4 Haziran 2022 16:59

Dikme bariyerler motosiklet sürücülerinin hayatını tehdit ediyor

CHP'li Levent Gök, "68 bin 687 km uzunluğundaki karayollarında motosiklet dostu tampon bariyerlerin uzunluğu 13 km. Katil bariyerlerin dönüştürülmesine yönelik bir çalışma yapıldı mı" diye sordu.

Dikme bariyerler motosiklet sürücülerinin hayatını tehdit ediyor

Fotoğraf: Zeki Günal/DHA

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde “Karayollarında yaygınlıkla kullanılan halk arasında katil bariyer olarak anılan dikme bariyerler motosiklet sürücülerinin hayatını tehdit ediyor. Söz konusu bariyerlerin tampon bariyerler ile değiştirilmesi ile motosiklet kazalarında meydana gelen ölümler yüzde 90 oranında azalacaktır” dedi.

Gök, “Karayollarımızda yıllardır motosiklet sürücülerinin hayatını tehdit eden, katil bariyer olarak anılan yol bariyerleri Gazeteci ve Radyocu Rauf Gerz’in geçirdiği trafik kazası sonrası hayatını kaybetmesinin ardından yurttaşlarımızı isyan ettirmiştir. Söz konusu bariyerler dikme metal parçalar ile kurulmakta, altlarının boş olması sebebiyle kaza anında dikme parçalar bıçak etkisi yaratarak ağır yaralanmalara ve ölümlere yol açmaktadır. Motosiklet sürücüleri riskli bölgelerde yapılacak tampon bariyerler sayesinde oluşacak kazaların hafif yaralanmalar ile atlatılabileceğini, ölümlerin yüzde 90 oranında azalacağını ifade etmektedirler. Ülkemizde motosiklet kullanan 3,5 milyon yurttaşımız, aileleri ve sevenleri acilen gerekli adımların atılarak katil bariyerlerin motosiklet dostu bariyerlere dönüştürülmesini talep etmektedirler” dedi.

Levent Gök şu soruları sordu:

  1. Her yıl yüzlerce motosiklet sürücüsünün ölümüne sebep olan katil bariyerlerin dönüştürülmesine yönelik bu tarihe kadar herhangi bir adım atılmamış olmasının sebepleri nelerdir?
  2. 2002 – 2022 döneminde katil bariyerler sebebiyle yaralanan ve hayatını kaybeden motosiklet sürücülerinin sayısını yıllık temelde açıklar mısınız?
  3. Ülkemiz genelinde katil bariyerlerin risk yarattığı noktaların tespiti yapılmış mıdır? Yapıldıysa riskli noktaların sayısını illerimize göre açıklar mısınız?
  4. Katil bariyerlerin sürücü dostu bariyerlere dönüştürülmesine yönelik çalışmalara hangi tarihte başlanması düşünülmektedir?

(HABER MERKEZİ)

Evrensel'i Takip Et