3 Ağustos 2022 12:34

Vakıf Üniversiteleri Dayanışma Meclisi: Ücret eşitsizliği derhal giderilsin

Vakıf Üniversiteleri Dayanışma Meclisi, kanuna aykırı olarak düşük ücret yatıran patronlara tepki göstererek, devlet üniversitelerinde maaşlara yapılan zamların kendilerine de yapılmasını istedi.

Vakıf Üniversiteleri Dayanışma Meclisi: Ücret eşitsizliği derhal giderilsin

Fotoğraf: @vudameclis'inin Twitter profilinden alınmıştır

Vakıf üniversitelerinden çalışan öğretim elemanları, Temmuz 2022 tarihinde devlet üniversitelerinde maaşlara yapılan zammın kendilerini de yansıtılması taleplerini bir kez daha dile getirdi. 

Vakıf Üniversiteleri Dayanışma Meclisi (VÜDAM), yaptığı açıklamada YÖK'ün 21 Temmuz'da inceleme yapılan 9 vakıf üniversitesinde “ücret artışının gerçekleşmediğini" belirttiğini ancak konuya dair bir yaptırım gerçekleştirilmediğini ifade etti. YÖK Kanununa uymayarak, farklı ücret ödeyen vakıf üniversiteleri patronlarına tepki gösteren VÜDAM, İstanbul Nişantaşı Üniversitesi Genel Sekreteri Ahmet Süngeriçlioğlu'nun "YÖK bizi denetlemiyor ki neden maaşınıza zam yapalım?" dediğini, Biruni Üniversitesi'nin senato toplantısında, verilecek toplam zam miktarının YÖK'ün okula keseceği cezadan fazla olduğu gerekçesiyle YÖK cezasının yeğlendiğini ifade etti.

Üniversitelerde yaşanan ücret eşitsizliğine dair verilen örneklere göre temmuz zammı ile devlet üniversitelerinde yaklaşık 14.000 lira olan araştırma görevlisi maaşına karşılık, İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde 9.800 TL, Biruni Üniversitesi'nde 8.000 TL, İstanbul Esenyurt Üniversitesi'nde 7.900 TL, İstanbul Okan Üniversitesi'nde 6.084 lira TL yatırıldı.

VÜDAM, üniversite yönetimlerinin eğitim kurumlarını kâr amaçlı işletmeler olarak tanımlama çabalarına karşı, Türkiye'deki yükseköğretimin geleceği için, sadece bu üniversitelerde çalışan akademisyenlerin değil, milyonlarca öğrencinin de haklarının güvenceye alınmasının takipçisi olacaklarını ifade etti.

"KANUNA AYKIRI DAVRANILARAK ÜCRETLERDE EŞİTLEME YAPILMIYOR"

VÜDAM tarafından yapılan açıklamanın tamamı şöyle: 

"2020 Yılının Nisan ayında YÖK Kanununa ekleme yapılarak vakıf yükseköğretim kurumlarında çalışan öğretim elemanlarına ödenen ücretin devlet yükseköğretim kurumlarından daha az olmayacağı açık ve net bir şekilde belirtilmiştir. Ancak geçen iki yıl ile birlikte pek çok vakıf üniversitesi kanuna açıkça aykırı davranarak bu eşitlemeyi yapmamıştır. Eşitleme adı altında vakıf üniversitelerince yapılan düzenlemeler
üniversitelerinin kanuni yükümlülüklerini karşılamaktan oldukça uzaktır: birçok üniversite devletteki net maaşı aynı unvandaki kendi akademisyenine ödememekte, birçoğu da bu düzenlemenin gereğini geciktirebildiği kadar geciktirip maliyetten kısma yoluna başvurmaktadır. İçinden geçtiğimiz yüksek enflasyon ortamı ile birlikte devlet üniversitelerinde maaşlar enflasyona göre 6 ayda bir artarken vakıf üniversiteleri bu artışı da yine eksik ve geç yansıtarak kanunun açık hükmünü bir kere daha çiğnemekten çekinmemiştir. Bu süreçte vakıf üniversitesi akademisyenleri hakkı olan ücreti bulunduğu üniversiteden çeşitli yollarla talep etmesine rağmen bir karşılık bulamamıştır. Aksine, kanuna atıf yaparak hakkını talep eden akademisyenler sistematik baskıya maruz kalmışlardır.

Vakıf üniversiteleri, kâr amaçlı ve öğrencileri müşteri olarak gören işletmeler değil, kamu hizmeti gören eğitim kurumları olmalıdır. Üniversiteleri kuran vakıflar bu eğitim kurumlarının gelişimi ve sürdürülebilirliği için vardır, üniversiteler bu vakıfların kazanç sağlamalarını değil kamu yararını hedefleyebilirler. Üniversite yönetimlerinin bu eğitim kurumlarını kâr amaçlı işletmeler olarak tanımlama çabalarına karşı
VÜDAM, Türkiye'deki yükseköğretimin geleceği için, sadece bu üniversitelerde çalışan akademisyenlerin değil, milyonlarca öğrencinin de haklarının güvenceye alınmasının takipçisi olacaktır. 

"HUKUKSUZLUĞUN TESPİTİ YETERLİ DEĞİL, YAPTIRIM OLMALI"

Uzun süredir devam eden mücadelemiz sayesinde kamuoyuna da yansıyacak şekilde tartışma yaratan işten çıkarmalar, istifaya zorlamalar ve mobbinge karşı YÖK, çeşitli kurumlara yönelik inceleme başlatmak zorunda kalmıştır. 21.07.2022 tarihinde YÖK'ün paylaştığı yazılı basın açıklamasına göre inceleme yapılan 9 vakıf üniversitesinde “ücret artışının gerçekleşmediği” vurgulanmıştır. Neredeyse 2 yılı aşkın süredir akademisyenlerin işten çıkarılma pahasına yüksek sesle söylediği gerçeği YÖK, iki cümlelik bir durum tespiti ile ancak bugün ifade edebilmiştir. Daha önce de VÜDAM olarak "uyarı değil yaptırım" diyerek vakıf üniversitelerindeki hukuksuzluğun tespitinin yeterli olmayacağını, mevcut koşulların değişmesi yönünde bir yaptırım olması gerektiğini vurgulamıştık. Bizler Vakıf Üniversiteleri Dayanışma Meclisi olarak, bu hukuk dışı uygulamalara karşı çıkıyoruz ve taleplerimizi yineliyoruz:

TALEPLER

Temmuz 2022 tarihinde devlet üniversitelerinde maaşlara yapılan zam, vakıf üniversitelerinde derhal uygulanmalıdır!

YÖK, vakıf üniversitelerini denetleme süreçlerini şeffaf biçimde yürütmeli ve soruşturmaların hangi üniversitelere açıldığını, soruşturmalar sonucunda hangi üniversiteye hangi yaptırımı uyguladığını kamuoyuna açıklamalıdır.

Vakıf Üniversiteleri Dayanışma Meclisi olarak kanuni hakkımız olan maaş zamları başta olmak üzere, tüm baskılara, mobbing ve diğer haksızlıklara karşı her üniversitede akademisyenin gözü kulağı olmaya devam edeceğiz!" (HABER MERKEZİ)

Evrensel'i Takip Et