Ortaca Devlet Hastanesi sağlık emekçileri: Eylemlerimiz nitelikli sağlık hizmeti için
Sağlıkta yaşanan şiddet, sosyal ve mesleki sorunlarını konuştuğumuz Ortaca Devlet Hastanesi sağlık emekçileri eylemlerinin halka nitelikli sağlık hizmeti verebilmek için olduğunu belirtti.
İLGİLİ HABERLER
İzmir’de sağlık emekçileri: Sağlıkta yaşananların sorumlusu siyasi iktidardır
Sağlık emekçileri bakanlığa seslendi: Şiddete karşı önlem almazsanız süresiz iş bırakacağız
Sağlık emekçileri: Sorumlular hâlâ koltuğunda oturuyor!
Sağlık emekçileri Dr. Ekrem Karakaya için yurdun dört bir yanında eylemdeydi | Sağlıkta şiddet kıyıma dönüştü
Abidin ÇINAR
Muğla
Konya Şehir hastanesinde Dr. Ekrem Karakaya’nın katledilmesi sonrası tüm Türkiye’de hekimler ve sağlık çalışanları iki gün iş bıraktı. Muğla Ortaca Devlet Hastanesinde acil servis dışında sağlık emekçileri iş bırakarak basın açıklaması yaptı.
Uzun süredir sağlıkta yaşanan ekonomik, sosyal ve mesleki sorunların yanında her gün yaşanan şiddet olaylarını, sorunlarını ve taleplerini Ortaca Devlet Hastanesinde çalışan sağlık emekçileriyle konuştuk.
‘HASTANE BÖLGE İÇİN YETERSİZ’
Hastanede hekim olarak çalışan N, “Ortaca Devlet Hastanesi Köyceğiz, Dalaman, Dalyan hastanelerindeki yoğunluğu toparlamak, eksikleri tamamlasın diye, hakim bir tepeye kurulmuş bir hastane. 100 yataklı hastanenin, olanakları ve hasta kapasitesi yüksek. Böyle düşünülmesine rağmen, yoğun nüfus artışının ardından hastane olanakları ve fiziki koşulları yetmemeye başladı” diyerek hastanenin yetersizliğinden söz etti.Hekim N, “Hastalarımızı donanımı daha iyi olan, doktoru olan bölümlere sevk etmekte sorunlar yaşıyoruz. Haziran ayı başı itibarıyla hastanemize Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesinden yatakların dolu olduğuna, hasta sevkinin yapılmamasına dair yazılar geliyor. Ortaca, Dalaman, Dalyan, Köyceğiz Devlet Hastanesinde birçok bölüm yok. Bölgede yoğun trafik kazaları yaşanmasına koşut olarak ortopedi bölümü yok. kardiyoloji, nöroloji, beyin cerrahi, çocuk cerrahisi, göz, cildiye, KBB bölümleri doktor yokluğundan açılamıyor. Modern tıbbın gereği olarak bulunması gereken psikiyatri bölümü de yok” dedi.
‘HEKİM YETERSİZLİĞİ VAR’
“Buna rağmen diğer hastanelerden, örneğin Fethiye Devlet Hastanesinden dahiliye ve ortopedi için gelen hastalarımız var. Uzak olmasına rağmen ortopedi bölümüne Datça’dan bile hastalar geliyor. Dahiliye bölümünde bir arkadaşımızın zorunlu hizmete açılmasından sonra, emeklilik sonrası bir olmak üzere 3 doktor arkadaşı çalışıyoruz. Bu iki arkadaşımız yeni geldiler buna rağmen hastalara yetişmekte zorluklar çekmekteyiz. Köyceğiz Devlet Hastanesinde 3 kadro olmasına rağmen sadece bir arkadaşımız kaldı” diyen N, hastanedeki bölüm ve hekim eksikliğini anlattı.
‘PERFORMANS SİSTEMİ DERHAL SON BULMALI’
Ücret dışında sağlık emekçilerinin bir sürü sorunu olduğunu söyleyen N, “Özellikle sağlık çalışanlarının ve doktorların temel ücretleri yetersiz. Performans (prim) esasına göre belirlenen hekim ücretleri birçok bölüm eksikliğinden düşük kalıyor. Ev kiraları hekim ücretlerine yakın bir durumda. Gelen doktorlar fazla kalmadan yurt dışına veya büyük hastanelere gidiyor. Devlet hastanelerinde bakanlığın belirlediği muayene ücretleri özel hastane muayene ücretlerinden düşük. Yeterli bölüm ve muayene olmadığından doktorların ücretleri açlık sınırının çok altında kalıyor. Muayene ve ameliyat paralarını SGK alıyor, masraflardan sonra kalırsa döner sermayeye aktarılıyor. Başta hekimler olmak üzere tüm sağlık çalışanlarının ek göstergelerinin yükseltilmesini talep ediyoruz” diye konuştu.
‘HEKİMLER TÜKENMİŞ DURUMDALAR’
Hekim N, “Hastanelerde uzman doktor azlığı, pratisyen hekim arkadaşlarımızın, tedirginlik yaşamalarına ve soracak sorulara muhatap bulamamalarına neden oluyor. İcap nöbeti dediğimiz nöbetleri sırasında sorulan sorulara muhatap olmak istemiyorlar. Sabah 8.30’da başlayan poliklinik hizmetleri en az 36 hasta, çoğunlukla 60-70 hastaya ulaşıyor. Acilde hastalar, nöbetler, akşam çağrıldığında gelmek zorunda bırakılan, icap nöbetleri ile doktorlar tükendi. 100 bine yaklaşan nüfuslu Ortaca’da 4 uzman ve birkaç pratisyen hekimle, sağlık hizmeti vermeye çalışıyoruz. Randevu almaya çalışan hastalarımızda doktorun izinli olması bile, ‘Doktor yok’ algısına yol açıyor. Doktor ve uzman arkadaşlarımız bölümde tek olmanın sancısını yaşıyor. Polikliniklerimiz yetersiz. Giriş oda sayımız da az, güvenlik sorunları da cabası” dedi.
‘DOKTORLAR YA YURT DIŞINA GİTTİ YA İSTİFA ETTİ’
Hastanede Çalışan Sağlık Emekçisi M. ise “İsmimi yazmazsanız daha iyi olur” diyerek durumu anlatıyor; “Hastanede teknisyen olarak çalışıyorum. Boğazımda troite bağlı nodül var. Ortaca Devlet Hastanesi ve Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavi olamadım. İzmir Ege Üniversitesi Hastanesinde bir profesörden randevu aldım. 2 Ağustos tarihine verdiler. Muğla’da Prof. ve uzman, cerrahi dallarda doktorlar ya yurt dışına gittiler ya da istifa ettiler.”
Muayene olmak için hastaneye gelen diyabet hastası M, “Randevulara bakan yok. Kan aldırmam gerekiyor, alan yok. Tedavi olamadan kan veremeden hastaneden ayrılmak zorunda kaldım” diyerek hastanede yetersiz olan personel sayısından dolayı muayene olamadıklarını söyledi.
Hastalardan Süreyye Berberoğlu da yaşanan doktor sıkıntısını, “İki çocuğum ve gelinim doktor. Ücretlerin yetersiz olduğundan geçinemediklerinden şikayet ediyorlardı. 15 gün önce Amerika’ya doktor olarak gittiler. Gelinim bulundukları yerlerde Türkiye’den gelen doktorların çoğunlukta olduğunu anlatıyor” diyerek sorunlara dikkat çekti.
‘PARASIZ, ULAŞILABİLİR SAĞLIK’
Emek Partisi Ortaca İlçe Başkanı Ekrem Sunar ise, sağlıkta yaşanan sorunlar olduğunu, halkın ve sağlık çalışanlarının örgütlü mücadelesiyle sorunların çözülebileceğini söyledi.
Emek Partisi programında sağlığa dair 11. maddede; halk ve kişi sağlığının dokunulmaz bir yurttaşlık hakkı ve parasız bir kamu hizmeti olduğunu açıktan ilan ettiklerini ifade eden Sunar, “Hastanelerin özelleştirilmesinin durdurulması, özel sağlık kurumlarının kamuya devri, tüm koruyucu, birinci basamak hastane sağlık hizmetlerinin ayrımsız, parasız, kolay ulaşılır olması, sağlık kurumlarının yeterli sayıda personel, donanım ve tıbbi malzemeyle nitelikli hizmet verecek şekilde düzenlenmesi ve örgütlenmesi gerekli” dedi.
Evrensel'i Takip Et