BİRTEK-SEN, Atlas Denim işçilerini örgütlenmeye çağırdı
BİRTEK-SEN, Atlas Denim işçilerini insanca yaşayacak bir ücret ve çalışma koşulları için örgütlenmeye çağırdı.
Fotoğraf: Evrensel
Birleşik Tekstil, Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası (BİRTEK-SEN) Adana’daki faaliyetlerine Atlas Denim önünde bildiri dağıtarak devam etti. Antep’te işçilerin iradesini yok sayan sendikal bürokrasinin işçileri seçeneksiz bırakması sonucu Antepli işçiler tarafından kurulan BİRTEK-SEN, birçok ille birlikte Adana’da da işçileri birlikte karar alıp, sendikayı birlikte yönetmeye, sefalet ve kölelik düzenine karşı fazla mesaiye mecbur kalmadan insanca yaşamaya yetecek ücret, sosyal haklar ve ikramiye için birleşmeye çağırdı.
July 26, 2022
“İŞÇİLERİN EMEĞİ İLE 2021’DE SATIŞ İKİ KATINA ÇIKTI”
Adana Organize Sanayi Bölgesi‘nde 2016 yılında kurulduktan sonra işçilerin emeği ile kısa sürede büyüyen ve İstanbul Sanayi Odası’nın Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu araştırmasında 2021 Türkiye’nin En Büyük Sanayi Kuruluşu listesine giren Atlas Denim, İSO 500 2020’de ikinci listede yer almış, fabrikanın üretimden net satışları 530 milyon lira olarak açıklanmıştı. 2021’de üretimden net satışı 1 milyon 35 bin liraya yükselerek neredeyse iki katına çıktı.
“PATRON İHTACAT REKORLARI İLE ZENGİNLEŞTİ”
ENAG Haziran ayı verilerine göre enflasyon yıllık bazda yüzde 175,55, TÜİK verilerine göre yüzde 78,62 arttı. Asgari ücrete yapılan yüzde 30’luk zammın ardından ise Atlas Denim patronunun da ücretlere yüzde 30 gibi bir zam yapmak istediği şeklinde yayılan bilgi, yüksek çalışma temposu ve fazla mesailerle tükenme noktasında gelen işçiler arasında huzursuzluk ve öfkeye neden oluyor. Rekabetçi kur olarak adlandırılan politikalarla dolar yükseltilirken ücretlerin alım gücü düşüyor, tekstil patronları ise işçilerin emeği üzerinden ihracat rekorları ile zenginleşiyor.
“ARTIK YETER!”
İşçilere seslenen sendika dağıttığı broşürlerde işçilere şu şekilde seslendi: "Bizler açlık sınırının bile altında ücretlerle, kölelik koşullarında çalışıp, sefalet içinde yaşarken tekstil patronları ihracat, büyüme ve kar rekorları kırıyor. Pandeminin ve ekonomideki kötü gidişatın bütün yükü bizlerin sırtına yıkıldı. Sağlığımız, yaşam hakkımız yok sayıldı. Koşullarımız daha da ağırlaştı. İş yükümüz arttı. Molalarımız kısaldı. İnsanlıktan çıktık! Artık Yeter! Bu kölelik ve sefalet düzeni BİRTEK-SEN’le değişir”
“ZORUNLU MESAİ, TUTANAK BASKISINA SON, HAFTADA İKİ GÜN DİNLENME HAKKI”
Fazla mesaiye mecbur kalmadan insanca yaşayacak bir ücret için mücadele ettiklerini bildiren BİRTEK-SEN’in işçileri aynı zamanda keyfi çalışma koşullarının ve işte atmaların, zorunlu mesai, disiplin cezası tutanak ve, devamsızlık cezası gibi baskı uygulamalarının son bulması, haftada iki gün dinlenme ve yıllık ücretli izin hakkı için sendikada birleşmeye çağırıyor. (Adana/EVRENSEL)