Tekstilde 3 yıllık sözleşmeye imza atıldı
10 binin üzerinde işçiyi ilgilendiren tekstil grup sözleşmesi imzalandı. Sözleşme süresi 3 yıl oldu.
İLGİLİ HABERLER
Tekstil işçileri: Sözleşme taslağını işçiler hazırlasın
Boyteks işçisi: 3 yıllık sözleşmede işçi nasıl kazansın?
Uğur Tekstil işçilerinin haklarıyla birlikte işe dönme talepleri kabul edildi
Tuncay SAĞIROĞLU
Çorlu
Patronlar adına Türkiye Tekstil Sanayi İşverenleri Sendikası ile TEKSİF, DİSK/Tekstil ve Öz İplik-İş sendikalarının yürüttüğü tekstil grup sözleşmesinde yüzde 48 zamma imza atıldı. Sözleşme süresi ise 3 yıl oldu.
TEKSİF’in üyelerine gönderdiği bilgilendirme metnine göre üç yıllık imzalanan sözleşmede birinci 6 ay yüzde 48, diğer 6 aylar ise enflasyon oranında zamma imza atıldı. Sözleşmede taslaktaki taleplerin neredeyse hiçbirinin yer almadığı belirten işçiler ise duruma tepkili.
Sözleşmenin iki yıllık olmasını istediklerini belirten bir Altınyıldız işçisi, “Bize sormadan üç yıla imza attılar. Bizi yine asgari ücrete çalıştırmaya devam edecekler. Enflasyon oranında alınan zam aslında bize asgari ücretle çalışın demek oluyor. Taslak ile imzalanan arasında hiçbir benzerlik yok. Taslağın önemi yoksa niye işçiye taslak dağıtıldı. Bizimle dalga geçiyorlar” dedi.
İlk altı ay yüzde 48 zammın yalan olduğunu belirten bir Bahariye Halı işçisi ise şunları söyledi: “Geçen sözleşmede son 6 ay yüzde 4 zam yapılacak, enflasyon yüzde 4’ü geçerse enflasyon oranında zam yapılacak deniliyordu. Yani enflasyon korumalı idi. Biz ekim ayında yüzde 4 zam aldık. Ama son altı ay enflasyonu yüzde 40’lar civarında. Yani şimdi alındığı söylenen bu yüzde 48’in yüzde 40’ı eski sözleşmeden kaynaklı. Bizi kandırıyorlar.”
Evrensel'i Takip Et