Belediye işçilerinden 1 Mayıs talebi: Gerçek kadro, enflasyona ezilmeyen sözleşme!

Haziranda toplu sözleşme görüşmelerine başlayacak olan Maltepe Belediyesi işçileri enflasyon karşısında erimeyen bir toplu sözleşme istiyor.

21 Nisan 2022 00:11
Paylaş

Murat UYSAL
İstanbul

Artan enflasyon düşen alım gücü belediye işçilerini de vurdu. Maltepe Belediyesinde 2021 yılında imzalanan sözleşme eridi, alım gücü ise 2021’in gerisine düştü. Haziranda toplu sözleşme görüşmelerine başlayacak olan Maltepe Belediyesi işçileri enflasyon karşısında erimeyen bir toplu sözleşme istiyor. Maltepe Belediyesi işçileri, 1 Mayıs’a “Gerçek kadro”, “Geçinemiyoruz, insanca yaşamak istiyoruz”, “Refah seviyesinin üzerinde ücret” talepleriyle katılacak.

Her geçen gün ücretlerinin eridiğini söyleyen Maltepe Belediyesi Temizlik İşleri biriminde 11 yıldır çalışan Abdurrahman Safran işçilerin geçinebilmek için denediği binbir yolu sıralıyor: “Kredi kartından çekiyorsun, senede iki sefer limit yükseltiyorsun, asgari tutar ödeyerek döndürmeye çalışıyorsun. Önümüzdeki ay ikramiye alacağız, onu direkt kredi kartına yatırıp borçtan düşmeye çalışacağım. Çok fazla ek iş yapan işçi var, ek iş yapmak isteyip iş bulamayanlar da var. Yetmiyor, yetiremiyoruz. Arkadaşlarımız ne iş bulursa yapmaya çalışıyor, simit satmaktan merdiven silmeye kadar… Her şeye gidiyoruz, yapacak başka bir şey yok çünkü. İcralık olan işçi de var, artık bize kredi de vermiyorlar, 5 bin lira maaşla kime kredi verirler.”

Safran’ın umudu ise 1 Mayıs’ta: “1 Mayıs bu yıl daha coşkulu geçmeli. Çünkü enflasyon, geçim sıkıntısı en çok işçileri emekçileri vurdu, vuruyor. Bu yüzden pazar günü işçilerin hakları talepleri için alanları doldurmasını istiyoruz. Taksim’e gidip polisle çatışmaktansa Maltepe Meydanı’nda talepler dile getirilmeli. Diğer konfederasyonlar da katılıp destek vermeliler. Çünkü geçinemiyoruz, enflasyon altında eziliyoruz, en büyük talebimiz enflasyona ezilmemek.”

‘GERÇEK KADRO’

Belediye işçileri için bir diğer önemli konu ise kadro meselesi. 2018 yılında binlerce sözleşmeli belediye işçisi 696 sayılı KHK ile belediye şirketlerine geçirilmiş ancak kadrolu olmanın hiçbir nimetinden faydalanamamıştı. Üstelik yüzde 4’lük zamma mahkum edilip taşeronda asgari ücretin üzerindeki ücretleri kadroya geçirilince asgari ücret seviyesine gerilemişti. 10 yıllık Maltepe Belediyesi İşçisi Gürsel Kahraman “Gerçek kadro” diye başlıyor söze: “En önemlisi hükümetin kadro deyip vermemesi, üstelik bizi 2 yıl yüzde 4’lük zamma mahkum etmesi. Hiçbir şekilde geçinemiyoruz. Zamların bir an önce geri alınmasını istiyoruz. 1 Mayıs’ta ilk talebimiz gerçek bir kadro ve yapılan zamların geri alınması olacak. Elimde bir pankart olsa insanca yaşamak yazardı” diyor.

Muharrem Uçar alıyor sözü. 6 senedir Maltepe Belediyesi temizlik biriminde çalıştığını söyleyen Uçar, “Geçinememekten alım gücünün düşmesinden hükümetin yanlış politikalarından şikayetçiyiz. Aldığımız ücretler tamamen eridi” diye konuşuyor.

Oktay Şahin de 9 yıldır Maltepe Belediyesinde çalışıyor. “KHK ile kadroya geçtikten sonra 4 yıl geriye gitmiş olduk. 4 yılda hâlâ oradan doğan açığı kapatabilmiş değiliz. Toplu sözleşmelerde sendikamıza güveniyoruz, çalışıyoruz, grev de yapıyoruz ama son dakika mağdur oluyoruz. Sendikanın işçiye güven vermesi lazım” diyor.

‘İŞÇİLERİN YÜZDE 80’İ İCRALIK’

İşçilerin örgütlü olduğu DİSK’e bağlı Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 2 No’lu Şube İşyeri Temsilcisi Selçuk Sayar, “Öncelikli sorunumuz geçinememe. KHK ile kadroya geçirildikten sonra haklarımızın kaybolması ve zamlar. Zamların geri çekilmesini talep ediyoruz, enflasyon farkından dolayı ücretlerimiz erimiş durumda. Ek işlere, günlük işlere giden arkadaşlarımızın sayısı arttı. Maltepe Belediyesi işçisi temizlediği yerlerde kalamıyor. Kentsel dönüşümle yıkılan evlerinin yerine Maltepe’de ev bulamıyor, çevre ilçelere taşınıyorlar. Sultanbeyli’den Sultangazi’den Gebze’den gelen işçiler var. Önceden Maltepe’de oturan işçiler şimdi bu ilçelere taşındı. Çünkü önceden 1000 liraya oturduğu ev şimdi 3 bin lira. Geçinemediği için kredi çeken işçilerin sayısı da çok fazla, ödeyemeyen icralık oluyor. Daha önceden belediyede çalışan işçilerin yüzde 10’u icralıksa şimdi işçilerin yüzde 80’i icralık. İşçi ihtiyacı olduğu için krediyi çekti ödeyemedi” diyor.

‘ÜÇ YILLIK SÖZLEŞME İŞÇİYE YAPILMIŞ BİR AYIPTIR’

Sayar yaklaşan toplu sözleşme sürecine dair, “Maltepe Belediyesi işçileri olarak içi boş bir sözleşmeye imza atmak istemiyoruz. Bana bugün 15 bin lira da verseler içi boş olduktan sonra hiçbir anlamı yok. Enflasyon farkının içinde yazdığı, yol yemek parasının artışının garanti altına alındığı içi dolu bir sözleşme istiyoruz. Her sene ücretlerimizi düşünmek istemiyoruz, enflasyon altında ezilmek istemiyoruz. Alım gücüm düşmesin” diye konuşuyor.

İzmir Çiğli Belediyesinde imzalanan üç yıllık sözleşmeyi değerlendiren Sayar, “Üç senelik sözleşmeler işçinin zararınadır. Farz edelim üç senelik sözleşme yapıldı, bana 10 bin lira para verdiler üç sene boyunca 10 bin lira alacağım, yarını göremiyoruz ki üç seneyi nasıl çıkaralım? Bugünün 10 bin lirası yarın 8’e düşüyor, ertesi ay 6’ya düşüyor. Üç senelik sözleşmeler işçilere yapılmış çok büyük ayıptır” diyor.

ÖNCEKİ HABER

Bursa 1 Mayıs Tertip Komitesi'nden 1 Mayıs çağrısı: Bu düzen böyle gitmez

SONRAKİ HABER

Mersin’de 22 avukat hakkında soruşturma başlatıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa