24 Şubat 2022 23:26

‘Spor salonu kirada, beden dersleri bahçede’

İstanbul Ataşehir Celal Yardımcı Ortaokulu velileri İBB'nin öğrencilere tahsis ettiği spor salonunun kiralandığını, beden eğitimi derslerinin dışarıda yapıldığını iddia etti.

Fotoğraf: Google Street View

Paylaş

Ramis SAĞLAM
İstanbul

Pandemiye rağmen okullara yeterli kaynak ayırmayan Milli Eğitim Bakanlığı, okul yönetimlerini ve velileri kaderine terk etti. Zorunlu ihtiyaçlar nedeniyle okul yönetimleri çeşitli adlar altında velilerden para isterken bu tablo pek çok veliyi de zor durumda bırakıyor. 2019-2020 eğitim ve öğretim yılında zorunlu kayıt parası iddialarıyla gündeme gelen İstanbul Ataşehir Celal Yardımcı Ortaokulu yine benzer iddialarla gündemde.

Okulda birçok keyfi ve mevzuata aykırı uygulamanın hayat bulduğunu iddia eden veliler, parası olan ailelerin çocuklarının az mevcutlu, ayrıcalıklı yabancı dil sınıfına kayıt olunduğunu iddia etti. Ayrıcalıklı sınıf için 2 bin 500 lira alındığını belirten öğrenci velileri, parayı ödeyemeyen öğrencilerin 35-40 kişilik sınıflarda eğitim gördüğünü, ekonomik durumu iyi olup para ödeyen öğrencilerin ise 15 ila 24 kişilik sınıflarda eğitim gördüklerini söyledi.

Notları iyi olan 8. sınıf öğrencilerinin de ayrı bir sınıfa toplandığını söyleyen veliler, bu öğrenciler için sık sık deneme sınavı yapılırken diğer öğrencilerin böyle bir imkanı olmadığını vurguladı. Öğrenciler arasında fırsat eşitsizliği yaratıldığına dikkat çeken veliler duruma tepki gösterdi.

BELEDİYENİN ÖĞRENCİLER İÇİN VERDİĞİ SALON KİRAYA VERİLİYOR

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin 20 yıl önce öğrencilerin kullanımı için okula tahsis ettiği spor salonunun da dışarıdan gelen spor kulüplerine para karşılığı kiraya verildiğini iddia eden veliler, bu nedenle bazı beden eğitimi derslerinin spor salonu yerine okul bahçesinde işlendiğini, yağmurlu ve soğuk havalarda öğrencilerin sınıflarda tutulduğunu ve dersin işlenmediğini söyledi.

Yaz aylarında okul bahçesine yerleştirilen saksılarda meyve ve sebze üretimi yapıldığını söyleyen veliler, bu saksıların öğrencilerin hareket alanını kısıtladığını ifade ederken “Ayrıca yetiştirilen sebze meyveler devlete faturalandırılmış. Okula gelen yüksek su faturasını kim ödüyor?​” diye sordu. 

‘PARASIZ, NİTELİKLİ EĞİTİM MÜCADELESİNİ YÜKSELTMELİYİZ’

Okullarda velilerden aidat, temizlik gideri, katkı gibi çeşitli adlar altında paralar talep edildiğini belirten Eğitim Sen İstanbul 2 No’lu Şube Başkanı Çayan Çalık, aynı okul içerisinde öğretmen tercihi ve sınıf tercihi yapıldığını hatırlatarak “Zaman içerisinde eğitimdeki piyasalaşmayı artıran bu uygulama öğretmenler arasında rekabeti artırmakta ve iş barışını bozmaktadır. Özellikle ortaokullarda oluşturulan özel sınıflar eğitime eşit şekilde erişmesi gereken öğrencileri sosyoekonomik olarak ayırmaktadır. Eğitimi, okulları şirket mantığıyla yönetmeye çalışan AKP iktidarının karşısında parasız, kamusal eğitim mücadelesini artırmalı çocuklarımızın eşit eğitime erişimi mücadelesini yükseltmeliyiz” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Metin Özkan'ın parasını çaldığını iddia eden Ufuk Enginler şikayetçi oldu

SONRAKİ HABER

Tunç Soyer: Şiddetin karşısında, emekçilerin yanındayız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa