İHD Adana Şubesi: Ermeni halkının acısı ile yüzleşmeliyiz
İHD Adana Şube Başkanı yaptığı açıklamada inkar politikası yerine soykırım ile yüzleşilmesi için gerekli adımların atılması gerektiğini söyledi.
Fotoğraf: Evrensel
İnsan Hakları Derneği Adana Şubesi Ermeni Soykırımı’nın 107’nci yıl dönümü nedeniyle basın açıklaması yaptı.
Dernek binasında gerçekleştirilen açıklamayı okuyan İHD Adana Şube Başkanı Yakup Ataş, inkar politikası yerine soykırım ile yüzleşilmesi için gerekli adımların atılması gerektiğini söyledi.
“TALAT GÜNLÜKLERİNDE YOK EDİLEN ERMENİLERİN SAYISINI TUTTU”
İstanbul Ermeni Patrikhanesi’nin verilerine göre Osmanlı’da yaklaşık 2 milyon Ermeni yaşadığını ifade eden Ataş, “Osmanlı İmparatorluğu dağılırken, tek kimliğe dayalı bir ulus inşa etmek amacıyla, Müslüman olmayan halkların sürme planının 24 Nisan 1915 günü devreye konulduğunu dile getiren Ataş, “Aralarında mebusların, yazarların, eğitimcilerin olduğu 250’ye yakın Ermeni aydının tutuklanmasıyla devreye konuldu. Tutuklanan kişilerin büyük çoğunluğu, sürgüne gönderildikten sonra öldürüldü. 24 Nisan 1915’te başlayan tutuklamalardan 1 ay sonra, 27 Mayıs 1915 tarihinde çıkarılan ve 1 Haziran 1915 tarihinde yürürlüğe giren Geçici Tehcir Kanunu’ndan önce başlayan sürgün ve katliamlar, kanunun yürürlüğe girmesiyle hızlandı. Ermeni halkı kadim topraklarından sürüldü, büyük çoğunluğu yaşadıkları yerlerin civarında ve göç yollarında katledildi. O dönem önce Dahiliye Nazırı, daha sonra Sadrazam olan Talât’ın tuttuğu günlüklerde dahi, 1914 ile 1917 arasında, 1.150.000 Ermeni’nin yok edildiği bilgisi yer almaktadır” dedi.
“ADALET ANCAK BU TOPRAKLARDA SAĞLANABİLİR”
Zorla göç ettirilmiş ailelerin torunlarına, Türkiye vatandaşlığı verilmesinin Türkiye’nin geçmişle yüzleşme adına atabileceği önemli bir ilk adım olacağını ifade eden Ataş, “Bu uygulamayla, soykırıma uğramış yurttaşlarımızın torunlarından özür dilenmiş olacaktır. Ermeni Soykırımı bu topraklarda gerçekleşti ve Ermeni Soykırımının adaleti ancak bu topraklarda, sağlanabilir. Ermeni halkının acısıyla yüzleşmeliyiz ve bu acıyı adaletle dindirmeliyiz. Çünkü, Ermeni halkı adalet bekliyor” diye konuştu.
Toplumsal barışın tesisi ve adaletin sağlanabilmesi için her şeyden önce Ermeni Soykırımının insani, hukuki ve toplumsal bir mesele olarak ele alıp adil bir şekilde bu sorunla yüzleşmek gerektiğini dile getiren Ataş, “Bizler, İnsan hakları savunucuları olarak 1915’in acılarını paylaşıyor, yasına ortak oluyor ve inkârdan vazgeçip her şeyi tüm açıklığıyla konuşup, acıları paylaştıkça geleceği birlikte kurabilmenin ve eşit yurttaşlık ilişkisi içinde bir arada yaşayabilmenin imkânlarını hep birlikte çoğaltabileceğimize inanıyoruz. Ermeni toplumunun yaşadığı insanlık trajedisini yüreğimizin derinliklerinde duyuyor, bu süreçte yaşamını yitirenleri bir kez daha saygıyla anıyoruz” dedi. (Adana/EVRENSEL)