Meclis’te sağlıkçılar için teklif; Urfa’da şiddet, Şırnak’ta hastane ihalesi iptali
Sağlık çalışanlarının özlük ve mali haklarını iyileştirilmesi amacıyla sunulan kanun teklifinin komisyondan geçtiği gün Urfa’da şiddete uğrayan hekim kenti terketti.
![Meclis’te sağlıkçılar için teklif; Urfa’da şiddet, Şırnak’ta hastane ihalesi iptali](https://staimg.evrensel.net/upload/dosya/211871.jpg)
Fotoğraf: DHA
İLGİLİ HABERLER
![AKP'nin sağlık çalışanlarına dair düzenlemesi komisyondan geçti | SES: Mücadeleyi büyüterek haklarımızı alacağız](https://www.evrensel.net/images/120/upload/dosya/204542.jpg)
AKP'nin sağlık çalışanlarına dair düzenlemesi komisyondan geçti | SES: Mücadeleyi büyüterek haklarımızı alacağız
![Ekonomik kriz, Şırnak'taki hastane yapımını durdurdu](https://www.evrensel.net/images/120/upload/dosya/164298.jpg)
Ekonomik kriz, Şırnak'taki hastane yapımını durdurdu
![AKP'nin sağlık çalışanlarına dair düzenlemesi komisyondan geçti | SES: Mücadeleyi büyüterek haklarımızı alacağız](https://www.evrensel.net/images/120/upload/dosya/204542.jpg)
AKP'nin sağlık çalışanlarına dair düzenlemesi komisyondan geçti | SES: Mücadeleyi büyüterek haklarımızı alacağız
Sağlık çalışanlarının özlük ve mali haklarını iyileştirilmesi amacıyla sunulan kanun teklifi Meclis komisyonundan geçti. Teklifin geçtiği gün Urfa’da şiddete uğrayan hekim kenti terketti, Şırnak’ta yapılması planlanan hastane ihalesi iptal edildi. Sağlıktaki şiddetin gerekçesinin sağlıktaki dönüşüm olduğuna dikkat çeken TTB şu açıklamayı yaptı: “Hekimler bu kötülüğü unutmayacak! Süreci takip etmeye ve mücadele etmeye devam edeceğiz.”
BAKAN KOCA’DAN ÖNEMLİ İYİLEŞTİRMELER İDDİASI
Sağlık çalışanlarının özlük haklarında düzenleme öngören, 14 maddelik kanun teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi.
Gelişmenin ardından açıklamada bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Sözleşmeli ve kadrolu hekimlerle sağlık çalışanlarının mali ve özlük haklarında önemli iyileştirmeler çok yakın” iddiasında bulundu.
TTB: BİZLERİ ÇALIŞAMAZ HALE GETİRDİNİZ
Türk Tabipleri Birliği (TTB) ise tepkili. Sosyal medyadan açıklama yayımlayan TTB, “Özlük haklarımız ile ilgili düzenleme yapacağınızı söyleyerek hekimleri aylardır oyalıyorsunuz. Bizleri çalışamaz, sağlık sistemini işlemez noktaya getiren sağlık politikalarının uygulayıcıları tarafından TBMM’ye sunulan yasa teklifinin yetersizliklerine dair tüm itirazlarımıza rağmen komisyondan değiştirilmeden geçirildi. Hekimler bu kötülüğü unutmayacak! Süreci takip etmeye ve mücadele etmeye devam edeceğiz” ifadeleri ile teklife tepki gösterdi.
CHP’Lİ BULUT: 7 AY ÖNCESİNİN GERİSİNDE
Öte yandan CHP ise kanun teklifinin güncellenmesi teklifini yineledi. CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, ise teklifin içerisinde eczacıların ve diğer sağlık emekçilerinin olmadığı hatırlatarak şunları söyledi: “7 ay öncekinin çok çok gerisinde olan bu kanun teklifi verdiğiniz sözler ve tüm beyanlarınız hatırlandığında övünülecek değil utanılacak bir düzenlemedir” ifadelerini kullandı.
URFA’DA HEKİME ŞİDDET: NEDENİ SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM
Urfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapan ve kentin tek hematoloji ve onkoloji uzmanı olan Dr. Dilek Ece, hasta yakınları tarafından şiddete maruz kalması sonrası kentten ayrıldı. Duvar’dan Fatma Keber’e konuşan Ece çalışma yoğunluğunu şöyle anlattı: “Günde 120-130 hastaya poliklinik hizmeti, bunun dışında günde en az 8-10 yatan hastaya konsültasyon hizmeti, günde en az 3 kemik iliği işlemi, ayrıca 15-20 hastaya serviste yatarak tedavi, kemoterapi ve diğer tedavileri uyguladım. Ülkem için güzel günler dilemek dışında bir isteğim yok şu an. 10 gün rapor aldım, sonraki süreç için henüz ne yapacağıma karar veremedim.”
Sağlık çalışanlarının maruz kaldıkları sorunlara dikkat çeken Urfa Tabip Odası Başkanı Bulut Ezer de şunları söyledi: “Biz başından beri sağlıkta şiddetin kaynağını, sağlıkta dönüşümün kendisi. Çünkü hekimler ve sağlık çalışanları üzerindeki iş yoğunluğu arttıkça sağlığın niteliği de azalmaya devam edecek. Günde yüzlerce hasta bakan hekimler, bu süreyi yetiştirmek için uğraşırken ister istemez iletişimlerde aksaklıklar yaşanıyor ve sağlıkta şiddetin körüklenmesine yol açıyor.”
ŞIRNAK’TA HASTANE İHALESİ İPTAL
AKP iktidarının, Şırnak-Cizre arasında 432 dönümlük bir arazide 500 yataklı devlet hastanesi projesi de iptal edildi. Halkın sağlığa erişim noktasında ciddi zorluklar yaşadığı kentte, yapılması planlanan Şırnak Şehir Hastanesi’nin temeli bir türlü atılmadı. Seçim öncesi halka 500 yataklı devlet hastanesinin yapılacağı vaadini veren AKP, 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde Şırnak Belediyesi’ni kazanmasının ardından hastanenin yapımı için kent merkezine bağlı İkizce köyünü belirledi. Mart’ta Sağlık Bakanlığı tarafından maliyeti 750 milyon TL olarak belirlenen 500 yataklı hastanenin temeli atılmadan, şirketlerin belirlenen maliyetin üstünde fiyat vermesi nedeniyle ihale iptal edildi. (HABER MERKEZİ)
Evrensel'i Takip Et