18 Mart 2022 06:43

Peru'da yolsuzlukla yargılanan eski Devlet Başkanı Fujimori serbest bırakıldı

Peru'da, yolsuzluk, yargısız infaz gibi suçlamalarla yargılanan eski Devlet Başkanı Alberto Fujimori ‘sağlık sorunu’ gerekçesiyle serbest bırakıldı.

Peru'da yolsuzlukla yargılanan eski Devlet Başkanı Fujimori serbest bırakıldı

Alberto Fujimori | Fotoğraf: Wikimedia Commons

Peru'da Anayasa Mahkemesi, eski Devlet Başkanı Alberto Fujimori'yi ‘sağlık durumu’ gerekçesiyle serbest bıraktı.

Mahkeme, yolsuzluk ve görevi suistimal suçlarından hapis cezası bulunan Fujimori için avukatının yaptığı temyiz başvurusunu yerinde buldu.

Mahkeme hakimi Eloy Espinosa, Kanal N'ye yaptığı açıklamada, oylamanın 3 lehte, 3 aleyhte yönünde kullanıldığını, eşitlik olduğu için temyiz başvurusunun kabul edildiğini bildirdi.

Böylece 2007'de, 25 yıl hapis cezasına çarptırılan Fujimori'nin, başkent Lima'daki Barbadillo Cezaevinden ayrılacağı bilgisi paylaşıldı.

Fujimori'nin bir süredir kalp rahatsızlığı nedeniyle Lima'da bir klinikte tedavi gördükten sonra hapishanede tedavisine devam edildiği kaydedilmişti.

SÜREÇ

1990-2000 yıllarındaki devlet başkanlığı döneminde görevi suistimal, rüşvet ve yargısız infazlar yaptığı gerekçesiyle 25 yıl hapse mahkum edilen Fujimori, 2007'den bu yana Peru'da hapis yatıyordu.

Eski Devlet Başkanı Pedro Pablo Kuczynski, 2017 yılında insani gerekçelerle Fujimori için af çıkarmıştı. Kuczynski'nin hakkındaki yolsuzluk suçlamaları nedeniyle devlet başkanlığından azledilmemek için mecliste Fujimori'nin eski partisinden milletvekillerinin desteğini sağlayabilmek amacıyla Fujimori'yi affettiği öne sürülmüştü. (AA)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Padişah yetkisi

Padişah yetkisi

Devlet Denetleme Kuruluna verilen sınırsız kayyım yetkisiyle Cumhurbaşkanı, bir talimat vererek kamu kuruluşlarından belediyelere, sendikalardan meslek odalarına ve barolara kadar tüm kurumların yönetimlerini, yargı kararına gerek olmadan görevden alabilecek. Prof. Dr. Metin Günday “Bu bir kayyım yetkisi. Anayasa’ya aykırı” dedi.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Kara Harp Okulu mezuniyet törenindeki kılıçlı yemin nedeniyle 5 teğmen ordudan ihraç edildi.

Evrensel'i Takip Et