Diyarbakır'da gençlerin talepleri burs, hedefleri yurtdışı
Köle gibi çalışmak istemediklerini ifade eden gençler, adaletten eğitime birçok şeyde sıkıntı olduğunu söyledi.
Dilan TEMİZ
Berat MATYAR
Diyarbakır
Enflasyon oranlarının açıklanmasıyla Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) öğrenim kredisi borçlarında ortaya çıkan fahiş artış, öğrencilerin tepkisini çekti. Bunun üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da enflasyon farkını almayacaklarını açıkladı. Son dönemlerde artan ekonomik kriz ve öğrencilere yansımaları bir taraftan KYK borçları diğer taraftan genç işsizliğin giderek artması gençleri geleceksizliğe itiyor. Biz de gençlerle bunlar üzerine konuştuk. Gençlerin geleceğe dair pek bir beklentileri kalmazken ortak talepleri herkese burs sağlanması ve hepsinin genel hedefi ise yurt dışında iyi bir yaşam sürmek.
‘SADECE KARNIMI DOYURAYIM YETER’
Geleceğe dair hiçbir beklentisi kalmadığını söyleyen Yusuf Asaf, “Benim geleceğe dair hiçbir şeyim yok şu an zaten işsizlik olarak kötü bir durumdayız. Oturduğumuz ev şu an en kötü yerde, 2 bin 300-2 bin 400 lira ödüyoruz. Çalışıyor muyuz evet çalışıyoruz ama asgari ücretin altında. Kendim de öğrenciyim, KYK borçları zaten gelince bayağı bir üstümüzde yük var. İşsizlik oranına gelince asgari ücret vermeyen birçok yer var. Sigortasız çalıştıran birçok yer var. Geleceğe dair hiçbir şeyim yok sadece karnımı doyurayım yeter. Bizi bu durumdan kurtarmaları için asgari ücretin en az 15 bine çıkarılması lazım” diyor.
‘TÜM BORCUN SİLİNMESİ LAZIM’
Hikmet Parlamış ise kredi borçlarına değinerek, gençlerin yurt dışında yaşamak istediklerine değiniyor. Parlamış, “Tüm borcun silinmesi lazım kesinlikle. Düşüne düşüne kafayı yiyeceğiz, o durumdayız şu an. Bu ülkede kaygılanmamak elde değil, ekonomik sıkıntılar hat safhada. Şu an hangi genci çevirirseniz herkesin tek hayali yurt dışına çıkmak. Gurbette yaşamak o kadar zor iken niye her gencin hayali yurt dışına çıkmak. Kuzenim İstanbul’dan geldi burada çalışmaya. Onunla da sürekli konuştuğumuz şeyler aynı mesela diyor ki ben depresyondayım. Niye? Ekonomik sıkıntıdan dolayı” diyor.
‘KÖLE GİBİ ÇALIŞMAK İSTEMİYORUM’
Üniversite ikinci sınıf öğrencisi Afra Tümen ise şunları söylüyor: “Bence zaten öğrenci için kredi diye bir şeyin olmaması lazım, ihtiyacı olan herkes burs almalı. Bence bu faizin de parasını bir şekilde çıkaracaklar yine, bence halkımız ödeyecek. Hani diyorlar ya gençler iş beğenmiyor falan, gençler iş beğenmiyor değil sadece köle olmak istemiyor. Kesinlikle umudum yok. Tek hayalim yurt dışına çıkmak orada iyi bir yaşam sürmek. Umarım 2023’den sonra ülkemiz daha da iyiye gider. Çözüm olarak sistemin değişmesi gerekiyor. Adaletten eğitime birçok şeyde sıkıntı var, bunların düzeltilmesi gerekiyor yoksa başa gelen kişinin hiçbir önemi yok.”
‘SİSTEMİN DEĞİŞMESİ LAZIM’
Ön lisans mezunu Sevda Kurtboğan ise şöyle konuşuyor: “Gelecek diye bir şey kaldı mı bilmiyorum ama sadece bu KYK ve bütün öğrenciler, bütün halk için gidişat hiç iyi değil. Ben de bir öğrenciyim ve hâlâ borcum var. İki yıl okudum, şu an 8 bin olan ana para 10 -12 bini buldu, onun silinmesi bir şeyi değiştirmeyecek. Biz öğrenciler hâlâ mağduruz. Bizden sonraki nesil de aynı sadece gençler için değil tüm halk öyle yani. Sistemin değişmesi lazım.”
‘BURADA KALMAYACAĞIM İÇİN MUTLUYUM’
Bilgisayar Mühendisliği okumuş Onur Aslan, “Günümüzde gençler iş bulmakta zorlanıyor. Bunun en büyük sebebi iktidar çünkü hep yandaş tarafa fazla ihale verdiği için bu sorunların artması bence normal bir şey. Ben bilgisayar mühendisiyim. Arkadaşlarımın çoğu boşta bunun için çözüm belli aslında iktidarın değişmesi. Bu sorunları çözebilecek bir yönetim gelirse zaten Türkiye kozmopolit bir durumda gelişime açık bir ülke. Ayrıca KYK kredisi falan da çözülebilir. Şu anda ben pasaportumu çıkarıp Norveç’e gideceğim. Burada kalmayacağım için şu an mutluyum ama giderken de içimde bir burukluk var. Çünkü kendi ülkeme hizmet veremeden gitmek çok kötü. Şu an aldığım ücret iyi bir durumda olmasına rağmen alım gücü düşük olduğu için yarınımla ilgili problem yaşıyorum. Bu problemleri çözebilecek bir gelişme de göremediğim için şu anda gitme fikrinin daha ağır bastığı bir durumu yaşıyorum” diyor.
‘KENDİMİZİ GELİŞTİREMİYORUZ, NE İSTİYORLAR BİZDEN’
Ege Tıp’ta okuyan Navdar Gali, faiz oranlarının silinmesini bir seçim taktiği olarak değerlendirerek, “Bunlar zaten yeterli değil, faizi kendileri ekledi üzerine, sonradan oy toplamak için geri sildiler. Yani çok güzel siyaset. Kesinlikle öğrenciler için yetersiz. Ben şu an kendim burs alıyorum ama diğer arkadaşlarım için üzülüyorum. Gençlerden ne istiyorlar, gençleri sömürdüler. Gençlerin hepsi gitmek istiyor ben de dahil olmak üzere. Batı taraflarında tabii iş imkanları daha çok buraya göre ama yoksa genel olarak baktığımız zaman her yerde işsizlik artıyor ve artmaya da devam edecek. Çözümü yurt dışında görüyoruz çözüm burada yok. Çözüm burada olsa bile seneye seçimden sonra bir ihtimal o da ülkenin düzelmesi için en az bir 15-20 yıl gerekiyor” diyor.
Celil Tunç, “Faizin silinmesi yeterli değil. Bu ülkede yaşayan her bir öğrencinin ailesi vergi veriyor. Her öğrenciye burs çıkması lazım. Geleceğe dair hiçbir umudum yok. Elimde olsa en kısa sürede yabancı bir ülkeye gitmeye çalışırım. Bir şey değişeceğini zannetmiyorum çünkü umudumuzu öldürdüler. Yurt dışındaki akranlarımız belli bir yaşa geldiğinde belli bir seviyede oluyorlar. Biz kendimizi geliştiremiyoruz yazık bize, öyle söyleyeyim” diyor.