Yönetmen Tony Gatlif: Öteki sinemacılar ırkçılık nedeniyle destek alamıyor
2. İzmir Uluslararası Film ve Müzik Festivali, yönetmen Tony Gatlif'i ağırladı. Gatlif, son zamanlarda tüm dünyada artan ırkçılığın korkunç bir hal aldığını söyledi.
Fotoğraf: Evrensel
2. İzmir Uluslararası Film ve Müzik Festivali, yönetmen Tony Gatlif'i ağırladı. Sinema yazarı ve gazetecilerle bir araya gelen Gatlif, son zamanlarda tüm dünyada artan ırkçılığın korkunç bir hâl aldığını söyledi.
Gadjo Dilo, TranSylvania ve Geronimo gibi pek çok filmin yönetmeni Tony Gatlif, İzmir Uluslararası Film ve Müzik Festivali kapsamında İzmirli sinemaseverlerle buluştu. Filmlerinde Çingenelerin, ezilenlerin, etnik azınlıkların, sürgünlerin ve göçebelerin hikâyelerini anlatan Gatlif, sinema yazarı ve gazetecilerle bir araya geldi. Tüm dünyada artan ırkçılığın korkunç bir hâl aldığını söyleyen Gatlif, “Fransa’da ırkçılığın gerilemesinde yaptığımız filmlerin de katkısı vardı. Orada yaşayan yabancı kökenli sinemacılar, filmleri için destek alabiliyordu. Ancak bugün ciddi bir ırkçılık var. Tüm ötekiler gibi yabancı kökenli sinemacılar da destek alamıyor” dedi.
“YILMAZ GÜNEY’İN OYUNCULARLA İLİŞKİSİNİ SEVERİM”
Özellikle farklı ülkelerin sinemasını, yönetmenlerini yakından takip ettiğini söyleyen Gatlif, Türkiye’den de Yılmaz Güney’in filmlerini değerli bulduğunu, çalıştığı oyuncularla kurduğu ilişkisini sevdiğini ifade etti. Kendisinin oyuncularla zor geçinen bir yönetmen olduğu yönündeki eleştiriler için de konuşan Gatlif, “Oyuncularla saygı çerçevesini aşan bir ilişki kurmuyorum. Beklediğim oyunculuğu almaya çalışıyorum” diye konuştu.‘Sürgündekiler’ filminin, kendi kökenlerini keşfetmek, geçmişle hesaplaşmak için küçükken ayrıldığı Cezayir’e çıktığı bir yolculuk olduğunu hatırlatarak filmlerindeki yolculuk temasına da değinen Gatlif, organize olmayan yolculuklara dair şunları kaydetti: “Organize yolculuk tur şirketleriyle yapılır. Sinema bunu yapmaz. Yola çıkarsın ve her türlü karşılaşmaya hazırsındır. Farklı kişilerle, hikâyelerle, kültürlerle bu karşılaşmalarla tanışırsın.”
Gatlif, çingenelerin akademik olarak eğitim almamalarına rağmen çocuklukken başlayan müzik serüveninin öneminden de bahsederek akademinin Çingenelerin bu özelliğine ihtiyacı olduğunu da söyledi.
“TranSytvania” ve “Geronimo” adlı filmleri festival kapsamında gösterilen Gatlif, önümüzdeki dönem Akdeniz’de geçen bir film çekeceğini de duyurdu. (İzmir/EVRENSEL)