07 Mart 2022 07:42

Boğaziçi araştırması: Duyanların yüzde 80’i "hocalar haklı" diyor

Boğaziçi akademisyenlerinin KONDA ile birlikte hazırladığı araştırmaya göre Boğaziçi Üniversitesi olaylarını duyanların yüzde 80’i öğretim üyelerinin tepkisini haklı buluyor.

Fotoğraf: Meltem Akyol/Evrensel 

Paylaş

Meltem AKYOL
İstanbul

Boğaziçi akademisyenlerinin KONDA ile birlikte hazırladığı “rektör belirlemede öğretim üyelerinin sürece katılımı” ve “Boğaziçi olayları” konularına ilişkin modülün sonuçları açıklandı. Araştırma göre Boğaziçi Üniversitesi olaylarını duyanların yüzde 80’i öğretim üyelerinin tepkisini haklı buluyor. Türkiye’deki her 100 haneden 40’ında gelirin giderden daha az olduğuna vurgulayan KONDA Genel Müdürü Bekir Ağırdır, “Kültürel kimliklere olan sadakat eksiliyor, sınıfsal mesele olduğunu biliyor ama henüz ne yapacağı konusunda net olamıyor” değerlendirmesinde bulundu.

KONDA’DAN BOĞAZİÇİ BAROMETRESİ

Boğaziçi’nden akademisyenlerin KONDA ile yaptığı Boğaziçi Üniversitesi ile ilgili modülün sonuçları açıklandı. “Rektör Belirleme Süreçleri ve Boğaziçi Olayları Modülü” başlığını taşıyan çalışma 5-6 Şubat 2022 tarihlerinde gerçekleştirildi. Türkiye’deki 15 yaş üstü yetişkin nüfusun, siyasal eğilimlerini, tercihlerini ve profillerini ölçmeye yönelik yapılan çalışma, 3 bin 506 kişi ile yüz yüze görüşülerek yapıldı. 24 Haziran 2018 seçimlerini mahalle ve köy sonuçlarına göre hazırlanan ve -kır, kent, metropol olarak ayrıştırılmış- 12 bölge esas alınan araştırmanın sonuçları İstanbul’da yapılan toplantı ile paylaşıldı.

AĞIRDIR: DONMUŞ GÖLÜN ALTI ÇÖZÜLÜYOR!

Türkiye’nin içinde bulunduğu zor günlere dikkat çekerek sözlerine başlayan KONDA Araştırma ve Danışmanlık Genel Müdürü Bekir Ağırdır, "Bir yandan savaşa var, bir yandan pandemi ile insanlar hala hayatını kaybediyor, bir yandan dehşet bir ekonomik kriz var" dedi. Ağırdır, geride bıraktığımız ay Türkiye’deki her 100 haneden 40’ında gelirin giderden daha az olduğuna vurgu yaptı.

Ağırdır şu değerlendirmede bulundu: "Toplumun sakin bir yerden ‘siyaset marifetiyle çözüm bulur muyuz’ ya da ‘kaos yaşamadan buradan kurtulur muyuz’ diye bir derdi var. Umutsuz olmak için bir sebep yok, Türkiye toplumu çok hızlı bir biçimde değişiyor. Türkiye toplumunda -kelimeleri bizim gibi kuramıyor olabilirler- ama zihni planda çok büyük bir değişim var. 12 yıl arayla baktığımızda bile toplumda nasıl bir dönüşüm olduğunu, olumlu anlamda, görüyoruz. Evet bu memleketin insanları birey olmak konusunda gayretli ama yurttaş olmak konusunda ikircikli. Hep söylüyorum, donmuş bir göle bakıyor gibiyiz, o kutuplaşma hala varlığını sürdürüyor ki, kutuplaşma bile nitelik değiştirmiş durumda. Ama asıl buzun altında çok ciddi bir değişim var, gündelik hayat pratikleri benzeşiyor ve benzeştiği yerde ortaklaşma hali var. Empati yükseliyor. Kültürel kimliklere olan sadakat eksiliyor, sınıfsal mesele olduğunu biliyor ama henüz ne yapacağı konusunda net olamıyor. İktidar yanlısı da sorun olduğunu görüyor, damın su aldığını biliyor ama karşı eve doğru da koşamıyor, beni almazlar diye. Özetle toplumun büyük bir kesimi arabayı emniyet şeridine çekmiş hangi konvoyun arkasına takılırsam neşeli ve rahat hayata giderim diye düşünüyor. Onun için kimseye kızmamıza gerek yok. Yeni bir konvoy düzmek zorundayız.”

YÜZDE 51’İNİN FİKRİ YOK

Ağırdır’ın ardından araştırmanın detaylarını Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Profesör Doktor Fikret Adaman aktardı. Araştırmada ilk olarak ‘Rektör belirleme sürecine o üniversitenin öğretim üyelerinin katılımı konusunda ne düşünüyorsunuz?​’ sorusu yöneltildi. Katılımcıların yüzde 51 bu soruya ‘fikrim yok’ yanıtını verdi.

YÜZDE 83 "ÖĞRETİM ÜYELERİ SÜRECE KATILMALI" DİYOR

Bu soruya ‘Fikrim var’ diye yanıt verenlere bu kez, ‘o üniversitenin üyeleri rektör belirleme sürecine katılsın mı’ sorusu yöneltildi. Soruya yanıt verenlerin yüzde 83’ü ‘öğretim üyeleri sürece katılmalı’ yanıtını verdi. 

Araştırma oy tercihlerine göre durumun nasıl olduğunu ortaya koyuyor. AKP’ye oy vereceklerini söyleyenlerin yüzde 65’i  bu soruya ‘fikrim yok’ yanıtı verdi. Fikri olanların yüzde 60’ı ise ‘üniversite öğretim üyeleri sürecin içerisinde yer almalı’ yanıtını verdi. MHP’ye oy verenlerin ise yüzde 58’i ‘fikrim yok’ yanıtını verdi.

YÜZDE 80’İ BOĞAZİÇİLİ HOCALARI HAKLI BULUYOR

Ardından soru biraz özelleşerek ‘Boğaziçi Üniversitesi olaylarına dair fikriniz var mı’ sorusu yönetildi. Bu soruya katılımcıların yüzde 52’si ‘duymadım, bilmiyorum’ yanıtı verdi. Araştırma ilk soruya ‘fikrim yok’ yanıtını verenler ile bu soruya ‘duymadım’ yanıtını verenlerin kesiştiğini ortaya koydu.

‘Boğaziçi olayları’nı duyduğunu söyleyenlerin yüzde 80’i eylem yapan, atamaya tepki gösteren öğretim üyelerinin tepki göstermekte haklı olduğunu söylüyor.

Araştırma eğitim düzeyi arttıkça farkında olma oranının da arttığını gösteriyor. Hayat tarzına ve yaşadığı yere göre bakıldığında da araştırma benzer bir sonuç ortaya koyuyor.

Yine araştırmaya göre Türkiye’de her 4 gençten biri ‘Boğaziçi Üniversitesi olayları’na dair bir şey duymadığını da ortaya koyuyor.

Araştırma ‘bilme oranlarının’ 15-17 yaş aralığı ile 49 üstü yaş aralığında düştüğünü ortaya koyuyor.

Araştırmada ‘ekonometrik analiz’ de yapıldı. Buna göre gelir düzeyi, eğitim durumu, yaşanan yer gibi hususlar ortaya konan fikirde önemli rol oynuyor. Araştırma bütün parametrelerin eşit olduğu koşullarda kadınlarda ‘öğretim üyeleri sürece katılım sağlamalı’ katılım oranının erkeklere oranla daha yüksek olduğunu ortaya koydu. Yine AKP ve MHP’ye oy verenlerde ise diğer bütün parametrelerin geçersiz olduğunu sonucu ortaya çıktı.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

İstanbul'un bazı ilçelerinde yarın 5 saatlik su kesintisi yapılacak

SONRAKİ HABER

İSİG: Şubat ayında en az 106 işçi hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa