Talepleri karşılanmadığı için, çatıya çıkan ETF işçisi çatıdan indi

İstanbul'da kurulu bulunan ETF Tekstil fabrikasında direnişte olan ve patronun hâlâ taleplerini karşılamaması üzerine çatıya çıkan işçi çatıdan indi.

26 Temmuz 2022 12:00
Son Güncellenme Tarihi: 26 Temmuz 2022 16:22
Paylaş

Kapatılma kararı alan ETF Tekstil'de gasbedilen kıdem tazminatları ve ikramiyeleri için direnen işçilerin eylemleri sürerken, bir işçi patronun hâlâ taleplerini karşılamaması üzerine fabrika çatısına çıkarak duruma isyan etti. Fabrika önüne itfaiye, ambulans ve polis ekipleri gelirken arkadaşlarını çatıda gören bir işçi de fenalaştı. İşçi "Taleplerim kabul edilmezse intihar edeceğim" dedi.

30 Temmuz’da kapatılacağı duyurulan ETF Tekstil fabrikasında 300’den fazla işçi verilmeyen ikramiyeleri ve pazarlık haline getirilen tazminatları için direnişe geçti. Fabrikayı 5 gündür terk etmeyen işçiler, bugün hala seslerinin duyulmamasına ve taleplerinin karşılanmamasına karşı sabah saatlerinde sloganlar atarak fabrika önünde eyleme başladı. İşçilerden biri de çatıya çıkarak duruma isyan etti.

Çatıya çıkan işçi, “Sadaka değil hakkımızı istiyoruz. Muhatap alınmak istiyoruz. Buradan hakkımız verilmeden inmeyeceğim. Patronumuz, 'Benim çocuğum etkileniyor beni yuhaladınız, yıpranıyor' diyor. Bizim çocuklarımız yok mu? Beş gündür burada yatıyorum, bizim çocuklarımızın hakkını yiyorsun, bizim çocuklarımızın da psikolojisi bozuluyor. Gasbedilen haklarımızı istiyoruz” diye bağırdı.

Fabrika önüne itfaiye, ambulans ve polis ekipleri yönlendirilirken arkadaşlarını çatıda gören direnişteki başka bir işçi de fenalaşarak bayıldı.

Fenalaşan işçiye yine direnişteki işçiler müdahale ederken, duruma tepki gösteren bir başka işçi de “Hayatımız bu kadar basit onlar için. Bize sahip çıkacak bir devlet yok. Hep işçi mağdur ama devlet yok burada” diye seslendi.

Yaşananlar sırasında patronun fabrikada olduğu öğrenildi.

"BİRİ ÖLÜNCE Mİ SESİMİZİ DUYACAKLAR"

Polis fabrika önünden işçileri uzaklaştırırken olaya dair konuşan işçilerden Tülay, “Çok zor durumdayız. 5 gündür buradan sabahlıyoruz. Arkadaşımız intihar girişiminde. Patronumuzun bize söylediği, ‘üç kuruş için mi bunu yapıyorsunuz’.  Biz bu üç kuruşu sadaka diye istemiyoruz. Biz bunu alnımızın teriyle kazandık. Evimizin işini, çocuklarımızı bıraktık da geldik buraya. Biz bu kadar insanız, bizim sesimizi ne zaman duyacaklar, biri ölünce mi duyacaklar. Biz şu anda her yerden herkesten destek bekliyoruz. Haklarımızı versin, biz de çıkalım gidelim. Onun için küçük olabilir ama bizim için büyük bir rakam. Biz burada onun küçümsediği üç kuruş için buradayız. Kadın haklarını savunmasın bu kadar kadını mağdur etmişken” diye tepki gösterdi.

"DEVLET YANIMIZDA DEĞİL"

İşçilerden Melek Tafti ise, “Arkadaşımızın psikolojisi bozulmuş vaziyette. 5 gündür burada sabahlıyor. Çok kötü bir psikolojik şekilde onu çatıda gördük. İnanıyorum ki buradaki 300 işçinin sesi olmaya çalışıyor çünkü devletimiz hiçbir şekilde yanımızda değil. Çalışma Bakanlığına mesaj çektiğimizde bize arabuluculuğuna gidin diyorlar. Biz zaten biliyoruz arabulucuya gitmeyi. Kanun belli, ama tazminatımızı vermiyor. Tek başına çalışan kadın arkadaşlarımız var burada. Şirket sana ait, özel arabaların var, fasona vızır vızır iş gidiyor. Yokluk sadece işçiye mi? Üç kuruş para diyorsun, üç kuruş için mi madem sen bize bunu yapıyoruz. Biz yokluktaysak, zor durumdaysak sen de zor durumda kal! Maksadı işçiyi çaresiz bırakmak, ama bu işçi bunu kabul etmiyor. Biz milletvekillerimizin, devletimiz yanımızda olmasını istiyoruz” dedi.

"SESİMİZİ NEDEN DUYMUYORLAR"

Direnişteki işçilerden Canan Gündüz de “Biz burada 5 gündür direnişteyiz. Haklarımızı istiyoruz. Artık psikolojimiz bozuldu, bu 350 insana neden ses verilmiyor. Bizim çocuklarımız psikolojimiz yok mu?” dedi. Medya organlarını aradıklarını ancak gelmediklerini söyleyen Gündüz, “Gelmiyorlar, kedi ağaca çıksa haber yapıyorlar burada biz direnişteyiz görmüyorlar” diye tepki gösterdi.

İşçilerden Songül ise yaşadıklarına kayıtsız kalan patron Sanem Dikmen’e tepki göstererek, “Yaklaşık 2 saattir arkadaşımız çatıda. Patronumuzda içeride. Hala içeriden çıkmıyor. Hakkımızı versin biz başka bir şey istemiyoruz. Arkadaşımıza şu anda güneşin altında. Eğer arkadaşımıza bir şey olursa burayı dar ederiz” dedi.

FABRİKA ÇATIYA ÇIKAN İŞÇİ ÇATIDAN İNDİ

ETF Tekstil'de gasbedilen kıdem tazminatları ve ikramiyeleri için direnen işçilerin eylemleri sürerken, patronun taleplerini karşılamaması üzerine fabrika çatısına çıkan işçi, Türk-İş Marmara Bölge Sorumlusu Adnan Uyar'ın ikna etmesi sonucu çatıdan indi.

(İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı haziranda %3 azaldı

SONRAKİ HABER

Kütahya ve Urfa'da servisler kaza yaptı, çok sayıda işçi yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa