80 bin kişiyle ERÜ Bahar Şenliklerinin gösterdikleri
Barış Timur, Erciyes Üniversite Bahar Şenlikleri’ne dair izlenimlerini yazdı.
ERU şenlik afişi
Barış TİMUR
Kayseri
Kayseri, tarihinin bilinen en büyük açık hava etkinliğini geçtiğimiz günlerde Erciyes Üniversite Bahar Şenlikleri’nde yaşandı. 4 gün süren üniversite şenliklerine katılımın çok yoğun olması, bizlere şehrin bilinen en büyük etkinliği dedirtiyor. Ünlü sanatçıların katıldığı şenliklere üniversite öğrencileri başta olmak üzere şehrin dört bir yanından on binlerce insan akın etti.
ŞENLİKLERE KATILIM ÜNİVERSİTELERDEN, FABRİKA İŞÇİSİNE
Alana doğru giderken şehrin her yerinde toplu taşıma araçlarının ve trafiğin yoğunluğu dikkatimizi çekiyor. Toplu gruplar halinde alana doğru yürüyenler başta olmak üzere katılımcıların heyecanı hemen anlaşılıyor. Ancak bizi asıl bekleyen sürpriz ile şenlik alanında karşılaşıyoruz. Daha konserin başlamasına 4 saat varken on binlerce insan bir araya gelmiş bile. Müthiş kalabalığı görünce şaşırmamak ve ortamın heyecanına kendimizi kaptırmamak imkânsız bir hal alıyor. Alanda gezinmeye başladığımızda ise burayı sadece üniversite öğrencilerinin değil, gençliğin bütün kesimlerinden ve sayısız ailenin doldurduğunu görüyoruz. Burada vakit geçirdikçe tanıdık yüzlerle de karşılaşıyoruz. Fabrika işçisinden, kamuda çalışanına kadar herkes burada…
İlerleyen saatlerde kalabalık katlanarak artıyor. Şenliğin ilk günü Manga grubu sahne aldı. Konsere, yerel medyaya da yansıyan haliyle tam 83 bin izleyici katıldı. Şenlik alanı üniversite kampüs içinde olsa da, dışarıdan katılıma izin verilmesi bu sayıyı elbette güçlendirmiştir.
Konser öncesi sahneye çıkan öğrenci müzik grupları, üniversite kulüplerinin açtığı stantlar oldukça büyük bir ilgiyle karşılanıyor. Bir köşede düzenlenen voleybol turnuvasını izleyebilirken, başka bir noktada üniversiteye okumaya gelen yabancı öğrencilerin açtığı standa uğramak mümkün oluyor. Şenliklerin ilerleyen günlerinde ise ilk gün bizi karşılayan tablo yine aynı etkiyle devam ediyor. Fatma Turgut ve Feridun Düzağaç konserleri de oldukça canlı ve kalabalık geçiyor.
TOPLUM, BUNALIMINI BİR ŞEKİLDE DIŞARI ATMAYA ÇALIŞIYOR
Kayseri halkının dilinden düşmeyen şenlikler çeşitli nedenler sonucunda bu kadar kalabalık ve canlı geçti diyebiliriz. Yıllardır Erciyes Üniversitesi’nde pandemi dışında da bahar şenlikleri çeşitli nedenlerden dolayı yapılmıyordu. Öğrenciler çok uzun zamandır kendi yerelinde gerçekleşen toplu bir etkinliğe katılamıyordu. Yine şehirde gerçekleşen diğer konserler, bir öğrencinin veya emekçinin gidebileceği şekilde değil. Şirketlerin düzenlediği konserler oldukça pahalı.
Ekonomik krizin etkisiyle geçim ve yaşam zorlaştı. Bu süreçte, sosyal ve kültürel etkinliklere katılım lüks haline geldi. Toplumun farklı kesimlerinin her alanda sıkıştığı bu süreç içerisinde bu tür etkinlikler, gençlere ve emekçilere sosyalleşme alanı sağlıyor. Etkinliklere katılan bir gençten tutalım da bir fabrika işçisine kadar herkes yaşamında gerçekleşen bireysel bunalımlarını bir şekilde dışarı atmaya çalışıyor. Bu tür etkinliklerde buna olanak sağlıyor.
HER ALANDA SIKIŞMIŞLIĞIN VE YASAKLARIN TOPLUMDAKİ YANSIMASI
Şenlikte on binlerce katılımcının İzmir Marşı’nı hep bir ağızdan söylemesi sosyal medyada paylaşılmasıyla gündem oldu. Çeşitli siyasi partilerin temsilcileri bu duruma dair farklı değerlendirmeler yaptılar. Burjuva muhalefet dolaylı yoldan Kemalist bir gençlik kuşağının yetiştiğini söylerken, iktidar tarafı İzmir Marşı’nın herkes tarafından sahiplenildiğini söyledi. O alanda gençlik yığınlarının yanı sıra toplumun her kesiminden insan vardı. Farklı siyasi kimliklerin yanı sıra güncel politika ile yakından ilgilenmeyen katılımcı sayısı da epey fazlaydı diyebiliriz. Burada kendisini Kemalist olarak görmeyen gençlerin bile çoğu, sırf her alanda yaşadığı sıkışmışlığa ve mevcut iktidara tepki göstermek için bile İzmir Marşı’na orada eşlik etti ki, Cumhurbaşkanı’nın yakın zamanda yaptığı “sürtük” açıklamasından sonra gruplar halinde “bizler sürtük değiliz” cümlesi konser alanında kulağımızla işittiğimiz şeyler arasında oldu.
Var olan koşullara tepkinin gelişmesinin yansıması farklılaşabiliyor. Bir küçük örnek daha vermek gerekirse, muhafazakâr bir yapısı olan Kayseri’de topluma açık alanlarda alkol içilmesi yadırganan bir durum olmasına karşın katımcıların çok ciddi bir kısmının açıktan alkol içtiğini gözlemledik. Bu durum bile tepkinin, yasakların farklı bir yansıması olabilir. Erciyes Üniversitesi Bahar Şenlikleri de hem katılımın yoğun olması hem de içerik olarak toplamda tepkiselliğin, toplumda farklı yansımalarının olduğunu bizlere pratikte gösterdi diyebiliriz.