Denizli Tavas halkı: Bölgemizde mermer ocağı istemiyoruz
Denizli'nin Tavas ilçesinde yapılmak istenen açık kömür ocağı ve mermer ocaklarına karşı tepkiler sürüyor. Gümüşdere mahallesinde yaşayan yurttaşlar mermer oacağına karşı açıklama yaptı.
![Denizli Tavas halkı: Bölgemizde mermer ocağı istemiyoruz](https://staimg.evrensel.net/upload/dosya/215963.jpg)
Fotoğraf: Hilmi Mıynat/Evrensel
İLGİLİ HABERLER
![Denizli Avdan halkı kömür ocağına karşı yürüdü](https://staimg.evrensel.net/images/840/upload/dosya/214452.jpg)
Denizli Avdan halkı kömür ocağına karşı yürüdü
Denizli Tavas ilçesinin birçok mahallesinde açık kömür ocağı ve mermer ocaklarına karşı mücadeleler sürüyor. Avdan halkının kömür ocağına karşı yaptığı yürüyüşün ardından bu kez de Gümüşdere mahallesi mermer ocağına karşı açıklama yaptı.
August 12, 2022
Mermer ocağı planlanan alanda yapılan açıklamaya Gümüşdere mahalle muhtarı, Nikfer mahalle muhtarı, Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili, TMMOB, Büyük Menderes İnisiyatifi, Avdan Platformu ve CHP Tavas ilçe örgütü de katıldı.
Açıklamayı mahalleli adına Hıdır Öğünç okudu. Mermer ocağının bölgedeki hayvancılığı ve tarımı bitireceğini dile getiren Öğünç, “Gümüşdere mahallesi mevkiinde 16 mart 2022 tarihinde, şirket tarafından yapılması planlanan II-B grubu maden (mermer) ocağı işletmeciliği projesi ile ilgili olarak ÇED Yönetmeliği’nin 17. Maddesi gereğince II-B grubu maden (mermer) ocağı işletmeciliği projesine valiliğimizce 'çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir' kararı verilmiştir. Daha önceki ÇED gerekli değildir kararları itiraz edilerek mahkeme süreçleri başlatılmış olup dava devam etmektedir. Ayrıca 13 Ocak 2022 tarihinde ÇED sürecinde halkın katılım toplantısında Gümüşdere muhtarı ve yöre halkı mermer ocağı işletmesini istemediklerini dile getirmişlerdir” ifadelerini kullandı.
Fotoğraf: Hilmi Mıynat/Evrensel
“KİRLİLİK VE YIKIMLAR GELECEĞİMİZE ZARAR VERECEKTİR”
Mermer ocağı istemediklerinin altını çizen Öğünç, “Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaşın ödevidir. Şu gerçeği iyi biliyoruz ki, yapılacak doğa tahribatları sonucunda meydana gelecek kirlilik ve yıkımlar geleceğimize zarar verecektir. Bu nedenle tekrar üstüne basarak dile getiriyoruz ki bizler bölgemizde mermer ocağı istemiyoruz" dedi.
“8 AYDA 16 RUHSAT ALANI 20'YE ÇIKTI”
Açıklamanın ardından söz alan Büyük Menderes İnisiyatifi Sözcüsü Mustafa Çallıca, ocak ayından itibaren artan ruhsat sayısı ve çalışma alanlarına dikkat çekerek, yaşam hakkı için mücadele çağrısı yaptı.
8 ay önce 10 bölgede 16 ruhsat alanı olduğunu belirten Çallıca, “Aradan 8 ay geçti 10 bölge 15 bölgeye çıktı. Ruhsat alanları 20'ye çıktı. Halen ruhsatlar verilmeye devam ediyor. 20 bin dönüm alan ruhsatlı alan. 30 milyon ton üretim yapılacak. Bu ocaklar faaliyete geçerse her gün bin 500 ton su buralara verilecek. Biz çocuklarımızın geleceğini bitiriyoruz. Ormansızlaşmaya yol açtığımız için iklim dengesini bozuyoruz” dedi. Çallıca son olarak Tavas ve Kale halkına yaşam hakkı için birleşme çağrısı yaptı. (Denizli/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et