İSİG'in e-dergisinin üçüncü sayısı çıktı
İSİG Meclisi e-dergisinin üçüncü sayısında çocuk işçiliği ve iş cinayetlerine dikkat çekti.
Kapak: İSİG
Deniz İPEK
Denizli
Ağır ve uzun çalışma, düşük ücret, mobbing, meslek hastalıkları ve iş cinayetleri... Emekçilerin çalışma yaşamında kural haline gelen bu başlıklarla birlikte zamlara, yoksulluğa, iş cinayetlerine karşı insanca yaşamak için mücadeleden başka seçenek görünmüyor.
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi; kapitalizmin, emeğiyle geçinen milyonları kuruş pahasına yaşamlara mecbur bırakılmasını ve onları ağırdan ve sinsice öldüren meslek hastalıklarını teşhiri için çalışmalar yapıyor.
İSİG Meclisi e-dergi olarak yayımladığı ilk iki sayının ardından üçüncü sayısını okuyucularla paylaştı.
İşçi sağlığı ve iş güvenliği mücadelesinin güncel sorunlarının tartışıldığı e-derginin 3. sayısında İSİG, 28 Nisan iş cinayetlerinde ölenleri anma ve yas gününden 1 Mayıs’a, Adnan Yücel’in emekçilere ithaf ettiği şiirlerinden çocuk işçiliğe, sendikal yetki belirleme sisteminden emeklilerin sendikal mücadelesine, meslek hastalığından ekoloji mücadelesine ilişkin yazılara yer veriyor.
“28 NİSANLARIN OLMAMASI SERMAYE SINIFINI TİTRETEN 1 MAYISLARDAN GEÇER”
Akademisyen Emre Gürcanlı’nın kaleme aldığı “1 Mayıs’a giderken 28 Nisan tarihini sakın unutmayın!” başlıklı yazıda 28 Nisan iş cinayetlerinde yaşamını yitirenleri anma gününden başlayarak günümüz çalışma ilişkileri ve işçi sağlığı mücadelesini değerlendiriyor. 28 Nisan 1914'te Kanada’da ilk defa çıkan kapsamlı bir tazminat yasasıyla "iş kazaları"ndaki “işveren sorumluluğu”nun hukuken tescil edilmesini yazısında hatırlatan Gürcanlı, bir üst yapı kurumu olan hukukun sınıf mücadelelerinden bağımsız düşünülemeyeceğini ve işçi sınıfının tüm kazanımlarında olduğu gibi çok büyük bedeller ödeyerek bilinç sıçraması ile haklarını kazandığına değiniyor.
20. yüzyılın başından günümüze kadar çalışma koşullarını ve toplu işçi katliamlarını örneklere aktaran Gürcanlı, sağlıklı ve güvenli çalışma koşulları için gerekli önlemler, yasalar, yönetmelikler, standartlar, eğitimin ve işçilerin dikkatsizliğinin çok konuşulmasından da rahatsızlığını dile getiriyor. Haftada 60 saat çalışma, hafta sonu izninin ve yıllık izinlerin gasbı, güvencesiz, kuraldışı çalışmanın olağan karşılanmasını da eleştiren Gürcanlı, “28 Nisanlar olmasın demenin yolu, kitlesel, sermaye sınıfını titreten 1 Mayıslardan geçer” diyor.
İŞÇİ/EMEKÇİ ŞİİRLERİ EKSENİNDE İŞ CİNAYETLERİ
Dergideki bir diğer yazı ise “İşçi/emekçi şiirleri ekseninde iş cinayetleri konulu bir örnek: Adnan Yücel emekçiye şiirler” başlığını taşıyor. Maddi gücü elinde bulunduran egemen sınıfın, üst yapıyı (kültür, sanat, düşün dünyası, hukuk…) kendi çıkarları odaklı hâkimiyet altına alma girişimlerinin kaçınılmaz olduğunu belirten Erhan Acar, Karl Marx’ın “Maddi üretim araçlarını elinde bulunduran sınıf, aynı zamanda, zihinsel üretimin araçlarını da emrinde bulundurur, bunlar o kadar birbirinin içine girmiş durumdadırlar ki, kendilerine zihinsel üretim araçları verilmeyenlerin düşünceleri de aynı zamanda bu egemen sınıfa bağımlıdır. Egemen düşünceler, egemen maddi ilişkilerin fikirsel ifadesinden başka bir şey değildir” söylemini de yazıda alıntı olarak kullanıyor.
Aydın/şairler içerisinde özellikle işçi sağlığı ve güvenliğini konu edinen ve bu konuyu etkileyici bir şekilde şiire döken Adnan Yücel’in olduğunu belirten Acar, “Emekçiye Şiirler” adıyla iki bölümden oluşan ilk şiiri önemli bir yerde durduğunu ifade ediyor. Yücel’in bu şiirinin aradan geçen onlarca yıla rağmen işçi sağlığı ve güvenliği konusunda, çalışma yaşamının ne kadar yerinde sayıldığını gösterdiğini aktaran Acar, yazıda şiiri paylaşıyor.
“Sosyal devlet tarzı çözüm önerileri, çocuk işçiliğini sona erdirebilir mi?” başlıklı yazısında Hüseyin Özgür Akış ise, çocuk işçilikle mücadele edilirken, yasaklama talebinin ön plana çıktığını ancak bunun tamamen ortadan kaldırılmasının bir sistem değişikliği ile mümkün olduğunu unutmadan çocuk işçiliği ile mücadele yürütülmesi gerekliliği hatırlatıyor.
Dergide yer alan diğer yazılar ise şu şekilde:
- Sendikal Örgütlenme Önündeki Engel: Yetki Belirleme Sistemi / İrfan Taşkın
- Kapitalizm ve Çocuk Emeği / Mustafa Arslan
- H. Hüseyin Karalar’ın Dünyası Nasıl Karardı? / Özer Akdemir
- Em(ek)olojik Modelden İşçi Sözleşmelerine / Sultan Gülsün
- Doğa Sanayi İnsan Etkileşimleri – Emeğin Ekolojisi / Şafak Erdem
- Emeklilikte Devrimci Demokratik Sendikal Mücadele ve Güncel Taleplerimiz / Veli Güner