30 Temmuz 2022 05:34
/
Güncelleme: 1 Ağustos 2022 18:13

Esnaf zorunlu harcamalarını bile karşılayamıyor; iktidardan destek bekliyor

Esnaf; vergi, stopaj, BAĞKUR primleri gibi zorunlu giderlerini dahi karşılayamıyor. Azalan tüketimle geçinmekte zorlandıklarını söyleyen Ordu esnafı, iktidardan destek bekliyor.

Esnaf zorunlu harcamalarını bile karşılayamıyor; iktidardan destek bekliyor

Fotoğraf: Evrensel

Coşkun ÖZBUCAK
Ordu

Ordu’da ekonomik krizden en çok etkilenenlerden esnaf iktidardan destek bekliyor. Ordu’da görüştüğümüz esnaf ekonomik kriz ve AVM’lerle rekabet edemedikleri için zor durumda olduklarını dile getirdi. Esnaf; vergi, stopaj, BAĞKUR primleri gibi zorunlu giderleri de karşılayamadıklarını belirttiler.

"SATTIĞIMIZI YERİNE KOYAMIYORUZ"

Bakkal işletmeciliği yapan Yusuf Us, sokak aralarına kadar giren marketler bizi zorluyor diyerek sıkıntılarını dile getirdi. Us, “Mahalle bakkalıyım. AVM ve marketler, sokak arası zincir marketler nedeniyle zor günler yaşıyorduk. Şimdi enflasyon ve hayat pahalılığı bizleri daha fazla etkilemeye başladı. Artık günlük alışveriş yapan yerler olmaktan çıktık. Mahalle halkı acil alması gerekenleri bizden alıyor. Sattığımızı yerine koymakta zorlanıyoruz. Satıyoruz, yeniden alırken fiyatlar değişmiş oluyor. Marketler sürümden kazandığı için indirim yapıyor. Biz yapamıyoruz. Geleceğimiz belirsiz. Küçük esnafa özel destek yapılmalıdır. Vergi indirimi, stopaj, BAĞKUR primlerinde kolaylık sağlanmalı.” dedi.

"ÇİÇEK LÜKS OLDU"

Çiçekçilik yapan Nafiz İlhan da, “Çiçekçilik sektörü tüm Türkiye’de olduğu gibi Ordu’da da ekonomik anlamda zor günler yaşıyor” diyerek krizden etkilendiklerini söyledi. İlhan şöyle konuştu: “Ülkemiz krizler ülkesi olduğundan 3-4 yılda bir kriz yaşanıp bir de üstüne dünyada yaşanan virüsle beraber daha da işin içinden çıkılmaz bir çöküntü yaşadı. İstemelerin, nişanların, düğünlerin ertelenmesi, iptal olması sektörü olumsuz etkileyen nedenler arasında. Hastanelerin, düğün salonların çiçekleri içeriye almaması da bizleri üzen bir karar olmuştur. Şu an düğünlerin çok olması işimizin çok olması anlamına gelmiyor. İnsanlar düğünlere, nişanlara hem kendileri giderdi ve hem hediye takarlardı hem de çiçek gönderirlerdi. Haliyle her şeyin maliyetlerinin artmasıyla beraber artan fiyatlardan dolayı çiçek gönderemez hale geldiler. İnsanlar çiçeği tamamen lüks tüketim olarak gördüğünden sektör olarak çok zorlanmaktayız” dedi.

ÇAY OCAKLARI GÖSTERGE

Çay ocakları işletmecileriyle yaptığımız görüşmede de, ekonomik krizin belirtisinin çay ocakları olduğu ortaya çıktı. Ordu’da bir bardak çay 4 TL olmasına rağmen çoğunluk hala 3TL’den satış yapıyor. Bunun nedenini de insanların ekonomik zorluk nedeniyle çay içmeyi azalttığını vurguluyorlar. İl dışından gelenlerin sayesinde iş yaptıklarını belirten işletmeciler, “Müşteri konusunda sorun yok, içilen çay sayısında değişiklik var. İl dışından gelenler olmasaydı kriz bizi daha fazla etkilerdi” dedi.

Evrensel'i Takip Et