04 Mayıs 2022 23:10

Gazetecilere dönük şiddet ve baskı günden güne artıyor

BİA Medya Gözlem Raporu’na göre, yılın ilk ilk üç ayında 4 gazeteci önce tutuklandı sonra serbest bırakıldı. En az altı gazeteci saldırıya uğradı, altı gazeteci gözaltına alındı.

Ankara'da gazetecilerin eylemi | Fotoğraf: Damla Kırmızıtaş / Evrensel

Paylaş

RSF Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu’nun hazırladığı BİA Medya Gözlem Raporu’na göre Ocak, Şubat, Mart 2022 döneminde dört gazeteci tutuklandı. Libya MİT dosyasını haberleştiren üç gazeteci geçmişte cezaevinde kaldıkları süreler dikkate alınarak adli kontrol uygulamasıyla tahliye edildi. Gazeteci Sedef Kabaş ise, Tele1'deki sözlerle “Cumhurbaşkanına hakaret” ettiği iddiasıyla mahkum edildikten sonra İstanbul Bakırköy Kadın Cezaevi’nden 49 gün sonra tahliye olabildi. ByLock kullandığı ve suç içerir tweetler paylaştığı gerekçesiyle “FETÖ üyeliği”nden 7 yıl 6 ay hapse mahkum edilen kapatılan Zaman gazetesi muhabiri Ayşenur Parıldak da bu dönemde tahliye edildi. Rapora göre aynı dönemde en az altı gazeteci de gözaltına alındı. Diyarbakır Newroz’u öncesi polis, “Newroz günü olay çıkaracakları” isimsiz ihbarına dayanarak Ertuş Bozkurt ve Mikail Barut’u üç gün gözaltında tuttu. BirGün'den gazeteci Can Uğur da, 2015 yılına ait bir dosya nedeniyle “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'nda gözaltı yaşadı.

EN AZ ALTI GAZETECİ GÖZALTINA ALINDI

Ocak, Şubat, Mart döneminde, en az altı gazeteci ve bir yayın kuruluşu saldırıya uğrarken, bir gazeteci de silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirdi: Ses Kocaeli Gazetesi sahibi Güngör Arslan, ihale yolsuzluk iddialarını gündeme getirmesinden sonra ofisinde kurşunların hedefi oldu. Cinayetle ilgili 1 Mart’a kadar zanlı Ramazan Özkan dahil 10 kişi tutuklandı. Bu, Türkiye’de son iki yılda işlenen ikinci gazeteci cinayeti oldu.  Raporda “2023 seçimlerine yaklaştığımız bu dönemde yaşanan saldırılar, 2019 Yerel Seçimler sonrası özellikle “Cumhur İttifakı”nı eleştiren ulusal ve yerel medyadan gazetecilerin karşılaştığı şiddet sarmalını andırıyor.” denilirken Konya’da gazeteci Umut Yaygır ve Özcan Saraç, içinde Ereğli Ülkü Ocakları Başkanının da yer aldığı 10 -15 kişilik bir grubun saldırısına uğraması da hatırlatıldı. Ereğli Devlet Hastanesi'ne kaldırılan gazeteciler, saldırıyla ilgili MHP'li Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Oprukçu'nu suçladı.

RAPORDA KAŞIKÇI VE ANTER AYRINTISI

Raporda Gazeteci Cemal Kaşıkçı davasının Suudi Arabistan’a devredilmesi ile Musa Anter davasının zamanaşımı tehlikesiyle yüz yüze kalması da özel olarak işlendi. “Türkiye’de işlenen gazeteci cinayetlerine ilişkin yargılamalar, Türkiye yetkilileri adalete sırt çevirdiğinde nasıl bir çıkmaza girdiğini apaçık gözler önüne seriyor.” denilen raporda “Diplomatik ilişkilerde ‘normalleşme’ için uğraşan Türkiye, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Bin Salman’ı, iki yıldır Cemal Kaşıkçı cinayetinin emrini veren kişi olarak uluslararası planda teşhir ettikten sonra şimdi İstanbul’daki dava dosyasını Riyad’a gönderiyor. Benzer şekilde, bir dönem “Kürt Açılımı” için iktidarın zamanaşımından kurtardığı gazeteci Musa Anter cinayeti davası, ipler politik olarak kopunca, yine zamanaşımıyla yüz yüze. Mahkeme kararını Eylül’e kadar açıklamazsa dosya 30 yılını dolduracağı için işlemden kaldırılacak.” ifadeleri kullanıldı.

Raporda Ankara 14. İdare Mahkemesinin Gazetemiz Ankara Temsilcisi Birkan Bulut’un 2017 yılında yaptığı basın kartı başvurusuna yıllardır yanıt verilmemesi nedeniyle İletişim Başkanlığına açtığı davada, yürütmeyi durdurma kararı vermesine de yer verildi. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Hıdırellez ateşi

SONRAKİ HABER

Kürtçe tabela önünde hakaret içerikli paylaşımda bulunan öğretmenler açığa alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa