24 Mart 2022 00:25

Prof. Dr. Mesut Yeğen: Türkiye siyasetinin Kürt meselesini yeniden gündemine alması gerekiyor

Evrensel’e konuşan Prof. Dr. Mesut Yeğen, "HDP’li ya da değil, Kürtler ana siyasi ve kültürel gövdeden, daha doğrusu büyük ulusal gövdeden ayrı durmaya devam ediyor, böyle kalmakta ısrar ediyor" dedi.

Fotoğraf: Şerif Karataş/Evrensel

Paylaş

Şerif KARATAŞ
Diyarbakır

Newroz kutlamaları bu yıl kitleselliğiyle dikkat çekti. Özellikle Bölge illerinde soğuk ve karlı havaya karşın Newroz alanlarını yüz binler doldurdu. Görkemli Newroz kutlamalarını işaret eden Prof. Dr. Mesut Yeğen, “Türkiye siyasetinin bir bütün olarak Kürt meselesini yeniden gündemine alması gerektiğini gösteriyor” dedi.

Bu yılki Newroz kutlamalarında çıkan mesajları Kürt meselesi üzerine önemli çalışmalar yapan Prof. Dr. Mesut Yeğen ile konuştuk. Newroz kutlamalarının geçen sene olduğu gibi bu sene de görkemli olduğunu söyleyen Yeğen, “Hemen her yerde muazzam büyüklükte kalabalıklar katıldı Newroz’a. Ancak haberlerden ve sosyal medyadan izlediğim kadarıyla, bu seneki Newroz iki açıdan öncekilerden biraz farklı da oldu. İlkin, bu sene soğuğa, kara kışa rağmen büyük kalabalıklar katıldı Newroz’a. İkincisi, Newroz kutlandığı hemen her yerde öncekilerden daha büyük kalabalıklarla kutlandı. Diyarbakır, Van, İstanbul, Şırnak, Nusaybin vb. pek çok yerden gelen görüntüler Newroz’un öncekilerden daha büyük ve daha coşkulu kalabalıklarla kutlandığını gösteriyor. Bu haliyle 2022 Newroz’u bir süredir göz önünde duran bir şeyi teyit etmiş oldu: Kürtler kendine geliyor!” ifadelerini kullandı.

"HDP, BARIŞ VE MÜZAKERE PERSPEKTİFİNE SADIK"

Prof. Dr. Mesut Yeğen

Newroz alanlarından gelen mesajları ise iki ayrı düzeyde değerlendirmek gerektiğini anlatan Yeğen, “İlk düzeyde kutlamaların kurumsal ev sahibi olarak HDP’nin verdiği mesajlara, ikinci düzeyde de alanların biraz ‘kendiliğinden’ verdiği mesajlara bakmak yerinde olur” dedi. İlk düzeyde, üç ana mesaj verildiğini belirten Yeğen, mesajları şöyle açıkladı: “Biri genel olarak devlete ya da Türkiye’ye, ikincisi de muhalefete. İlk mesaj, HDP’nin 2013 Newroz’unda açıklanan ve 2015 28 Şubat’ında olgunlaşıp teyit edilen barış ve müzakere perspektifine sadık olduğu yolundaydı. HDP, devlete ve genel kamuoyuna 2013-2015 perspektifine dönüldüğü takdirde buna katılmaya, katkı vermeye hazır olduğunu beyan etmiş oldu. İkinci mesaj ise ağırlıkla muhalefete verildi. Burada da eylül 2021’de duyurulan HDP tutumu bir kez daha hatırlatılmış oldu. HDP, bu ikinci mesaj yoluyla muhalefete “Birlikte hareket etmeye varım, ama bizi ve taleplerimizi hesaba katmanız şartıyla” demiş oldu.”

HEM İKTİDARA HEM MUHALEFETE MESAJ

İlk bakışta, HDP aslında bildik iki tutumunu bir kez de Newroz vesilesiyle tekrar etmiş görünse de, bu mesajların bu muazzam kalabalıklarla birlikte verilmesiyle aslında bir üçüncü mesajın daha verilmiş olduğunu ifade eden Yeğen, “HDP, bu kalabalıkları arkasına almış olarak hem devlete hem de muhalefete şunu demiş oldu: Tabanımla bağlarım çok kuvvetli, hesaplarınızı ona göre yapın. Diğer bir deyişle, devlete ‘HDP’yi kapatmak kabilinden mühendislik işlerine girişmeyin, işe yaramaz’, muhalefete de ‘Sıkışmışlığımız çaresiz olduğumuz, size mecbur olduğumuz anlamına gelmiyor’ demiş oldu HDP” değerlendirmesinde bulundu.

Öte yandan, Newroz kutlamalarının HDP’yi aşan, biraz kendiliğinden de bir boyutu ve mesajı olduğunu da söyleyen Yeğen, onu da şöyle açıkladı: “O mesaj da şu: HDP’li ya da değil, Kürtler ana siyasi ve kültürel gövdeden, daha doğrusu büyük ulusal gövdeden ayrı durmaya devam ediyor, böyle kalmakta ısrar ediyor. Newroz görüntüleri Türkiye’nin genel, bildik, sıradan gerçeğinin yanı sıra bir ‘ikinci gerçeğinin’ olduğuna işaret ediyor. Bu da Kürt meselesinin 2015’ten sonra çözülmek şöyle dursun, neredeyse aynen devam ettiğini, Türkiye siyasetinin bir bütün olarak Kürt meselesini yeniden gündemine alması gerektiğini gösteriyor.”

ÖNCEKİ HABER

Seçim yasası teklifini CHP Milletvekili Bülent Tezcan'la konuştuk | Ankara Baskısı

SONRAKİ HABER

Kursta 13 çocuğa işkenceyle suçlanan 2 görevliye 195'er yıl hapis talebi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa