Türkiye Yayıncılar Birliği: Hedef gösterilen kitapların satışının durdurulması sorunludur
Türkiye Yayıncılar Birliği; “Aşk ve Dostluk” ve “Küçükler ve Büyükler” kitaplarının sosyal medyada hedef gösterilmesinin ardından satışının durdurulmasına tepki gösterdi.
Günışığı Kitaplığı tarafından yayımlanan 'Küçükler ve Büyükler' kitabının kapağı
Türkiye Yayıncılar Birliği; “Aşk ve Dostluk” ve “Küçükler ve Büyükler” kitaplarının sosyal medyada hedef gösterilmesinin ardından bazı e-ticaret sitelerinde ve kitabevlerinde satışının durdurulmasına karşı açıklama yaptı.
Yapılan yazılı açıklamada, “Bir süredir sosyal medya üzerinden kitaplara, yazarlara ve yayıncılara karşı linç kampanyası yürütülmektedir. Kültür dünyamızın önemli bileşeni olan yayıncılığımızın bu kampanyanın içine çekilmesinden ve hedef haline getirilmesinden rahatsızlık duyuyoruz. Bununla birlikte, kitapların satışının durdurulması kararının ise linç kültürünü normalleştireceğini düşünüyor ve bundan endişe duyuyoruz. Düşünce, ifade ve yayımlama özgürlüğünün her zaman savunucusu olduğumuzu bir kez daha yineliyoruz” denildi.
"YAYINCILAR MADDİ-MANEVİ ZARAR GÖRÜYOR"
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Çocukları küçük yaşta hayata dair olaylar üzerine düşündüren ve yaşanabilecek tehlikelere karşı basit ve somut şekilde dikkatlerini çekerek onlara kendilerini nasıl koruyabileceklerini anlatan, Fransız Yazar Brigitte Labbé’nin yazdığı ve Günışığı Kitaplığı tarafından Türkçe yayımlanan ‘Çıtır Çıtır Felsefe’ dizisinin iki kitabı (Aşk ve Dostluk, Küçükler ve Büyükler), içinde pedofili olduğu gerekçesiyle sosyal medyada tepki toplamış ve bunun sonucunda bazı e-ticaret sitelerinde ve kitabevlerinde kitabın satışı durdurulmuştur. Tepki verirken ilgili kitapları çoğu zaman tam okumadan, kitapların içeriğine dair doğru düzgün bilgi sahibi olmadan, ne anlatıldığını anlamaya çalışmadan, doğrudan ezberci yaklaşımlarla, özellikle çocuklara ve gençlere yönelik kitapların, yetkin olmayan kişilerce haksız şekilde eleştirilmesi kendi başına yanıltıcıdır. Bununla birlikte kitaplarla ilgili herhangi bir bağımsız değerlendirmeyi öncelikle yapmadan, sadece sosyal medya tepkilerine dayanarak kitapların satışını durduran veya raflardan kaldıran, gerekli araştırmasını ise ancak sonraya bırakan yaklaşımlar da aynı derecede sorunludur. Bu tür eğilimler, ülkemizin kültürel çeşitliliği ve çocuklar ve gençlerin gelişimine yönelik nitelikli kitaplarla ve bunları üreten eser sahiplerinin ve yayıncıların maddi-manevi zarar görmesine sebep olmaktadır.”
"YETKİLİLERİ SAĞDUYULU OLMAYA ÇAĞRIYORUZ"
Açıklamada son olarak “Okuduğunu bir bağlam ve bütünlük içinde anlamak, anladığını aktarabilmek ve değerlendirebilmek, üzerine yeni sözler söyleyebilmek ve üretebilmek, nitelikli ve sürekli bir okuma kültürü ile mümkündür. Gelecek kuşakların gelişmiş bir okuma kültürü içine doğması, okuma kültürüyle yoğrulmuş bireyler olarak yetişmesinin temel koşulu ise, yüksek nitelikli bir yayıncılık sektörüdür. Ülkemizde gerçekleşen ve yayımlama özgürlüğü ile çelişen bu ve benzeri durumları kaygıyla takip ediyor, bu tür uygulamaların bir an önce son bulması için kamuoyunu ve yetkilileri sağduyulu olmaya çağırıyoruz” denildi. (KÜLTÜR SERVİSİ)