Maltepe Belediyesinde işten atma protestosu: İş güvenceme dokundurtmam

Maltepe Belediyesi işçileri, belediye önünde yaptıkları eylemle işten atmaları protesto etti. Angaryanın sürekli hale getirilmek istendiğini ifade eden işçiler “İş güvenceme dokundurtmam” dedi.

25 Mart 2022 12:01
Paylaş

Maltepe Belediyesi işçileri “İş güvenceme dokundurtmam” diyerek Maltepe Belediyesi önünde yaptıkları eylemle işten atmaları protesto etti.

Maltepe Belediyesi önünde toplan işçiler adına açıklama yapan Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 2 No’lu Şube Mali Sekreteri Cihan Demir, “Son olarak, asli işi öğretmen olan arkadaşımız, uzun süre ayakta kalamayacağını belediye yönetimine rapor olarak sunmasına karşın, sahaya görevlendirmekte ısrar edilmiş, öğretmen arkadaşımıza kendi işi verilmemiş, işçi fazlalığı gerekçe gösterilerek iş akdine son verilmiştir” dedi.

Angaryanın sürekli hale getirilmek istendiğini ifade eden Demir, “Buna itiraz eden işçilerin iş akdi feshedilmektedir. Sözleşmemizde yer alan 23. madde oldukça açıktır. ‘İşçiler, işe alındıkları tarihteki pozisyonları veya eğitim durumları ile kadrolarında belirtilen unvanlar dışındaki işlerde çalıştırılamazlar’, ‘İşçilerin, bir başka işte çalışması veya işverene bağlı işletme dahilindeki bir başka işyerine geçici olarak gönderilmesi işçinin yazılı rızasına bağlıdır. Rıza gösteren işçilerin görev süresi bir yıl içinde 3 ayı geçemez. Bu işin sonunda herhangi bir talimata gerek kalmadan, işçi eski işine döner.’ Ama bu durumda bırakalım işçi arkadaşımızın yazılı iznini, çalışamayacağına dair raporu vardı. Bu sözleşmemizin delinmesi, kazanılmış haklarımıza bir saldırı niteliği taşımaktadır. Her çalışanın yarın ben de işten atılabilirim korkusuyla, angaryaya zorlanmasıdır. Bu açıkça iş barışının bozulmasıdır” diye konuştu.

"ÜCRETLER AÇLIK SINIRININ ALTINDA KALDI"

Öte yandan işçilerin ücretlerinin açıklık sınırının altında kaldığını söyleyen Demir, “Düşük ücretler karşısında, yüksek enflasyonla artan giderler, işçilerin ücretlerini, geçmiş sözleşmelerin altına çekmiştir. Tüm bu hak kayıplarının giderilmesi toplu iş sözleşmesine kalmış, işçi ve emekçilerin iyileştirme talebi görmezden gelinmiştir. Belediye işçileri bundan sonraki süreçte iş güvencesi başta olmak üzere, ücretlerinin ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi için TİS taslaklarını hazırlayacak ve belediye yönetimiyle yeniden masaya oturacaktır. Şimdiden tüm işçileri taleplerine sahip çıkmaya, insanca ücret ve çalışma koşulları için birlikte mücadeleye çağırıyoruz. Bu süreçte yaşanacak tüm gelişmeleri kamuoyu ile paylaşacağımızı, sorunu tüm belediye işçileriyle tartışmaya açacağımızı ve işçilerin alacağı her kararın arkasında duracağımızı kamuoyunun bilgisine sunuyoruz” diye konuştu.

MATAŞ’TAN AÇIKLAMA

Maltepe Belediyesi şirketi MATAŞ tarafından Evrensel’e yapılan açıklamada “Şirketimiz bünyesinde çalışan U.Y’nin iş akdi; çalıştığı birimde 3 ayrı amiri ile birim müdürü hakkında, herkesin görebileceği şekilde WhatsApp ve Facebook uygulamaları üzerinden küfür ve hakaret içeren şeref ve haysiyet kırıcı gönderiler paylaşmış olması nedeniyle 4857 sayılı İş Kanunu’nun 25. maddesi kapsamında işveren tarafından haklı nedenle feshedilmiştir. Şirketimiz bünyesinde öğretmen olarak çalışan G.E.H’nin iş akdi; branşı kapsamında halkın taleplerinin azlığı, bu kapsamda ilgili personelin istihdam fazlası oluşturması ve mesleki tanımı da göz önünde bulundurulduğunda başka bir görevde çalıştırılmasının mümkün olmaması nedeniyle 4857 sayılı İş Kanunu’nun 18. maddesi kapsamında yasadan kaynaklanan tüm hakları kendisine ödenerek geçerli nedenle feshedilmiştir. Yerine ise başka bir işçi alınmamıştır. D.D’nin iş akdi; çalışma arkadaşı olan ve yüzde 72 zihinsel engeli bulunan A.D’nin engelli durumundan faydalanarak A.D’yi kredi çektirmek vb. suretiyle maddi olarak zarara uğrattığı tespit edildiğinden 4857 sayılı İş Kanunu’nun 25. maddesi kapsamında işveren tarafından haklı geçerli nedenle feshedilmiştir” dendi.

SENDİKA: DİSİPLİN SÜRECİ İŞLETİLMEDİ, TİS MADDESİ UYGULANMADI

Genel-İş 2 İstanbul Anadolu Yakası 2 No’lu Şube tarafından Evrensel’e yapılan açıklamada ise toplu sözleşmenin cezai cetvelinin 24. maddesi gereğince iş arkadaşlarına küfür ve hakaretin cezası olduğu, üçüncü tekrarda iş çıkışı olabileceği, ancak U.Y’nin işten atılmasında cezai cetvele uyulmadığı, disiplin sürecinin işletilmediği belirtildi.

Sendikanın açıklamasında şu ifadeler kullanıldı: “İşten atılan öğretmen arkadaşımız G.E.H. çalışmaya devam ederken işi hafifletilsin diye yeni elaman alınmış, ardından işçi fazlalığı gerekçe gösterilerek işten atılmıştır. Eğer işçi fazlalığı varsa toplu sözleşmede yer alan ‘Son giren ilk çıkar’ maddesi uygulanmamıştır. Yine öğretmen arkadaşımız herhangi bir disiplin suçu işlememiş olmasına rağmen işten atılmıştır. İşten atılan D.D’nin durumu ise adli vakadır. Devam eden dava sonuçlanmadan işçi işten atılamaz, belediye yönetimi burada kendini hakim savcı yerine koymaktadır. Disiplin kurulu kararı olmadan tek taraflı iş akdi feshedilemez. Belediye yönetimi işten atmaları keyfi bir boyuta taşımış durumdadır. Disiplin kurulunu tanımadan yapılan işten atmaların karşısında olacağız. Disiplin kurulunu tanımamak işçinin iradesini tanımamaktır.” (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ahmet Telli: Sanatın sokağa taşabilmesi gerekir

SONRAKİ HABER

İşçinin parasıyla 2 milyon TL’lik araç

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa