Evrensel için yeni bir dönem
Reklamları Kapat
27 Nisan 2022 14:01

Gezi kararına tepki sürüyor, Avrupa’dan yaptırım gelebilir

AİHM’nin tahliye edilmesi gerektiği yönündeki kararın uygulanmayarak Kavala’nın mahkum edilmesi, Türkiye’yi Konsey’in yaptırım kararlarıyla karşı karşıya bırakabilir.

Gezi kararına tepki sürüyor, Avrupa’dan yaptırım gelebilir

Osman Kavala | Fotoğraf: DHA

Gezi direnişi nedeniyle verilen hapis cezasına ilişkin tepkiler devam ediyor. Gezi davasında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) hak ihlali kararına rağmen müebbet hapis cezasına çaptırılmasının ardından dikkatler Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin Türkiye ile ilgili alacağı karara çevrildi.

AİHM’nin tahliye edilmesi gerektiği yönündeki kararın uygulanmayarak Kavala’nın mahkum edilmesi, hakkında ihlal prosedürü başlatılmış olan Türkiye’yi Konsey’in yaptırım kararlarıyla karşı karşıya bırakabilir.

AVRUPA KONSEYİ VE AB’DEN İHLAL UYARISI

Kavala kararına ilişkin Konsey’den yapılan açıklamada da AİHM kararına dikkat çekildi. Açıklamasında Kavala’ya verilen cezanın “şoke edici” olduğunu belirten Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanı Tiny Kox, “Sayın Kavala derhal serbest bırakılmalıdır” çağrısını yineledi. Türk yargısının Kavala ile ilgili verdiği kararın Avrupa İnsan Hakleri Sözleşmesi’ne (AİHS) aykırı olduğunu hatırlatan Kox, “Türkiye’de demokratik kurumların işleyişi, temel hak ve özgürlüklerin korunması ve hukuk devleti ilkelerine bağlılık konusunda çok sayıda endişe bulunduğunu” ifade etti. Kox, Türk hükümetine yapıcı ve açık işbirliği olması çağrısında bulundu.

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de Kavala kararına tepki gösterdi. Ankara merkezli Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu’nun sayfasında yer alan açıklamasında Borrell, AİHM’nin Kavala kararına işaret etti. Konsey’in Türkiye hakkında üç aydan kısa bir süre önce ihlal süreci başlattığına işaret eden Borrell, AİHM’nin Kavala’nın tutukluluğu ve tutuklu yargılama sürecinin gizli bir amaca, yani Kavala’yı susturarak meşru faaliyetler yürüten diğer insan hakları savunucularına gözdağı vermeye hizmet ettiği hükmüne vardığını vurguladı. AB temsilcisi Konsey üyesi olarak Türkiye’nin AİHM kararlarını uygulamayı reddetmeye devam etmesinin Türk yargısının uluslararası standartlara ve Avrupa standartlarına bağlılığına ilişkin endişeleri artırdığını belirtti. (HABER MERKEZİ)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Padişah yetkisi

Padişah yetkisi

Devlet Denetleme Kuruluna verilen sınırsız kayyım yetkisiyle Cumhurbaşkanı, bir talimat vererek kamu kuruluşlarından belediyelere, sendikalardan meslek odalarına ve barolara kadar tüm kurumların yönetimlerini, yargı kararına gerek olmadan görevden alabilecek. Prof. Dr. Metin Günday “Bu bir kayyım yetkisi. Anayasa’ya aykırı” dedi.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Kara Harp Okulu mezuniyet törenindeki kılıçlı yemin nedeniyle 5 teğmen ordudan ihraç edildi.

Evrensel'i Takip Et