07 Nisan 2022 11:42

AB, Ermenistan ve Azerbaycan’la barış görüşmelerini başlattı

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki barış görüşmelerine başladıklarını açıkladı.

(Soldan sağa) Nikol Paşinyan, Charles Michel, İlham Aliyev | Fotoğraf: AA

Paylaş

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki barış görüşmelerine başladıklarını açıkladı. Azerbaycan, barış görüşmesinde önemli adım atıldığını duyurdu.

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile ayrı ayrı görüştükten sonra üçlü akşam yemeğinde bir araya geldi. Önceki akşam başlayan ve yaklaşık 5 saat süren görüşmenin ardından Michel, basına açıklamalarda bulundu. Michel, liderlerin muhtemel bir barış antlaşması hazırlamak için somut bir süreç başlatma ve ortak çalışma grubu kurma üzerinde anlaştıklarını belirtti. Görüşmeyi “harika ve çok verimli” diye tanımlayan Michel, “Hep birlikte olası bir barış anlaşması hazırlamak amacıyla barış görüşmeleri için somut bir süreç başlatmaya karar verdik” dedi. Michel, gelecek haftalarda kaydedilecek ilerleme için sağlam bir iletişim ve koordinasyon kanalının korunacağına inandığını söyledi.

“Anlaşma imzalamak ne kadar zaman alır?​” sorusunu tahmin etmenin güç olduğunu ancak aralık 2021’de yapılan ilk görüşmeden bu yana çok çalışıldığını, iki tarafın önceliklerinin, hassasiyetlerinin neler olduğu konusunda görüşüldüğünü belirtildi. Liderler Brüksel’deki ilk görüşmelerini 14 Aralık 2021’de yapmıştı.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, yapılan üçlü görüşmeye ilişkin açıklama yaptı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, toplantıda elde edilen mutabakatı, “Azerbaycan’ın çıkarları, bölgenin barış ve huzur içinde gelişmesini sağlamak için atılan önemli bir adım” olarak nitelendirdi. Açıklamada, tarafların Azerbaycan ve Ermenistan arasında sınır hattının belirlenmesi için nisan 2022 sonuna kadar ortak sınır komisyonu oluşturma hususunda mutabakat sağladığı kaydedildi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

EnerjiSA'da işten atmalara karşı eylemler sürüyor | Genel müdür yardımcısı görüşmeyi kabul etti

SONRAKİ HABER

Sudan’da darbe protestosuna ateş açıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa