02 Ağustos 2022 15:13

TBMM'nin toplanamamasına tepki: Sağlıkçıların çığlığını duyan yok

Sağlıkta şiddetin önlenmesi için Meclis'te 200 vekilin yan yana gelememesine tepki gösteren sağlık emekçileri, “Çığlığımızı duymadılar. Artık olacaklardan bu sese kayıtsız kalanlar sorumludur” dedi.

Arşiv | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Kübra KIRIMLI
Ankara

Artan sağlıkta şiddete karşı alınması gereken önlemlerin tartışılması talebiyle CHP’nin 1 Ağustos’ta acil toplanma çağrısı yaptığı Meclis toplanamadı. TBMM Genel Kurulunda sağlıkta şiddete karşı 200 vekil yan yana gelemedi. AKP, MHP ve HDP’li milletvekillerin katılmadığı genel kurul yoklamanın ardından dağıldı. Sorunlarına çözüm bulunacağı umuduyla genel kurula gelen sağlık emek ve meslek örgütü temsilcileri, artan şiddete karşı Meclis'in toplanamamasına tepki göstererek hayal kırıklığına uğradıklarını söyledi. 

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) MYK Üyesi Eylem Kaya Eroğlu, bu tabloyu öngördüklerini ancak yine de bir ümitleri olduğunu dile getirerek “Bundan sonra yaşanacaklardan toplantıya katılmayan siyasi partiler sorumludur. Çığlığımızı duymadılar” dedi. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut ise toplantıya katılmayan AKP ve MHP’nin daha önce de benzer tutumu sergilediklerini hatırlatarak “Sermaye sınıfının emrinde, emekçilerin karşısındalar” diye konuştu.

"AKP VE MHP’DEN BİLİNDİK TUTUM"

TTB Genel Sekteri Prof Dr. Vedat Bulut, TBMM yasama komisyonlarında da MHP ve AKP’nin sağlık çalışanlarının çalışma koşullarına, özlük haklarına yönelik CHP, HDP ve İYİ Parti tarafından verilen önergelerde de olumsuz tutum sergileyip ve ret oyu verdiğini hatırlatarak, “Yine aynı tutumlarını sergilediler. Bunlar sermaye sınıfının emrinde ve emekçi sınıfının karşısındalar” ifadelerini kullandı.

"TASARIDAN BİLE MEDET UMUYORUZ"

Siyasilerin, yasa yapıcıların sağlık sistemine özel bir önem vermeleri gerektiğine dikkati çeken SES MYK Üyesi Eylem Kaya Eroğlu, “Bir çığlık atmışız ve bu çığlığa yasa yapıcıların da kayıtsız kalamamaları gerektiğini düşünüyorum” dedi. Böyle bir tabloyu beklediklerini ama yine de bu acil çağrılarına cevap verilmesini ümit ettiklerini söyleyen Eroğlu, “Konya’da görevi başında öldürülen Dr. Ekrem Karakaya’nın ardından sağlıkta şiddet günbegün arttı. Yani bir yasa tasarısından bile medet umuyoruz. Ama şunun ayırımında olmak lazım; sağlık sistemi iflas etmiş vaziyette! Şiddeti azaltacak mekanizmaları konuşmamız gerekiyor artık!” dedi. 

"KAYITSIZ KALANLAR SORUMLU OLACAK"

“Bu daha iyi günlerimiz. Doktor yok!” uyarısını yaparak sözlerine devam eden Eroğlu, sağlık emekçileri olarak kendilerinin de sağlık hizmeti alırken yaşadıkları sorunları anlattı: “Dahiliye uzmanı, göz hastalıkları uzmanı, cildiye uzmanı yok. Yani biz de sağlık emekçileri olarak sağlık hizmeti alıyoruz. Her vatandaş gibi mağdur oluyor ve verdiğimiz sağlık hizmetini biz de alamıyoruz. Gidip her vatandaş gibi, onlarla birlikte sıralarda bekliyoruz. Ankara’nın göbeğinde aylarca sıra bulamayan halkın öfkesi, sisteme olan öfkesi günün sonunda sağlık emekçilerine dönüyor, dönecek bunu biliyoruz. Yani biz tatilde değiliz. 7-24 savaşta, depremde gibi çalışıyoruz. Bu nasıl bir sorumsuzluk, bu nasıl bir kayıtsızlıktır. Esasında bundan sonra olacakların asıl sorumlusu iktidardakiler ve buna kayıtsız kalanlardır” ifadelerini kullandı.

ÖNCEKİ HABER

80 yaşındaki tutuklu Makbule Özer hastaneye kaldırıldı

SONRAKİ HABER

ABD, Ukrayna’ya 550 milyon dolarlık ek askeri paket açıkladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa