03 Mart 2022 13:20
Son Güncellenme Tarihi: 04 Mart 2022 15:29

Görevden alınan Can Candan’ın Boğaziçi rektörlüğüne açtığı davada yürütmeyi durdurma kararı

Görevden alınan Boğaziçi Üniversitesi akademisyeni Can Candan’ın rektörlüğe açtığı davada yürütmeyi durdurma kararı verildi.

Fotoğraf: Can Candan

Paylaş

İstanbul 7. İdare Dava Mahkemesi, görevden alınan Boğaziçi Üniversitesi akademisyeni Can Candan’ın rektörlüğe açtığı davada yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Boğaziçi Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Naci İnci’nin henüz rektör vekiliyken 16 Temmuz 2021’de görevden aldığı Boğaziçi Üniversitesi Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü Film Çalışmaları Programı öğretim görevlisi ve belgesel sinemacı Can Candan, 13 Ağustos 2021’de Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğüne yürütmenin durdurulması ve iptali için dava açmıştı. 

Eğitim Sen’in de müdahil olduğu davada İstanbul 2. İdare Mahkemesi 20 Ocak 2022’de yürütmenin durdurulması isteminin reddine ikinci kez karar vermişti.

Karara itiraz eden Candan’ın başvurusunu değerlendiren 7. İdare Dava Mahkemesi, 16 Şubat günü oyçokluğu ile yürütmenin durdurulmasına karar verdi.

"ESAS KARAR VERİLENE KADAR GÖREVİME DÖNÜYORUM"

Karara ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yapan Candan, “İşe iade davası devam ediyor. Bu ara karar, birinci mahkemenin ret kararını ikinci kez bozan bölge idare mahkemesi tarafından verildi. Esas karar verilene kadar bu karar değişmeyecek. Yani esas karar verilene kadar görevime dönüyorum” dedi.

EĞİTİM SEN’DEN AÇIKLAMA

Eğitim Sen, Candan'ın görevden alınmasına verilen yürütmeyi durdurma kararına ilişkin açıklama yaptı. “Mahkeme, Üyemiz ve İş Yeri Temsilcimiz Can Candan’ın Haksız ve Hukuksuz Bir Şekilde Görevden Alınma İşleminin Yürütmesini Durdurdu” başlığıyla yapılan açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Üyemizin görevine son verilmesi Boğaziçi Üniversitesi’ne teamüllerine aykırı olarak ve üniversitenin bilimsel ve kurumsal özerkliğine zarar verecek şekilde dışarıdan rektör ataması yapılması işleminin devamı niteliğinde idi. Boğaziçi Üniversitesi’nde yıllardır görev yapan üyemizin başarısı, bölümün ve kamunun ihtiyaçları ile ilgili hukuka ve bilime uygun hiçbir bir değerlendirme yapılmaksızın tesis edilen göreve son verme işleminin iptali ve yürütmesinin durdurulması talebi ile açılan davada İstanbul Bölge İdare Mahkemesi Yedinci İdare Dava Dairesi hukuken kabul edilebilir somut tespit bulunmadan davacının görevine son verilmesi yolunda tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı, hukuka aykırı bulunan dava konusu işlemin yürütmesinin durdurulmaması halinde davacının çalışma hayatının kesintiye uğrayacağı, telafisi imkânsız zararlarının doğabileceği açık olduğu gerekçesiyle göreve son verme işleminin yürütmesinin durdurulmasına karar vermiştir.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Sıla Şentürk'ün katili Hüseyin Can Gökçek'in yargılandığı "Cinsel istismar" davası görüldü

SONRAKİ HABER

Muğla Menteşe halkı bal ormanlarına kurulmak istenen çimento fabrikasına karşı mücadelede | Çepeçevre Yaşam

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa