Fed'den 28 yılın en sert faiz artışı kararı: 75 baz puanlık artış yapıldı
ABD Merkez Bankası (Fed) politika faizini 75 puan artırma kararı aldı. Fed'in faiz kararı, 1994 yılından bu yana görülen en sert faiz artışı kararı oldu.
![Fed'den 28 yılın en sert faiz artışı kararı: 75 baz puanlık artış yapıldı](https://www.evrensel.net/upload/dosya/194469.jpg)
Fotoğraf: DHA
ABD Merkez Bankası (Fed) para politikası kararlarını açıkladı. 75 baz puanlık artış kararı verdi. Fed'in faiz artırımı kararı, 1994 yılından bu yana görülen en sert faiz artışı kararı oldu. Faiz artışı kararı sonrası açıklama yapan Fed Başkanı Jerome Powell, "Enflasyon gelişmeleri bugün daha büyük faiz artışını gerektirdi" dedi. Powell, gelecek toplantıda 50 veya 75 baz puan faiz artışı olabileceğini söyledi.
ABD Merkez Bankası, politika faizini 0,75 puan artışla yüzde 1,5-1,75 aralığına çekti. Yetkililer yıl sonuna kadar faizin yüzde 3,4 seviyesinde olacağını öngördü.
ENFLASYON TAHMİNİ YÜKSELDİ, BÜYÜME BEKLENTİLERİ DÜŞTÜ
Fed ABD'nin bu yıla ilişkin enflasyon tahminini yüzde 4,3'ten yüzde 5,2'ye yükseltti. Enflasyon tahminleri 2023 için yüzde 2,7'den yüzde 2,6'ya ve 2024 için yüzde 2,3'ten yüzde 2,2'ye çekildi.
Bu yıla ilişkin büyüme tahmini ise yüzde 2,8'den yüzde 1,7'ye çekildi. Ülke ekonomisinin 2023'e ilişkin büyüme tahmini de yüzde 2,2'den yüzde 1,7'ye ve 2024 yılı beklentisi yüzde 2'den yüzde 1,9'a indirildi. ABD ekonomisi için uzun vadeli büyüme beklentisi ise yüzde 1,8 olarak korundu.
Değişken enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek enflasyona ilişkin tahminler de bu yıl için yüzde 4,1'den yüzde 4,3'e ve 2023 için yüzde 2,6'dan yüzde 2,7'ye çıkarılırken 2024 için yüzde 2,3 olarak sabit bırakıldı.
İŞSİZLİK BEKLENTİSİ YÜKSELTİLDİ
Fed bu yıl için işsizlik beklentisini yüzde 3,5'ten yüzde 3,7'ye çıkardı. 2023 işsizlik beklentisi yüzde 3,5'ten yüzde 3,9'a yükseltilirken, 2024 beklentisi yüzde 3,6'dan yüzde 4,1'e yükseltildi.
Karar 10'a karşı 1 oyla alındı. Kansas City Başkanı Esther George 50 baz puanlık faiz artışından yana oy kullandı.
POWELL: ENFLASYON RİSKLERİ YUKARI YÖNLÜ
Faiz kararının ardından Fed Başkanı Jerome Powell basın toplantısı düzenledi. Powell'in açıklamalarında öne çıkanlar şöyle:
"İstihdam piyasasına yardımcı olmak için enflasyonu düşürmek önemli"
"Cari resim, iş gücü piyasasının çok güçlü ve enflasyonun çok yüksek olduğunu gösteriyor"
"Faiz artırımlarına devam etmenin uygun olduğunu düşünüyoruz"
"Bilançomuzu ciddi şekilde azaltma sürecindeyiz"
"Ücretlerde büyüme yüksek, iş gücü piyasası aşırı sıkı, iş gücü arzı bastırılmış olmaya devam ediyor"
"İş gücü piyasasında arz ve talep şartlarının daha iyi bir dengeye gelmesini ve ücret artışlarını hafifletmesini bekliyoruz"
"Sıkılaşan finansal şartlar talebi hafifletmeli"
"50 VEYA 75 BAZ PUAN FAİZ ARTIŞI OLABİLİR"
"Hedefimiz enflasyonun yüzde 2'ye gerilemesi"
"Enflasyon riskleri yukarı yönlü"
"Gelecek toplantıda 50 veya 75 baz puan faiz artışı olabilir"
"Talep düştüğünde fiyatların da aşağı geldiğini göreceğiz"
ENFLASYON 40 YILIN ZİRVESİNE ÇIKMIŞTI
Son açıklanan verilere göre ülkede mayıs ayında yıllık enflasyon nisandaki yüzde 8,3 seviyesinden yüzde 8,6’ya yükseldi. ABD’de tüketici enflasyonunun yüzde 8,6 ile 40 yılın zirvesinde açıklanmasının ardından çok sayıda kurum tahminini yukarı çekerken, vadeli işlemlerde de 75 baz puanlık artış fiyatlanmaya başlamıştı.
MAYISTA 50 BAZ ARTIRMIŞTI
Fed son toplantısında beklentiler dahilinde politika faizini 50 baz puan artırmıştı. Banka, bununla beraber faiz aralığını yüzde 0,25-0,50 düzeyinden yüzde 0,75-1,00 seviyesine yükseltmiş oldu. Fed Başkanı Jerome Powell da enflasyon düşene kadar para politikasını sıkılaştırmaya devam edeceklerini söylemişti.
ABD ekonomisi, geçen yıl yüzde 5,7 ile 1984'ten bu yana en güçlü büyümeyi göstermişti.
FED'İN KARARI NE ANLAMA GELİYOR?
ABD'nin dünyanın en büyük ekonomisi olması ve doların rezerv para birimi olması nedeniyle Fed'in kararları tüm dünyayı etkiliyor. Büyük bankalar birbirleri arasındaki gecelik borçlanma oranlarını bu faizi baz alarak belirliyor ve piyasadaki diğer faizler de ona göre şekilleniyor.
Fed'in gösterge faizleri artırmasındaki hedefi ekonomi genelinde kredi maliyetlerinin artmasını sağlamak. Faizler yükselince kredi maliyetleri hem şirketler hem de tüketiciler için artıyor. Bu maliyetleri karşılayamayan ya da karşılamak istemeyen şirketler veya bireyler borçla yapmayı planladıkları projeleri erteliyor. Diğer taraftan daha yüksek faiz geliri elde etmek isteyenleri de tasarrufa teşvik ediyor. Bu da sirkülasyondaki para miktarını azaltıyor. Böylece ekonomik aktivite yavaşlıyor ve enflasyon düşüyor.
Döviz açığını yurtdışı yatırımlarla finanse eden Türkiye gibi ülkeler için ise bu karar, döviz girişinin azalacağı anlamına geliyor. (EKONOMİ SERVİSİ)
Evrensel'i Takip Et