14 Mart 2022 12:57

Emek Partisi Mudanya İlçe Örgütü: Zeytinliklerin talanına hayır

EMEP Mudanya İlçe Örgütü, "Başta Mudanyalı üretici köylüler olmak üzere işçi, emekçi halkımızı birleşerek suyuna, toprağına ve geleceğine sahip çıkmaya çağırıyoruz" açıklaması yaptı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Emek Partisi (EMEP) Mudanya İlçe Örgütü, zeytinlikleri maden sahasına dönüştüren düzenlemeye tepki göstererek "Zeytinime dokunma" dedi.

Emek Partisi Mudanya İlçe Örgütü, “Maden Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile ilgili yazılı bir açıklama yayımladı.

Zeytin ağacının Türkiye'de 500 binden fazla insanın başlıca geçim kaynağı olduğu hatırlatılan açıklamada, “Adları AKP iktidarları döneminde ezberlenen üç-beş sermaye grubuna peşkeş çekilen ormanlar, meralar, sular, ovalar gibi zeytin ağacı da sermayenin doymak bilmez iştahına terk edilmek isteniyor. Zeytinleri koruyan Zeytin Kanunu daha önce yedi kere yok edilmeye çalışıldı. Yedisinde de toplumsal tepki nedeniyle geri çekildi. Şimdi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından ülkenin elektrik ihtiyacı gerekçesi arkasına sığınılarak yok edilmek isteniyor” denildi.

"İNSANLIĞIN GELECEĞİ DEĞİL, TEKELLERİN ÇIKARLARINI KORUYOR"

"Dünya genelinde iki yıldır etkili olan pandemi ve yanı başımızda Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile gündeme gelen tarımsal üretim ve gıda güvencesi konuları tarım alanlarının korunması ve tarımsal üretimin, dolayısıyla kendine yeter gıdanın güvence altına alınmasının önemini bir kez daha göstermiştir" denilen açıklamada, “Zeytinlik alanlarının talana açılması kabul edilemez. Erdoğan iktidarı da her sermaye iktidarı gibi insanlığın geleceğini değil başta enerji olmak üzere tekellerin çıkarlarını korumaktadır. Açılan maden sahalarıyla ülke tarımı bitirilirken enerji şirketlerinin bacalarından çıkan gaz ve tozla kamu denilen halk zehirlenirken şirketlerin kasaları dolmaktadır. Yönetmelik gerekçesin de 'kamu yararı' diyerek perdelemeye çalışılan kamunun değil, tekellerin yararıdır” ifadeleri kullanıldı.

"GÖZ BOYAMA CÜMLELERİ"

“Zeytin sahasının madencilik faaliyeti yürütülecek kısmının taşınması” ve “madencilik faaliyetleri bitiminde sahayı rehabilite ederek eski hale getirmeyi taahhüt etme” şartının da bir anlamının olmadığı ifadelerine yer verilen açıklamada şöyle denildi:

“Bugüne kadar rehabilite edilmiş, bırakın eski halini biraz da olsa onarılıp gidilmiş bir tane maden sahası yoktur! Zaten yok edilen doğanın eski haline getirilmesi de olanaksızdır. Soma’da 6 bin zeytin ağacını keserek maden sahası açan şirket buna en bariz örnektir. Başta zeytinlikler olmak üzere tarımın, üreticinin ve tarımsal üretim Anayasa ve kanunlarla korunurken anayasa ve yasalara aykırı bu düzenleme kabul edilemez. Yönetmelik değişikliği anayasaya ve yasalara aykırıdır, iptal edilmelidir. Daha öncekileri iptal ettirdik. Birleşerek bu yönetmeliği de iptal ettireceğiz. Başta Mudanyalı üretici köylüler olmak üzere işçi, emekçi halkımızı birleşerek suyuna, toprağına ve geleceğine sahip çıkmaya çağırıyoruz.” (Bursa/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

'Akaryakıt vergisi sıfırlansın' talebi

SONRAKİ HABER

Direnişteki Farplas işçileri yarın Ankara'da olacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa