13 Nisan 2022 13:14

Şair-Yazar Emirali Yağan Dersim'de, doğduğu köyde toprağa verildi

Geçtiğimiz günlerde yaşamını yitiren şair ve yazar Emirali Yağan, doğduğu köy olan Dersim Merkeze bağlı Demirkapı Köyünde düzenlenen törenle toprağa verildi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Yaşamını yitiren Dersimli şair ve yazar Emirali Yağan, doğduğu köy olan Dersim Merkeze bağlı Demirkapı Köyünde düzenlenen törenle toprağa verildi.

Yağan'ın cenazesine çok sayıda şair, yazar ve siyasi parti temsilcisi katıldı. Törende yapılan konuşmalarda Emirali Yağan'ın mücadeleci yönüne vurgular yapılarak, şiirleri okundu.

EMİRALİ YAĞAN KİMDİR?

1958 Dersim doğumlu olan Yağan, Ankara Eğitim Enstitüsü ve Paris 8 Üniversitesi Modern Yazın Bölümü’nü bitirdi. 1980 askeri darbe sürecinde tutuklanan Yağan, Mamak’ta kaleme aldığı ilk şiirlerini Urmiye Mavisi adıyla 1989’da kitaplaştırdı.

Diğer şiir kitapları: Şarkılar Ülkesi (Cahit Sıtkı Tarancı Şiir Ödülü 1990), Gitmek Bir Uzun Öykü (1995), Evvel Zaman Şiirleri (2003), Sahra, Sanrı ve Sara –Aylak Dizeler– (2007) Ve Denizi Kar Tuttu (şiir albümü, 2002). Silva Gabudikyan’ın Şarkıların Şarkısı adlı eserini Raffi Hermonn’la birlikte Ermeniceden Türkçeye çevirdi (2002). Cemal Taş’ın derlediği Abdullah Gündüz’ün Vasiya Mı –Fecir, Alacakaranlık ve Ömrüm– (2006) ve yine Cemal Taş’ın derlediği Dağların Kayıp Anahtarı-Dersim 1938 Anlatıları’nı Kırmançkîden Türkçeye çevirdi (2010). Dersim Tertelesi’ni konu alan “Qelema Sure/Kırmızı Kalem” (2009) ve devamı niteliğindeki “Kara Vagon” (2011) belgesellerine metin yazarlığı yaptı. Piya Yayın Kolektifi’nin kurucuları ve süreli yayınlarının editörleri arasında yer aldı. Şiirleri farklı müzisyenlerce bestelenip seslendirildi, değişik dillere çevrildi, yerli-yabancı antoloji, dergi ve gazetelerde farklı türde eserleriyle yer aldı. (Dersim/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İntihar ettiği iddia edilen Beyzanur Özel'in eşinin yargılandığı dava ertelendi

SONRAKİ HABER

ERGSAN’da sendikalaşan işçiler işten atılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa