15 Temmuz 2022 05:25

Coşkun ÖZBUCAK
Ordu

Türkiye’nin en fazla arıcısı olan ve bal üreten ili Ordu’da maliyetlerin artması nedeniyle arıcıları zor günler bekliyor.

Yaz sezonunda Sivas, Kayseri, Yozgat, Tunceli, Bitlis, Bingöl, Van, Erzincan, Erzurum gibi illerine, diğer zamanlar çam balı için Akdeniz ve Ege Bölgesine giden arıcılar yılın 10 ayı çadırlarda kalıyor. İki ay ailesiyle birlikte olabiliyorlar.

Son dönemlerde arıcıları ve bal üreticilerini yakından ilgilendiren ve örgütleri olan Arıcılar Birliğinin yetkilerinin Tarım ve Orman İl ve ilçe Müdürlüklerine aktarılması örgütlerini de zor durumda bıraktığı dile getirildi.

"PARA ELİMİZE GEÇMEDEN ERİDİ"

22 yıldır bal üreticiliği yapan Ordu ili Arı Yetiştiriciliği Birliğinde çeşitli görevlerde bulunan Necmettin Akyıldız’la yaptığımız görüşmede şunları söyledi: “Arıcılar bu yıla kadar gerek kendi kaynakları gerek de Ziraat Bankasından aldıkları sübvansiyonlu kredilerle masraflarını karşılayabiliyorlardı. Ürettikleri balları eylülde tüccara verip ödemesini 6 ay sonra şubatta başlayıp yaz ortasına kadar ancak alabiliyorlardı. Geçtiğimiz sonbaharda başlayan yüksek enflasyon henüz almadıkları parayı pula çevirdi. Şeker, nakliye, çerçeve gibi giderlere yüzde 500-600 bulan zamlar aracının belini büktü. Bahar beslenmesinde kullandıkları şekeri, birliklerin büyük uğraşısı sonrası az da olsa uygun ücrete aldılar. Geçtiğimiz sezon aldıkları paranın tamamı bu sene zaruri ihtiyaçlarına bile yetmedi, banka kredilerinin yükselmesi bile rahat nefes aldırmadı bu sene mevsim güzel devam ediyor ama merdiven altı süzme bal, fiyatların gerçek değerine yükselmesini önlüyor. Merdiven altı süzme balla mücadelede hâlâ sonuç alınamadı, enflasyonun devam etmesi durumunda alıcıları sıkıntılı günler bekliyor.”

BAL ÜRETİCİLERİ ÖRGÜTSÜZ

Yıllardır bal üreticiliği yapan ve işi oğluna devrettiğini söyleyen Ahmet Poyraz da, üreticilerin örgütsüzlüğüne vurgu yaparak, “Üreticiler, işlerini kendileri halletmeye çalışıyor. Tüccarla bireysel görüşmeyle satış yapıyor. Birlikte hareket etme, dayanışma eksikliği fiyatların belirlenmesinde bal üreticilerini mağdur ediyor. Bal üreticilerinin birlikte hareket etmesi bir zorunluluk. Öncelikle bunu başarmak gerekiyor. Arıcılar Birliği fiyatların bal üreticilerini memnun etmesi için çaba harcasa da yetkileri sınırlı olduğu için yaptırım uygulama şansı olmuyor” dedi.

"ŞEKER FABRİKALARININ ÖZELLEŞTİRİLMESİ BİZİ MAĞDUR ETTİ"

Üreticilerin en büyük sorununun girdi maliyetleri olduğunun altını çizen Poyraz, “Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi arıcıları ve bal üreticilerini çok etkiledi. Arıların beslenmesi için şeker önemli. Şeker fiyatlarındaki artışın süreklileşmesi bizleri mağdur ediyor. Şeker fabrikaları özelleşmeseydi bu kadar etkilenmezdik. Arıcılar Birliği Ordu Şubesinin çabaları sonucunda devlet bir kereye mahsus olmak üzere kovan başı 1 kg. şekeri 16 TL’den veriyor. Ancak çok yetersiz. Piyasada da Türk Şeker ürününü bulmak zor. Çok daha pahalı olan özel şirketlerin şekerlerini almak zorundayız. Yeni sezon fiyatının ne kadar olacağı da belirsiz. Bal üreticileri önünü göremez oldu” dedi.

MERDİVEN ALTI ÜRETİM VAR

Akyıldız gibi merdiven altı üretimden de şikayetçi olan Poyraz sorunun maliyet dışında kaçak ve sahte bal üretimi olduğuna dikkat çekerek, “Merdiven altı dediğimiz bal üretimi var. Piyasaya giriyorlar. Yasak olmasına rağmen geçen yıl tarım bakanı yıl sonuna kadar satışa izin verdi. Hem kaçak ve sahte hem de satışına izin veriliyor. Merdiven altı bal üretimi engellenmeden bizim ürünlerin değerini bulması olanaksız” dedi.

Evrensel'i Takip Et