Özel üniversitelerin fahiş zamlarına tepki: Eğitimci değil tüccarsınız

Özel üniversitelerin yıllık ücretlere yüzde 300 zam yapmasına öğrenciler isyan etti. Öğrenciler, zamlar geri çekilmezse çoğu öğrencinin eğitimini bırakmak zorunda kalacağını belirtti.

12 Ağustos 2022 15:14
Paylaş

Eylem NAZLIER
İstanbul

Özel üniversitelerin yıllık öğrenci ücretlerine yüzde 300’lere varan fahiş zamlar yapması öğrencileri ayağa kaldırdı. İstanbul’da Beykent Üniversitesi öğrencileri sözleşmede yüzde 5-10 zam yazılmasına rağmen fahiş zamlara isyan ederek “Sermaye değil öğrenciyiz. Eğitim hakkı engellemez” dedi. Beykent Üniversitesi öğrencileri Ayazağa Kampüsü önünde aileleriyle birlikte yaptıkları açıklamada “Müşteri değil, öğrenciyiz”, “Eğitimci değil, tüccarsınız”, “Müşteri dükkanda öğrenci isyanda” dövizleri taşıdı. Üniversite yönetimine seslenen öğrenciler “Çoğu öğrenci okulu bırakmayı düşünüyor. Bu ücreti verecek durumumuz yok. Sözünüze güvenerek bu okulu tercih ettik. Sözünüzü tutun fahiş zamları kaldırın” dedi.

"SERMAYE DEĞİL ÖĞRENCİYİZ"

Eylemde konuşan Beykent Üniversitesi Öğrenci Konseyinden Hukuk Fakültesi 4. Sınıf öğrencisi Yakup Gültekin, üniversitenin kayıtta verdiği sözü tutmadığını belirterek “Üniversitemiz, 2020’de kayıt olanlara yıllık zammın yüzde 5’i geçmeyeceği, 2021’de ise yüzde 10’u geçmeyeceği konusunda sözler verdi. Ancak bu hafta itibarıyla başlayan kayıtlar sonucu tüm öğrencilere sebep dahi sunulmadan yüzde 100-300 arasında değişen ve hiçbir hukuki dayanağı olmayan zamlar yansıtıldı” dedi.  Bu zamlar nedeniyle kayıt yenileyemeyeceklerine dikkat çeken Gültekin “Hiçbir pazarlık ya da değişkenlik söz konusu olmaksızın Beykent Üniversitesi öğrencilerine verilen sözleri tutacaksınız. Yüzde 5-10’un üzerinde zam yapamazsınız. Bu açık ve net talebimiz karşılık bulana dek haklı mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz” dedi.

"30 BİN TL YERİNDE 105 BİN İSTENİYOR"

Çoğu öğrencinin çalışarak okul ücretlerini ödediğini söyleyen Psikoloji öğrencisi Merve Çaçan “Kimsenin buraya para akıtacak durumu yok. Yüzde 5 artış sözüne kanıp bu okula gedik. Tırnaklarımla kazıya kazıya 4. sınıfa geldim. Geçen sene benden 30 bin TL istenirken bu sene 105 bin isteniyor. Bu da yüzde 250 zam demek. Bölüm arkadaşlarımdan birçoğu şu anda okulu bırakmak zorunda. Sözünüzü tutun fahiş zamları kaldırın” diye konuştu. Fahiş zamlar nedeniyle 4. sınıfta okulu bırakmak zorunda kalan bir öğrenci ise “Eğer okul yönetimi geri adım atmazsa eğitimi hayatımı bitireceğim” diye konuştu.

VELİ: ÖDEYECEK DURUMUMUZ YOK

Fahiş zamlara tepki gösteren velilerden Dilek Kuruy ise “16 bine kayıt yaptık. Şu anda 56 bine çıktı. Çocuğum yazılım mühendisliği okuyor. Şu anda onu ödeyecek durumumuz yok. Emekliyim. 3 bin lira emekli maaşım. Mümkünatı yok ödeyecek durumda değilim” dedi.

EĞİTİM SEN: BU SÖMÜRÜYE SON VERİLMELİ

Eğitim Sen İstanbul 6 No’lu Üniversiteler Şube Başkanı Beyzade Sayın ise şunları söyledi: “Vakıf üniversitelerinin öğrencilerinin ücretlerine yüzde 200 civarında fahiş bir zam yaparak öğrencilerin eğitim ve öğretim hakkını sürdüremez hale getirmişti. 2020, 2021 kayıt yıllarında yüzde 5-10 yıllık artış vadeden üniversiteler bugün yüzde 200’e varan zamlar yapmışlardır. Gelinen noktada hiçbir işçinin emekçinin yüzde 200 zam almadığı bir yerde vakıf üniversitelerinin yapmış olduğu bu sömürü kabul edilemez. Eğitimin bir hak olduğundan hareketle devletin de bu hakkı yerine getirmek sorumluluğu çerçevesinde öğrencilerimizin parasız bilimsel nitelikli bir eğitimi alabilmesi için YÖK ve iktidarın bu sömürü düzenine bir son vermesini talep ediyoruz.

ÖNCEKİ HABER

Sağlık emek ve meslek örgütleri: Ek ödeme değil yaşayabilecek temel ücret istiyoruz

SONRAKİ HABER

Doğuş Üniversitesi öğrencileri: Müşteri değil, öğrenciyiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa