30 Nisan 2022 01:30

"Bu bayram gözümüz yolda değil"

Akaryakıtta gelen zamlar ve artan maliyetler nedeniyle katlanan otobüs bilet fiyatları, bayram yolculuğunu kısıtladı. Firmalar sefer sayılarını azalttı, otogara gelen yurttaşlar ‘ucuz bilet’ aradı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Kübra KIRIMLI
Zuhal ÇİLOĞLAN
Ankara

Başta benzin ve mazota üst üste gelen zamlar ve artan maliyetler nedeniyle artan şehirlerarası otobüs bilet fiyatları, bayram yolculuğunu kısıtladı. Ankara’dan İstanbul’a otobüsle gidip dönmenin maliyeti kişi başı 500-600 TL arasına çıkarken, ulaşım firmaları geçen bayrama göre yolcu sayısında ciddi düşüş olduğunu kaydetti.

Gıdadan sonra en yüksek enflasyon alt kalemi olan ulaşım yurttaşın bayram yolcuğunu engelledi. Artan maliyetler ve bayram bilet fiyatlarının katlanmasına neden oldu. Firmalar, Ankara’dan araç kaldırmak yerine gelen buradan geçen otobüslere yolcu vermeyi tercih ederken. öğrenciler dert yandı. Bir vatandaş eskiden sıkça seyahat edebilirken artık ailesini artık 4 ayda bir görebildiğini söyledi.

"YOLCU OLMAYINCA, İNDİRİM DE YOK"

Ankara Şehirlerarası Otobüs Terminali’nde (AŞTİ) bayram öncesi kalabalık söz konusu. “Eğer kalabalık bir yerlere gidiyorsa bilet satışları iyi olmalı” diye düşünüyoruz. Ankara’dan İstanbul ve Yalova’ya otobüs kaldıran bir firmanın bilet satış yetkilisi, görünen kalabalığın bilet aradığını anlatıyor: “Mazot fiyatlarını biliyorsunuz. Vatandaş bilet alamıyor. Satışlarımız da yüzde 50’lik bir düşüş söz konusu. Vatandaş bu bayramda, bayram süresinin uzatılıp uzatılmayacağı haberini bekledi. Biletler tükendi. Tükendi dediğime de bakmayın. Eski bayramlarda olduğu gibi satış yok.” Ankara’dan İstanbul'a tek yön otobüs bileti fiyatının 300 TL olduğunu söyleyen satış yetkilisi, “Artık eskisi gibi biletlerde indirim de yapamıyoruz. Yolcu sayısı düşük olunca getirisi gideni karşılamıyor” diyor.

"AİLEMİ 4 AYDA BİR GÖREBİLİYORUM"

Mersin’e gitmek için bilet alan bir öğrenci bilet fiyatlarının çok fazla olduğundan dert yanarken, rahatlıkla seyahat edemediğini ifade ediyor.

Bir başka yolcu ise “Artan pahalık her şeyimizi etkiledi. Seyahat hakkımız engelleniyor. Ben çok yüksek meblağlar kazanan biri değilim. Buna rağmen geçmişte ayda iki üç kez seyahat edebiliyordum. Şimdi mümkün değil. Ailemi 4 ayda bir görebiliyorum” diyor.

Bilet alan bir başka yolcu ise “Hayat pahalı be, yaşamak pahalı!” diyerek yaşanan cendereyi tek sözle anlatıyor.

"VATANDAŞ ACENTELERİ GEZİP FİYATLARI SORMALI"

“Her şey çok iyi” diye şakayla söze başlayan bir başka otobüs firması yetkilisi, her şeyin tam tersine kötüye gitmesinden dert yanarak, firmalar arasındaki fiyat farkından dert yanıyor. “A firması 350-400 TL’ye vatandaşı İstanbul’a götürüyor, biz 150 Liraya. Kimi firma da bilet fiyatlarına bayram dolayısıyla 70-80 liralık zam yaptı. Biz onu da yapmadık. Bir de böyle bir durum söz konusu” diyor. Yaşanan fiyat farkını sorduğumda A firmasını Almanların satın aldığını, yolcuların her acenteye fiyatları sorması gerektiğini söylüyor.

Ankara’dan Hatay’a yolcu taşımacılığı yapan bir firmada ise, Hatay’a yolcu taşıyan otobüs firmalarının fiyat noktasında anlaştıkları için fiyat farkı olmadığını anlatılıyor.

"OTOBÜS KALDIRAMIYORUZ, TRANSİT ARAÇ İLE YOLCU TAŞIYORUZ"

Bir başka otobüs yetkilisi ise artan zamların bilet fiyatlarını nasıl yükselttiğini anlattı. “Bundan 3 ay önce 6 liraya mazot alan otobüsçü, şimdi litresini 25 liradan alıyor. Bilet fiyatlarının 2,3 katına çıkmasının sebebi bu” diyen yetkili, “Şu an otobüs kaldıramıyoruz. Otobüslerimiz gidip gelemiyor. Ankara’dan otobüs kaldıramıyoruz. Bursa’dan kalkan transit otobüse yolcularımızı veriyoruz. 3 ay önce bir otobüsün masrafı 5 bin lira iken şu an 20- 25 bin lira arasında değişiyor. Bu fiyat farkını yolcuya yansıtmamıza rağmen iş yok” dedi.

BAYRAM ŞEKERİNİN FİYATI BİR YILDA YÜZDE 200 ARTTI

Bir önceki ramazan bayramına göre şeker fiyatları yüzde 200’ün üzerinde arttı. Geçtiğimiz yıl bir zincir markette bayram şekerinin kilogram fiyatı 12 lira iken, bu yıl en ucuzu 40 lira bayram şekerinin fiyatı kalitesine göre 90 liraya kadar çıktı. Gram gram satılan çikolata ise şekeri yine fiyatta solladı. 370 gram çikolata 79 TL, 240 gram çikolata ise 45 TL’ye satılıyor.

Bir fincan kahvenin yanında ikram edilen şeker, çikolata ve baklava fiyatlarını inceledik. En ucuz şekerin kilogram fiyatı 40 TL’den başlıyor. Şekerde fiyatlar 90 TL’ye kadar çıktı. 240 gram çikolatanın fiyatı 45 TL, 370 gram çikolatanın fiyatı ise 79 TL olarak kaydedildi.

AĞIZ TATLANDIRMAK ÇOK PAHALI

Ankara’da bir marketin ekmek ve pasta reyonunda satılan cevizli baklavanın kilogram fiyatı 45 TL iken, iç cevizin kilogram fiyatı 140 TL’ye çıktı. Tereyağının yahut sade yağın kilogram fiyatının 120 ila 150 TL arasında satıldı.

Ucuz fiyatlarıyla ünlü bir baklavacıda soğuk baklavanın kilogram fiyatı 45 TL, standart baklava 99 TL, çikolatalı baklava 50 TL, fıstıklı sarmanın fiyatı ise 60 TL oldu.

ÖNCEKİ HABER

Dersim Emek ve Demokrasi Platformu: Savaşa karşı barışı, ölüme karşı yaşamı savunalım

SONRAKİ HABER

Edebiyatta emeğin izleri konuşuldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa