İşçilerden Bakan Bilgin’e tepki: Fazla mesaisiz günümüz yok
Çalışma Bakanı Vedat Bilgin'in sözlerini işçiler yalanladı. İşçiler, fazla mesai yapmadan hayatlarını idame ettiremediklerini söyledi.
Fotoğraf: Arif Bektaş/ Evrensel
Suna ŞAHİN
Hazal GÖÇMEN
Ankara
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in “12-14 saat çalışma saatleri geride kaldı” sözlerine ilişkin konuştuğumuz işçiler bakanın sözlerine tepki gösterdi. Bir işçi 25 yıldır mesaisiz bir zaman hatırlamadığını söylerken, bir başka işçi geçinmek için 8 saatten fazla çalışmak zorunda olduklarını anlattı.
Emekli olmasına rağmen çalışmaya devam eden bir işçi, “İşçi zaten tüm gününü çalışmaya veriyor. Sabah işe başladıktan sonra 10 dakika çay molası ardından öğle molası dışında bir vakti yok. Bu aralar dışında dur durak bilmeden çalışıyor. Şimdi 8 saat bile yorucuyken daha üzerinde 10 saati geçen sürelerde çalıştırınca işçiler elbette yoruluyor” dedi.
"KENDİMİ BİLDİM BİLELİ MESAİYE KALIYORUM"
25 seneyi aşkın süredir çalışan bir işçi, Bakan Bilgin’in açıklamasına güldüğünü söyledi. Kendi çalıştığı fabrikadan örnek veren işçi, “Dün 10-10 buçuk saat olana kadar çalıştık, ondan öncesi de öyleydi” diyor. 25 senedir ‘ne kadar mesaiye kaldığını’ sorunca “Kendimi bildim bileli mesai var. Bu ülkede çalışma koşulları ben kendimi bildim bileli böyle. Değişeceğe de benzemiyor” diye yanıtladı.
Bir diğer işçi ise “Bizim çalışma saatlerimiz 8 saati aşmıyor ama aşan fabrikalar var. Bu insanca yaşanacak bir durum değil, ancak sandık geldiğinde değişir” diyor. Kendisine mesaiye kalıp kalmadığını sorduğumuzda “Mecburen kalıyorum, bir domatesin kilosu olmuş 15 lira, mesaiye kalmazsam evi nasıl geçindireyim” diye konuştu.
İşe yeni başlamış bir kadın işçi ise kendi çalıştığı yerde çalışma saatlerinin 12 saati bulduğunu anlattı: “İş devamlı uzuyor, sözde zorunlu mesai yok ama bitmeden çıkamayınca zorunlu olarak kalmış oluyoruz. Evet, mesai ücretimizi alıyoruz ama günde 12 saat haftada 6 gün çalışınca karşılığını vermiş olsa da bana ne faydası var.”
BAZI İŞKOLLARINDA MESAİ 6 SAAT OLMALI
Sincan OSB’de bir metal fabrikasında çalışan bir erkek işçi de “8 saat çalışma da fazla. işkoluna göre yaptığım iş ağır bir iş dolayısı ile çalışma saatleri iş koluna göre düzenlenmeli. Örneğin benim işim en fazla 6 saat olmalı. Uluslararası standartlara göre uyumaya kalksan 8 saat, iş 8 saat, 2 saati yolda geçiyor kaldı bize 6 saat. Bir de mesailer olursa evime aileme nasıl vakit ayıracağım?” ifadelerini kullandı.
"KREDİ BORCUM OLMASA BİR DAKİKA DURMAM"
İşe gitmek için servisi beklerken konuştuğumuz genç bir işçi mesailer zorunlu değil denilse de temel ihtiyaçları karşılamak için mecbur kaldıklarını anlatıyor: “Daha önce çalıştığım fabrikada cumartesi ve pazar dahi mesai yaptırıyorlardı zorunlu. Pazartesi yataktan kalkamadım. Bir gün dayanamayıp yanımda çalışan abiye sordum nasıl dayanıyorsun diye. O da ‘kredi borcum var başka imkânım olsa 5 dakika bile burada kalmam, ailemle kahvaltı yaptığımı bile hatırlamıyorum’ dedi. Ben orada yıkıldım artık, iki hafta sonra işten ayrıldım.”