Çocukların kaleminden göç karikatürleri
Samsun’daki “Mülteci Çocuklar” konulu Uluslararası Çocuk Karikatürcüler Sergisinde göç sorunu çocukların gözünden karikatürlerle anlatıldı.
Samsun’daki mülteci çocuklar konulu sergide göç sorunu çocukların gözünden karikatürlerle anlatıldı. Sergiyi hayata geçiren DOÇAK, eserleri Samsun’daki başka mekanlara da taşımayı hedefliyor. Sergiyi gezen Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci, “Dünyayı savaş alanına çevirenlere, kana bulayanlara karşı çocukların bu eserleri barışa dair en güçlü umudumuzdur” dedi.
Samsun’un Atakum ilçesinde, Doğanın Çocukları Akademisi (DOÇAK) ve Atakum Belediyesi “Mülteci Çocuklar” konulu Uluslararası Çocuk Karikatürcüler Sergisi açtı. Hasan Ali Yücel Gençlik Bilim ve Kültür Merkezindeki sergide Türkiye, İran, Irak, ABD, Sırbistan, Özbekistan, Çin ve Suudi Arabistan’ın arasında olduğu 27 ülkeden 100’e yakın eser sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Eserlerde mülteci çocuklar, savaştan kaçış, yardımlaşma, dayanışma, şiddet, ayrımcılık konuları öne çıktı. Serginin açılışına Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci, öğrenciler, öğrenci velileri, akademi kurucuları ve Samsunlular katıldı.
"ÇOCUKLARIN BU ESERLERİ EN BÜYÜK UMUDUMUZ"
Sergiye dair gazetemize açıklama yapan Belediye Başkanı Deveci şunları söyledi: “Böylesine önemli bir etkinliğe katılmaktan ve destek vermekten büyük keyif aldım. Onur duydum. Başta hocalarımız olmak üzere Emeği geçen herkesi kutluyorum. Çok anlamlı ve değerli bir çalışma oldu. Bu sergide çocukların yüreğindeki temizlik ve zekalarındaki pırıltının çizgilerine ne kadar güçlü yansıdığına tanık oluyoruz. Dostluk, kardeşlik, barış isteyenler mutlaka gelip bu karikatürlere baksınlar. Dünyayı savaş alanına çevirenlere, kana bulayanlara karşı çocukların bu eserleri barışa dair en güçlü umudumuzdur. Bilime, barışa, demokrasiye hizmet eden bu tür kıymetli çalışmaları desteklemeye devam edeceğiz.”
‘ÇOCUKLARIN DAHA DUYARLI OLDUKLARINI GÖRECEKLER’
DOÇAK’ta karikatür atölyesi kurucusu olan, eğitimci olarak da görev alan Karikatürist Erhan Yaşar Babalık da sergiyi Samsun’da farklı mekanlara ve okullara taşımayı hedeflediklerini söyledi. Babalık sergiyi şöyle anlattı: “Dünyanın önemli sorunlarından biri olan mülteciler. Mülteci çocuklar ile ilgili çeşitli etkinlikler bugüne kadar yapılmıştır ama ilk defa uluslararası çocuk karikatürcülerin bakış açıları ile mülteci çocuklar konulu karikatür sergisi açıldı. Bu sergiyi anne ve babaların izlemeleri çok önemli. Çocukların, mülteci arkadaşlarına bakış açılarının kendilerinden daha duyarlı olduklarını görecekler. Bunun için tüm anne, babaların ve yetişkinlerin bu sergiyi mutlaka izlemelerini tavsiye ediyoruz.”
SERGİ KİTAP OLACAK
Doğanın Çocukları Akademisi Derneği adına akademi ve mülteci çocuklar hakkında konuşan DOÇAK kurucularından Prof. Dr. Cevat Nisbet, “Türkiye’de, çocukların gelişiminde ve eğitiminde daha kalıcı ilerlemeler sağlanması için çok ciddi programlar ve stratejiler ortaya konulması kaçınılmazdır” dedi. Çocuk ve gençlerin eğitiminde ebeveyn ve devletle beraber, yerel yönetimler, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının önemli sorumluluğu olduğunu söyleyen Nisbet, “Çatışmaların ve şiddetin travmasını yaşayan çocuklar yeterince güvenli ve yasal imkânlar bulamayarak, kaçak göç yollarında geçişleri sırasında denizde boğulma, kötü beslenme, aşırı su kaybı, insan tacirlerinin eline düşme, kaçırılma, tecavüz ve hatta cinayet gibi çeşitli tehlikelerle karşı karşıya kalmaktadır. Bu konuya dikkat çekmek için DOÇAK tarafından göç temalı uluslararası çocuk karikatür yarışması düzenlendi. Bu kapsamda Samsun’da farklı yerlerde sergilenecek olan bu aktivitenin, kitap haline dönüştürerek paylaşılması amaçlanmıştır” ifadelerini kullandı.
Nisbet dernek ile ilgili şu bilgileri paylaştı: “Doğanın Çocukları Akademisi Derneği bu sorumluluğu paylaşarak ‘Doğa Bilimleri Köyü’ projesi kapsamında çocukların fiziksel, sosyal, duygusal ve bilişsel gelişimine katkı sağlamak amacıyla her bireyin yeteneğine yönelik doğada, doğal ortamda ve laboratuvarlarda spor, sanat, fen ve felsefe aktivitelerini düzenlemeyi hedefliyor. Doğanın Çocukları Akademisi Derneği üyelerinin tamamına yakını akademisyenler ve öğretmenlerden oluşmakta ve sadece eğitim faaliyetine odaklanmış bir sivil toplum kuruluşudur.”
SERGİ TİYATRO OYUNU İLE DEVAM ETTİ
Sergiden sonra OMÜ Güzel sanatlar kampüsü sahnesinde İranlı Azeri tiyatro sanatçısı Alireza Koshjalalinin oynadığı, yapımcılığını Hadi Heydavash’ın yaptığı Almanya’da yaşayan göçmen işçilerin ve ailelerinin yaşadıkları zorlukları; uğradıkları şiddet, sömürü ve katliamların konu edildiği “Çıplak Ayak” isimli tek kişilik oyun seyirci ile buluştu.
Oyunun yapımcısı, Almanya’ya hiç gitmediklerini ancak Almanya‘daki İranlı göçmen işçilerin gerçek hikayelerini sahnelediklerini, yalnızca İranlı işçilerin değil bütün göçmen işçilerin dünyanın her yerinde aynı sıkıntıları yaşadıklarını belirtti. Oyunu 3 farklı dilde sahnelediklerini ancak gerek kendi ülkelerinde gerekse dünyada sanata ve sanatçılara karşı baskı ve engellerin giderek arttığını ifade etti. (Samsun/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et