Katliamdan 4 yıl sonra, 4 kişinin tutuklandığı Senyaşarlar soruşturmasında aile AYM'ye başvuracak
Urfa’da Şenyaşarlar soruşturması kapsamında 4 yıl sonra 4 kişinin tutuklanmasını değerlendiren Hidayet Enmek, yaşanan hukuksuzluklara karşı Anayasa Mahkemesi'ne başvuracaklarını söyledi.
Fotoğraf: MA
Urfa'nın Suruç ilçesinde 14 Haziran 2018 tarihinde Şenyaşar ailesinin işyerlerini ziyaret eden AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız ile koruma ve yakınları, kimi eleştiriler ile karşı karşıya kalınca aile fertlerine saldırıda bulunmuştu. Kalabalık bir grup tarafından ateşli silah ve sert cisimler ile saldırıya maruz kalan Şenyaşar ailesinin 6 ferdine yönelik saldırılar, kaldırıldıkları hastanede de devam etmişti. Devlet erkanının bulunduğu Suruç Devlet Hastanesi’ne ağır yaralı çocuklarını görmek için giden baba Hacı Esvet Şenyaşar, çocukları Celal ve Adil Şenyaşar, Emine Şenyaşar’ın gözleri önünde linç edilerek katledilmişlerdi. Aynı olaylarda AKP’li vekilin üvey ağabeyi Mehmet Şah Yıldız da bulunamayan bir silahtan çıkan mermi ile yaşamını yitirmişti.
Olaya dair yürütülen soruşturma, aynı gün olmasına rağmen işyeri ve hastane olarak iki ayrı dosyaya ayrıldı. İşyeri dosyasıyla ilgili açılan davada, Fadıl Şenyaşar'a 37 yıl 9 ay, Enver Yıldız'a ise 18 yıl ile hapis cezası verildi. Hastanede yaşanan katliama dair yürütülen soruşturma dosyasında ise gizlilik kararı yaklaşık 4 yıldır devam ediyor.
Gizliliğin korunduğu dosyada, 22 Nisan’da AKP’li Yıldız’ın babası Osman Yıldız, ağabeyi Celal Yıldız, yeğenleri Osman Şah, Hüseyin Yıldız ve danışmanı Mustafa Amaç’ın aralarında olduğu 10 kişi gözaltına alındı. Bir günlük gözaltı sonrası emniyet ifadeleri tamamlanan 10 kişi, dün adliyeye sevk edildi. Yoğun polis ablukasının olduğu adliyede savcılık ifadeleri alınan Osman Yıldız (AKP’li vekilin babası) ve Osman Şah Yıldız (AKP’li vekilin yeğeni) savcılık ifadesinin ardından serbest bırakıldı. 8 kişi ise tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. Gece geç saatlere kadar süren duruşma sonucunda, AKP’li Yıldız’ın ağabeyi Celal Yıldız ve Mekail Şimşek hakkında “Kasten öldürme”, “Kasten yaralama”, Halil Şimşek ve Müslüm Yıldız hakkında ise “Suç delillerini karartma, gizleme, yok etme”, “Muhafaza altına alınmış eşyaları çalma” nedeniyle tutuklama kararı çıktı. Mahkeme, tutuklanmaya sevk edilen Hüseyin Yıldız, Mehmet Yıldız, Mustafa Durmaz ve Mustafa Amaç hakkında ise, talebi reddederek, “Haftada iki gün imza atma şartı ile adli kontrolle serbest bırakılması” ve “Yurt dışı yasağı” kararı verdi.
Şenyaşar ailesi avukatı Hidayet Enmek, dosyada 4 yıldır gizlilik kararının korunması, yaşanan tutuklamalar ve ailenin adalet talebini Mezopotamya Ajansı’nadan Emrullah Acar'a değerlendirdi.
DOSYAYA 3’ÜNCÜ MÜDAHALE
Şenyaşar ailesinin katledilmesine dair açılan dava dosyalarına iki defa müdahale edildiğini belirten Enmek, “İlk müdahale; olayın yaşandığı gün yapılan algı operasyonu. Ailenin ‘terörize’ edilmesi, siyasi bir olaymış gibi yansıtılmak istendi. İkinci müdahale ise; olayı bir bütün olarak değerlendirmesi gereken savcılığın, olayı işyeri ve hastane olarak ikiye ayırarak iki farklı soruşturma şeklinde sürdürmesi oldu. Yaklaşık 4 yıldır bizim hastane dosyasına ulaşmamız kısıtlı. Dosyanın içeriğini görememekteyiz. Cuma günü yapılan operasyon ile 10 kişinin gözaltına alınmış, 4 kişinin ise tutuklanmış olması aslında yaşanan hukuksuzluk ve müdahalelerin devamı olarak biz görmekteyiz. Zira hastanede yapılan katliamda 30’dan fazla kişiden birebir dahil, azmettiren, rol oynadığını biliyoruz. Buna dair yapılan teşhisler var. 4 kişinin tutuklanması kararı tam anlamıyla dosyada istenilen derinlik ve kapsamda bir soruşturmanın yürütülmediğini tekrardan gösteriyor. Asıl failler dışarıda geziyor. Malatya’da görülen iş yeri davasında hakkında yakalanma kararı olan İbrahim Yıldız, 4 yıldır aranıp bulunamıyor. Cuma günü yapılan operasyon ile birlikte tutuklanan 4 kişi ile birlikte tutuklanması gereken 30’dan fazla kişi var. Sadece 4 kişinin tutuklanmasını, bu dosyaya 3’üncü müdahale olarak okuyabiliriz” diye konuştu.
MÜCADELENİN SONUCU
Cuma günü (22 Nisan) yapılan gözaltıların Emine Şenyaşar ve oğlu Ferit Şenyaşar’ın 413 gündür Urfa Adliyesi önünde sürdürdüğü Adalet Nöbeti’nin bir sonucu olduğunun altını çizen Enmek, “Yaşanan hukuksuzluklar ile ilgili daha önce ailenin avukatları olarak Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) gerekli başvuruları yaptık ancak taleplerimiz karşılanmadı. Bu yaşanan son gözaltı ve tutuklamalar ile birlikte biz aile avukatları olarak tekrardan AYM’ye başvuru yapacağız. Dosya savcısı ile görüşüp, kısıtlama çerçevesinde olmayan bütün belgeleri talep edeceğiz. Bu belgeleri aldıktan sonra değerlendirip hukuki girişimlerimizi devam ettireceğiz” diye konuştu.
4 YIL SONRA İFADESİ ORTAYA ÇIKAN TANIK: KİMSE CANLI ÇIKMAYACAK
Öte yandan soruşturmada 4 yıl sonra ifadesi ortaya çıkan tanık Mert Y., kalabalığın “Buradan kimse canlı çıkmayacak” diye bağırdığını söyledi.
Yine MA'dan Emrullah Acar'ın "Şenyaşar ailesi katliamı tanık ifadelerinde: Kimse canlı çıkmayacak!" başlıklı haberine göre savcılık tarafından tanık olarak ifadesi alınan Mert Y., hastanede saldırı yaşandığı esnada “kamera odaları nerede” diye bağrışmalar duyduğunu ve bir kameranın sökülmüş olduğunu belirtti. Hastanenin sarı alanına geçtiğinde, çocukları için hastaneye giden baba Hacı Esvet Şenyaşar’ı sedyede yaralı bir vaziyette gördüğünü ifade eden Mert Y., hastanenin duvarlarında ise kan izleri olduğunu sözlerine ekledi. Hastanede bulunan kalabalığın yaralıları taşıyan ambulanslara zarar verdiğini, yaralıları taşımasına engel olduğunu kaydeden Mert Y., sevk esnasında kalabalık grubun “Buradan kimse canlı çıkmayacak” diye bağırmaya başladığını aktardı.
"İŞLEM YAKLAŞIK BİR SAAT ALIR’
Kamil K. isimli tanık ise, emniyetin talebi ile hastaneye gittiğini, kayıt sistemi ile ilgili bir bulgu bulamadığını söyledi. Kayıt cihazlarının bulunduğu odanın camlarının kırıldığını belirten Kamil K., "400 kadar kamera ucu tek tek sökülerek kayıt cihazı çıkarılmış. Her biri 10 kilogram olan 8 adet DVR, 15 kilogram olan 3 adet matriks götürülmüş. Yaklaşık 100 kilogram üzerinde bir eşya pencereden çıkarılarak profesyonel şekilde götürülmüş. Bu işlem yaklaşık 1 saat alır. Olay günü görüntülerinin yeniden getirilme ihtimali bildiğim kadarı ile mümkün değil" diye belirtti.
"ADALET MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK"
Ailesinden 3 kişinin katledildiği soruşturmada 4 kişinin tutuklanmasıyla adaletin sağlanmadığını belirten Emine Şenyaşar ise “Katliamda yer alan herkes cezalandırılmalı. Oğlum serbest bırakılana kadar adalet mücadelemiz devam edecek” dedi.
SALDIRGANLAR 4 KİŞİ DEĞİLDİ
İşyerleri ve devamında devlet hastanesinde ailesine dönük saldırıda yer alan kişi sayısının 4 olmadığını belirten Şenyaşar, “Sayıları çok kalabalıktı. Çocuklarımı vahşice katlettiler. Çok kişi vardı. Hepsi çocuklarımı öldürdüler. Hepsi tutuklansın. Yaşlıları, gençleri ile birlikte saldırdılar. İşyerinde yaralayıp, hastanede öldürdüler. Vekil (İbrahim Halil Yıldız) ‘hepsini hastaneye getirin’ dedi. Hastaneye götürüp öldürdüler. Celal Yıldız (İbrahim Halil Yıldız’ın ağabeyi) ve vekil çocuklarımı öldürdüler. Partisi (AKP) bunun peşini bıraksınlar, bu halkın vekili olamaz” dedi.
EYLEMİ SÜRDÜRECEK
Adalet sağlanması talebiyle Urfa Adliyesi önünde Adalet Nöbeti tuttuklarını hatırlatan Şenyaşar, “Ben oğlumu (Fadıl Şenyaşar) bırakılsınlar diye adliye binası önünde oturdum. Oğlum bırakılana kadar da oturmaya devam edeceğim. Oğlum yaklaşık 4 yıldır tek kişilik bir hücrede tutuluyor. Tutuklandığında yaralıydı, yaralı halde hapse attılar. Onunda ölmesini istiyorlardı. Hepimizi öldürmek istediler. Çocuklarım ve çocuklarımın babasını yaraladılar, hepsini öldürmek istediler. 3 oğlum şans eseri kurtuldu. Artık yeter, oğlum eve gelsin. Oğlum kimseyi öldürmedi, bıraksınlar. Bende torunlarım arasında oturmak istiyorum. Artık bizde gelecekte neler yapacağız hayalleri kurmak istiyoruz. Oğlum bırakılana kadar mücadele etmeye devam edeceğiz” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)