Van'da ve ilçelerinde yurttaşlar sağlık hizmetine erişemiyor
HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan Işık, Van merkezde ve ilçelerde yurttaşların sağlık hizmetine erişemediğini belirterek konuyu Meclis gündemine taşıdı, Sağlık Bakanı Koca'ya soru önergesi sundu.
Kaynak: Hush Nadio/Unsplash
HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan Işık, kentte ve ilçelerinde sağlık hizmetine erişimde çok sayıda sorunun yaşandığını belirterek konuyu Meclis gündemine taşıdı. Orhan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya verdiği önergede “Eksiklikler ne zaman giderilecek?” diye sordu.
"SAĞLIĞA ERİŞİM İÇİN UZUN YOLLAR VAR"
Van ve ilçelerinde, hastanelerde yıllardır süren ve geçen süreye rağmen çözüm sunulmayan birçok sorunun yaşandığını söyleyen Muazzez Orhan Işık, “Van ve ilçelerinde yaşayan yurttaşlar hasta, sağlık ve yaşam haklarının koruyabilmek için kilometrelerce yol gitmek zorunda kalmaktadır. Nüfusu 1,2 milyona yaklaşan Van’da ve onbinlerce kişinin yaşadığı ilçelerde en temel alanlarda bile doktor, sağlık personeli, tıbbi teçhizat ve ilaç temini konularında eksiklik olduğu bilinmelidir. Van ve ilçelerinden birçok hasta uygun teşhis ve tedavi koşulları sağlanmadığından uzun süre sıhhatinden mahrum kalmakta, engelli kalabilmekte veya yaşamını yitirmektedir” dedi.
"ALTYAPILARDA EKSİKLİKLER SAYMAKLA BİTMİYOR"
Çaldıran’da bulunan devlet hastanesinin altyapısının yetersiz olduğuna yönelik çok sayıda şikayet aldıklarını belirten Orhan, “Van il merkezine 110 kilometreden fazla uzak olan Çaldıran (Ebex) ilçemizde binası bulunan devlet hastanesinin; kadro, tıbbi cihaz ve altyapısının yetersiz olduğuna ilişkin çok yoğun bildirimler partimize iletilmektedir. İnşaat sürecindeki yapımı 5-6 yıl süren hastane binasının, eksiklikleri tamamlanmadan ve gerekli altyapı oluşturulmadan teslim edilmeye çalışıldığı, durumu kabul etmeyen başhekimin görevden alınıp yerine AKP milletvekillerinden birinin 'tanıdığı olan' bir pratisyen doktorun başhekim yapıldığı ve bu başhekim onayıyla altyapısı yetersiz hastane binasının teslim alındığı iddia edilmektedir. Hastane kanalizasyon alt yapısının yeterli olmadığı, gider borularının hastane yakınlarındaki arazilere zarar verdiği, çevreye kötü kokular yaydığı, hastaneyi sık sık logar suyunun bastığı tarafımızca hastaneye yapılan ziyarette gözlemlenmiştir” dedi.
"ÇALDIRAN’DA SADECE 2 UZMAN DOKTOR HİZMET VERİYOR"
Nüfusu 65 bine yakın olan ilçede sadece 2 uzman doktorun olduğunu dile getiren Orhan, “Ancak birçok anabilim dalında doktor veya bölüm bulunmadığı, doktorların ilçede çok kısa sürelerde kaldığı ve tayin istediği, radyoloji ve tetkik birimlerinde yeterli teçhizat ve kadronun bulunmadığı ifade edilmektedir. Özellikle kadın doğum alanında doktor olmayışının cenin, anne ve bebek sağlığı için riskleri arttırdığı ifade edilmektedir. Yine acil tıp hizmetleri için bile röntgen, ultrason ve diğer cihazların olmadığı ifade edilmektedir. İlçede internet altyapısının yetersizliğinden hastaların online randevu almakta güçlük çektiği, uzak köylerden gelen yurttaşların hasta haliyle saatlerce bekletildiği, hastaların birçok tetkik için yaklaşık 30 kilometre uzaklıktaki Muradiye Devlet Hastanesi’ne gönderildiği, bu hastanenin de yetersiz kaldığı ve basit tetik ve hastalıklar için bile insanların 100 kilometreyi aşan yolu gitmek zorunda kaldığı ifade edilmektedir” dedi.
"DOKTOR ATAMASI NE ZAMAN YAPILACAK?"
Orhan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya şu soruları yöneltti:
1) Çaldıran Devlet Hastanesi Binası inşaatı ihalesi ne zaman yapılmıştır? İnşaat yapımı ne kadar sürmüştür? İhale bedeli kaç lira olmuştur? Hastane alt yapısı tamamlanmadan ve kanalizasyon sistemi yapılmadan neden teslim alınmıştır? Altyapısı yetersiz hastane binasının teslim alınması nedeniyle sorumlular hakkında bir inceleme veya soruşturma başlatacak mısınız?
2) Hastane binasındaki su baskını ve logar taşmaları nedeniyle sağlık hizmeti verilmesine ara verilecek midir? İnşaatı yakın dönemde tamamlanan hastanede tavan çökmesi ve su baskınlarının olma nedeni nedir? Söz konusu altyapı yetersizlikleri nedeniyle hastanede bir inceleme veya soruşturma başlatacak mısınız?
3) İlçedeki online altyapı yetersizlikleri nedeniyle yurttaşların randevu alması için planlanan alternatifler nelerdir?
4) Mevcut durumda Çaldıran’da tüm branşlarda görevli doktor sayısı kaçtır? Doktorlar içerisinde görev süresi 5 yılın üzerinde olan doktor oranı nedir? Uzman doktor oranı nedir? Aile Hekimi sayısı nedir?
5) Son 10 yılda Çaldıran’da çalışmaya başlayan doktorların ortalama çalışma süreleri ne kadardır?
6) Çaldıran’da çalışan doktorların çoğunun göreve yeni başlayan pratisyen hekimler olma nedeni nedir? Bu durumun neden olabileceği riskler üzerine bir araştırmanız mevcut mudur?
7) Çaldıran Devlet Hastanesinde toplam kaç personel bulunmaktadır? Burada çalışan sağlık emekçilerinin unvan ve statülerine göre dağılımı nedir?
8) 2010-2022 yılları arasında Çaldıran’da hastalığı yanlış veya geç teşhis edildiği, hastaneye geç getirildiği, hastanede yeterli müdahale ekipmanı veya kadrosu olmadığı için yaşamını yitiren, engelli kalan veya iyileşemeyen kişi sayısına ilişkin bir incelemeniz mevcut mudur?
9) Van ve ilçelerindeki hastanelerde doktorların yanlış veya geç teşhis ve tanılama yapmasını önlemek amacıyla hangi tedbirler alınmaktadır?
10) Çaldıran’da yapılan tanı-tetkik ve teşhis çalışmalarının daha doğru yapılabilmesi amacıyla röntgen ve ultrason dahil hangi tıbbi cihaz alımları ve kadro desteği planlanmaktadır?
11) Hasta olup tedavi için Çaldıran dışında, Van merkeze ve Van dışına periyodik bir şekilde gitmek zorunda kalan yurttaş sayısı kaçtır? Bu yurttaşlara sunulan destekler nelerdir?
12) Çaldıran Devlet Hastanesi’nde Genel Cerrahi, Ortopedi, Göğüs, KBB, FTR, Cildiye-Yanık, Göz, Üroloji, Nöroloji, Psikiyatri ve Beyin Cerrahi gibi bölümlere ihtiyaç duyan hastalar için nasıl bir sağlık hizmeti sunulmaktadır? Kış aylarında bu ihtiyaç nasıl giderilmektedir?
13) Çaldıran’da acil durumlar için görevli ambulans ve hava ambulansı sayısı kaçtır? Bu kapsamda görevli personel sayısı kaçtır?
14) Çaldıran’da gebelik sürecinde kadın ve çocuk ölümlerinin önlenmesi amacıyla yürütülen koruyucu sağlık hizmetleri nelerdir? Çaldıran’da kadın doğum uzmanı olan doktor ataması ne zaman yapılacaktır?
15) Çaldıran’da yaşlı ve engelli hastalara yönelik sunulan sağlık hizmetleri nelerdir?
16) Çaldıran’da kanser hastalıklarının erken tanısı için yürütülen koruyucu sağlık hizmetleri nelerdir? Mevcut durumda kanser hastası olan kişi sayısı kaçtır? Söz konusu hastaların onkolojik kontrollerin sağlanması amacıyla sunulan destekler nelerdir?
17) Van genelinde kanser hastalarının onkolojik tanı, tetkik ve kontrolleri için var olan kadro, teçhizat ve bölüm eksiklikleri ne zaman giderilecektir?
(HABER MERKEZİ)