EMEP: Ayçiçek fiyatını üretici köylü sendikaları belirlesin
Emek Partisi Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne İl Örgütleri: "Ayçiçeği taban fiyatı gıda tekelleri, ithalatçıların çıkarlarına göre değil üretici köylülerin sendikaları ile birlikte belirlenmeli"
Fotoğraf: DHA
Tarım Kredi Kooperatifi yağlık ayçiçeğinin ton fiyatını 10 bin 750 lira olarak açıkladı. Emek Partisi (EMEP)Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne İl Örgütleri yayımladıkları ortak açıklamada "Trakya Birlik’te bu seviyelerde bir fiyat açıklarsa ayçiçeği üreticisi seneye ayçiçeği ekimi yapamayacak duruma gelecek" uyarısında bulundu. Tarımda Üretici Enflasyonunu TÜİK’in bile yüzde 157,89 açıkladığını belirten EMEP İl Örgütleri, ayçiçeği fiyatının geçen seneye göre yüzde 100 artmasının üreticiye “ekmeyin” demek anlamına geldiğini ifade etti. Ayçiçeği üreticisinin seneye yeniden ekim yapabilmesi için ayçiçeği fiyatının 15-16 liranın üzerinde olması gerektiği vurgulanan açıklamada "Ayçiçeği taban fiyatı gıda tekelleri, ithalatçıların çıkarlarına göre değil üretici köylülerin sendikaları ile birlikte belirlenmelidir. Tarım desteklemeleri üreticiyi teşvik edecek şekilde arttırılmalı, ilaç, gübre ve mazotta tüm vergiler kaldırılmalı. Başta ayçiçeği, mısır, buğday, arpa olmak üzere ithalatçısı olduğumuz tarım ürünlerinde tohumluk devlet tarafından verilmelidir." denildi.
"AYÇİÇEĞİ ÜRETİCİSİ EKİM YAPAMAYACAK DURUMA GELECEK"
Emek Partisi (EMEP) Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne İl Örgütlerinin açıklaması şöyle:
"Ülkemizde yağlık ayçiçeği üretiminin yüzde 50’ye yakınının yapıldığı Trakya bölgesinde hasat zamanı başlamak üzere. Ayçiçeği üreticisi harman zamanına hazırlanırken Tarım Kredi Kooperatifi yağlık ayçiçeğinin ton fiyatını 10 bin 750 lira olarak açıkladı. Trakya Birlik’te bu seviyelerde bir fiyat açıklarsa ayçiçeği üreticisi seneye ayçiçeği ekimi yapamayacak duruma gelecek.
TÜİK’e bile Tarımda Üretici Enflasyonunun yüzde 157,89 açıklamış, ama gerçekte akaryakıt, gübre, tohum, ilaç gibi girdi fiyatları yüzde 300 artmışken ayçiçeği fiyatının geçen seneye göre yüzde 100 artması üreticiye “ekmeyin” denmek anlamına geliyor. Belirlenmek istenen fiyat nerede ise maliyeti bile karşılamamakta. Ayçiçeği üreticisi, seneye yeniden ekim yapabilmesi için ayçiçeği fiyatının 15-16 liranın üzerinde olmasını beklemekte.
"ULUSLARARASI GIDA TEKELLERİ VE İTHALATÇILAR KARLARINA KAR KATACAK"
Tüm dünyada gıda krizinin yaşandığı ve uzmanların önümüzdeki günlerde krizin daha da derinleşeceğine dikkat çekmelerine rağmen, üreticiyi ekemez noktaya getirmesi kimin işine yaramaktadır? Bu koşullarda üretici köylüler tarımdan çekilirken, tüketiciler ucuz ve sağlıklı gıdaya ulaşamama sonucu ile karşı karşıya kalacaktır. Ama uluslararası gıda tekelleri ve ithalatçılar karlarına kar katacak.
Halkımızın sağlıklı beslenme ihtiyacını uluslararası tekellerin insafına bırakan tek adam rejimi, ülkemizin emperyalist merkezlere bağımlılığını daha da derinleştirmektedir.
Her yıl kısır döngüye dönen fiyat tartışmaları sürekli üretici köylülerin aleyhine gelişmekte. AKP iktidarı tarım politikaları sonucu binlerce üretici üretimden çekilirken on binlerce dönüm tarım arazileri ekilmeyip boş kalmakta.
"TARIM DESTEKLEMELERİ ARTTIRILMALI, TÜM VERGİLER KALDIRILMALI"
Ayçiçeği taban fiyatı gıda tekelleri, ithalatçıların çıkarlarına göre değil üretici köylülerin sendikaları ile birlikte belirlenmelidir. Tarım desteklemeleri üreticiyi teşvik edecek şekilde arttırılmalı, ilaç, gübre ve mazotta tüm vergiler kaldırılmalı. Başta ayçiçeği, mısır, buğday, arpa olmak üzere ithalatçısı olduğumuz tarım ürünlerinde tohumluk devlet tarafından verilmelidir.
Bugün bombaların patladığı Ukrayna ve savaşan diğer ülke Rusya’dan buğday, ayçiçeği, ayçiçeği yağı, arpa ithal ediyorsak bunun sorumlusu AKP iktidarının tarımı çökerten politikalarıdır. Uyguladıkları ekonomik politikalar ile ülke ekonomik krize sürüklenirken, tarım politikaları da ülkeyi gıda krizine sürüklemektedir. Bu durumdan en çok işçi ve emekçi aileleri etkilenmekte.
"SÖMÜRÜ DÜZENİNİ, İŞÇİ VE EMEKÇİLERİN MÜCADELESİ DEĞİŞTİRECEK"
Kapitalist sömürü sistemi, üretici köylüleri üretemez, işçileri açlık sınırının altında çalışmaya mahkum bırakıp emekçi halkımızı yaşamsal ihtiyaçlarını karşılayamaz noktaya getirirken bir avuç yerli ve yabancı tekeller karlarına kar katmakta. Tek adam rejimi ve sömürü düzenini, kendi talepleri etrafında birleşmiş, işçi ve emekçilerin mücadelesi değiştirecektir. (EKONOMİ SERVİSİ)