25 Haziran 2022 15:52

TTB'nin 74'üncü kongresi devam ediyor: Yeni bir sağlık sistemi inşa edilmesi gerekiyor

Türk Tabipleri Birliği, 74. Büyük Kongresi’nde yaptığı açıklamada, Türkiye’de yeni bir sağlık sistemi için taleplerini açıkladı.

TTB'nin 74'üncü kongresi devam ediyor: Yeni bir sağlık sistemi inşa edilmesi gerekiyor

Fotoğraf: TTB

Türk Tabipleri Birliği (TTB) , Ankara’da süren 74. Kongresi’nin ikinci gününde basın açıklaması yaptı.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Morfoloji Binası’nda yapılan açıklamada konuşan TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, “Kapitalist sistemin neoliberal politikalarının başta ekonomik, siyasal ve sağlık olmak üzere her açıdan çöktüğü bir süreci yaşıyoruz. COVID-19 pandemisi, böyle bir afetle başa çıkma konusunda Türkiye’de ve dünyada da var olan sistemlerin çözümsüz kaldığını, yeni bir toplumsal sistemin ve sağlık sisteminin inşa edilmesi gerektiğini işaret etmektedir” dedi.

Neoliberal politikalarla sağlığın metalaştırıldığını, hastanelerin ticarethane, hastaların ise müşteri olduğunu belirten Fincancı, sağlık harcamalarında her geçen yıl artış yaşanmasına rağmen, hasta ve hastalık sayısının giderek arttığına dikkat çekti. Bunun temel sebebinin mevcut sağlık sisteminin insan sağlığı yerine sermayenin kârlılığını öncelemesi olduğunu ifade eden Fincancı, yeni bir sağlık sistemi için taleplerini özetle şöyle sıraladı: Toplumun ekonomik, siyasal, ekolojik, fiziksel, ruhsal ve sosyal iyilik halinin tam sağlanacağı eşitlikçi, demokratik, toplumcu bir sağlık sistemi var edilmelidir. Tüm sağlık çalışanlarının insanca yaşayabileceği, emeklerinin karşılığını alacağı, sağlık hizmeti üretmekten yeniden mutlu olacağımız çalışma koşulları sağlanmalıdır. Yeni sağlık sisteminde birinci basamak sağlık örgütlenmesi bütünlüklü, kamusal, toplum sağlığını önceleyen nitelikte yapılandırılmalıdır. Yeni sağlık sisteminde ilaç, tıbbi cihaz ve özel sağlık kuruluşları dahil olmak üzere özel sermayeye bağımlılık ortadan kaldırılmalıdır. Hıfzıssıhha Enstitüsü modernize edilerek tekrar açılmalıdır. Kamu-özel ortaklığı ile yapılan şehir hastaneleri kamulaştırılarak şirket hastaneleri politikasından tamamen vazgeçilmelidir. İkinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetleri; bilime ve toplum sağlığına uygun kamu hastaneleri ve üniversite hastanelerinde sunulmalıdır. Yeni sağlık sisteminde bilim ve teknoloji kâr amacıyla değil; mevcut ve gelecekteki toplumsal ihtiyaca göre kullanılıp geliştirilmelidir. Özel hastaneler de kamulaştırılarak hekim ve sağlık çalışanlarının emek sömürüsüne son verilmeli, vatandaşların sağlığa erişim hakkı, ek ücret ödenmeden sağlanmalıdır.” (Ankara/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et