Aile hekimleri eylemde: Ceza yönetmeliği iptal edilsin
Aile hekimleri, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'nin iptali için pek çok kentte iş bıraktı.
Fotoğraf: MA
Resmi Gazete’de 30 Haziran 2021’de yayımlanan Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği ile sağlık çalışanlarının cezalandırılmasına karşı aile hekimleri bugün iş bıraktı. İş bırakma eylemi yarın da sürecek. İş bırakan hekimler, birçok kentte açıklama yaptı.
İSTANBUL
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası'nın (SES) çağrısıyla İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü önünde bir araya gelen sağlık emekçileri sağlıkta dönüşüm programı adı altında sağlık sisteminin "Paran kadar sağlık" anlayışına dönüştürüldüğünü belirten sağlıkçılar adına basın açıklamasını SES Aksaray Şube Eş Başkanı Şener Sevgi okudu.
"PARAN KADAR SAĞLIK ANLAYIŞI"
Hükümetlerin uzun yıllardır koruyucu sağlık anlayışından vazgeçtiğini söyleyen Sevgi, "AKP iktidarı döneminde sağlık ocağı sistemine dayalı birinci basamak temel sağlık hizmetlerini aile hekimliği sistemine dönüştürülmüştür. 16 yıl önce başlatılan ve 10 yıldır da tüm Türkiye’de uygulanmakta olan aile hekimliği sistemi ile dönüştürülen birinci basamak, toplum sağlığı açısından sürekli olarak sorunların birikmesine neden olurken aynı zamanda esnek ve performansa dayalı ücretlendirme sistemi ile de sağlık emekçilerine yönelik sömürüyü derinleştirmektedir" dedi. Gelinen süreçte birinci basamak sağlık sisteminin kötüye gittiğini sağlık emekçilerinin daha fazla sömürüldüğünü ifade eden Sevgi, "Alanın özelleştirilmesinin önü açılmış, tüm toplumu kapsayacak ve sağlık eşitsizliklerini azaltacak politikalar tek tek rafa kaldırılmıştır. AKP ile hızlanan bu piyasalaştırma süreci, 'Sağlıkta Dönüşüm Programı' adı altında sağlık hizmeti sunumunun 'paran kadar sağlık' anlayışına terkedilmesine, sağlık emekçilerinin ise düşük ücretle, iş güvencesinden yoksun esnek ve kuralsız çalıştırılmasına dönük adımları hızlandırılmıştır" dedi.
"İŞ GÜVENCESİ BU YÖNETMELİK İLE SONA ERMİŞTİR"
Sağlık sisteminin yap-boz tahtasına dönmesinden yakınan Sevgi, "Birinci basamak alanında yumak haline gelmiş sorunları yapılan her mevzuat değişikliği çözmek bir yana daha da içinden çıkılmaz hale getirmektedir. Üstelik bunca sorunu çözmeye değil arttırmaya yönelik adımlar atılmakta, son çıkarılan yönetmelikle Aile Sağlığı Merkezi çalışanları cezalandırılmaktadır. Aile hekimliği çalışanlarının statüsü, il sağlık müdürlüklerine bağlı işçi noktasına getirilmiş, kölelik sistemine taşınmıştır. Aynı zamanda başta pandemi sürecinde olduğu gibi, toplum sağlığını ve sağlık çalışanlarının haklarını savunan, kamuoyunu bilgilendiren, görüş ve önerilerini, taleplerini basın ve sosyal medya aracılığıyla üç kez dile getiren aile sağlığı merkezi sağlık çalışanlarının sözleşmeleri feshedileceği yönetmelikte yer almıştır. Aile hekimliği uygulamasında iş güvencesi bu yönetmelikle sona ermiştir" dedi. Aile sağlığı merkezlerinde çalışan emekçilerin iş yüklerinin arttığını söyleyen Sevgi, "Bütün bunlar yetmezmiş gibi son çıkarılan ceza yönetmeliğinde getirilen yeni sorumluluklar iş yükü altında ezilen aile sağlık merkezi çalışanlarına ek yükler getirmektedir. Bir hekim ve bir aile sağlığı çalışanından ibaret olan ekip her geçen gün yenisi eklenen görevlerin yükü altında ezilmektedir. İş yükü yoğunluğu nedeniyle koruyucu sağlık hizmetleriyle ilgili görevlerin tümü aile sağlığı çalışanı tarafından yürütülmektedir. Görev tanımlarının net olmaması sağlık emekçilerinin meslekleri dışında çalıştırılmasına yol açmakta, mesleğin değersizleşmesine, az kişiyle çok işin kotarılmasına neden olmaktadır" diye konuştu.
TALEPLER
Sevgi sağlık emekçilerinin taleplerini ise şöyle sıraladı:
- Birinci Basamak Sağlık Hizmetlerin toplum yönelimli ve bölge tabanlı sunulmalıdır.
- Koruyucu sağlık hizmetlerin tüm giderleri kamudan karşılanmalıdır. Aile sağlık merkezi giderlerinin cari hesaplar kaleminden değil bütçeden karşılanmalıdır. Aile sağlık merkezlerinin tümü uygun standartlarda ve donanımda kamu binası olarak yapılmalıdır.
- Mobil hizmetler için kamu tarafından, uygun mekan temin edilmeli, kamu tarafından araç tahsisi yapılmalıdır.
- Yaz-boz tahtasına dönüşmüş olan mevzuatlar tartışmaya açılmalı ve toplumun ve sağlık emekçilerin örgütlerinin görüşleri bu tartışmalarda önemsenmelidir. Mevzuat yeniden düzenlenmelidir.
- Emekçilerin kadrolu, iş güvenceli istihdamı sağlanmalı, kamu dışı emekçiler kadroya alınmalıdır.
- Birinci basamak ekibi genişletilmeli, bölge ve nüfusun özelliklerine göre belirlenen sayıda sağlık emekçisi istihdam edilmelidir.
- Nüfus ve performansa dayalı ücretlendirme yerine emekliliğe yansıyacak temel ücret uygulaması hayata geçirilmelidir.
- Birinci basamak sağlık emekçilerin taleplerine yönelik toplu sözleşme hazırlanmalı, tüm sağlık ve sosyal hizmet alanı için yapılan toplu iş sözleşmesinde birinci basamağa özgün yer verilmelidir.
- Denetim ve izlemelerin birincil amacı hizmet içi eğitim hedefi olmalıdır.
- Sağlık emekçilerinin karar mekanizmalarına katılımı sağlanmalıdır.
- Birinci basamak gerektirdiği tüm hizmetleri sunabilecek genişlikte bir ekipten oluşmalı; tüm sağlık emekçileri kadrolu (4A) istihdam edilmeli ve ücretlendirmesi de emekliliğe yansıyacak temel ücretle olmalıdır.
- Çalışma koşulları ve ücretler toplu sözleşme ile belirlenmelidir. (İstanbul/EVRENSEL)
ANTALYA
Antalya'da sağlık örgütleri ve hekimler, İl Sağlık Müdürlüğü önünde basın açıklaması düzenledi. Burada konuşan SES Antalya Şube Eş Başkanı Dr. Kaan Taşer, "Bu yönetmelikten derhal vazgeçilmelidir. Başka bir sağlık sistemi mümkün" dedi.
MERSİN
Mersin’de iş bırakma eyleminin ilk gününde Hekim Birliği Sendikası tarafından Toros Devlet Hastanesi poliklinikleri önünde basın açıklaması gerçekleştirildi. Basın açıklamasında, “Özlük haklarımızı alacağız”, “Hakkınız ödenmez dediniz, ödemediniz”, “Hekim olmazsa sağlık olmaz” dövizleri açıldı.
Dr. Mine Köybaşı Usta, Bakanlığın yönetmelik ile hekimleri cezalandırmaya başladığını ifade ederek, “Ceza Yönetmeliği ile biz aile hekimlerinin iş güvencesi kalmamış özlük haklarımız gasbedilmiş, konuşmalarımız yasaklanmıştır. Ceza yönetmeliğinin geri çekilmesi için verdiğimiz mücadele karşılıksız kalmıştır” diye konuştu.
1 Aralık 2021 tarihinde TBMM'de kabul edilen hekimlerin maaş ve emeklilik haklarındaki iyileştirme konulu kanunun daha iyisi yapılacağı vaadiyle geri çekildiğini hatırlatan Usta, “Ancak tüm itirazlarımıza rağmen 23 Haziran’da yayımlanan gasp yasası 1 Aralık 2021 tarihindeki teklifin çok gerisindedir ve daha önceki eylem kararlarında dile getirdiğimiz temel maaş ve diğer özlük hakları taleplerimizi karşılamadığı aşikardır. Gasp yasası ile hekimlere verilen sözler gasbedilmiş ve yerine getirilmemiştir. Sözde özlük haklarına yönelik düzenleme ile temel maaş ve sabit ödemelerimize bir kuruşluk dahi artış yapılmıştır. Aksine, hekimlerin başından beri itiraz ettiği performans sistemi daha da zorlanmaktadır. Diğer taraftar geçici görevlendirme, mobbing, tıbbi standartlara aykırı muayene süreleri sağlık personeli gibi sorunlarımız devam etmektedir ve bir çözüm sağlanmamıştır” diye konuştu.
ADANA
Adana'da iş bırakan sağlık çalışanları da İl Sağlık Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamada yönetmeliğin derhal iptali talep edildi. (HABER MERKEZİ)