyonu modelinin terk edilmesini toplum sağlığını ve niteliği önceleyen parasız bir modelin uygulanmasını istiyoruz” dedi.

Yetkililere seslenen Topçuoğlu, şu soruları yöneltti:

  • "Her geçen yıl katlanarak artan beyaz kod bildirimi nedeniyle Bakanlık bu kapsamda il ve hastane düzeyinde risk tespitini yapmış mıdır?
  • Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan Strateji Planı ile sağlıkta şiddet kapsamında çalışma yapacağını ifade edilmişti. Bu konuda bugüne kadar kamuoyuna yansıyan bir çalışma ve rapor açıklanmamıştır. Çalışma yapılmakta mıdır?
  • Ankara EAH en fazla şiddet yaşanan hastanelerden biridir, iş veren olarak Başhekimliğin ya da İl Sağlık Müdürlüğünün bir çalışması var mıdır?
  • Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, yoğunlaşan sağlıkta şiddet haberlerini ihbar kabul edip inceleme başlatmış mıdır? Sağlık Bakanlığı ile bir çalışma yürütmekte midir?"

(Ankara/EVRENSEL)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Ukrayna vatandaşları Rus Başkonsolosluğu önünde toplandı: Savaşa hayır

SONRAKİ HABER

Cumhurbaşkanlığından memurlara yemek yardımı uyarısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa