Evrensel için yeni bir dönem
Reklamları Kapat
25 Ağustos 2022 23:24

Üniversiteliler Gençlik Kampı'nda mücadele deneyimlerini paylaştı

19. Gençlik Yaz Kampı’ndaki forumda farklı üniversitelerden gençler sorunlarını ve mücadele deneyimlerini paylaştı.

Üniversiteliler Gençlik Kampı'nda mücadele deneyimlerini paylaştı

Fotoğraf: Evrensel

Özlem Songül ABAYOĞLU
İzmir

İzmir Selçuk’ta düzenlenen 19. Gençlik Yaz Kampı’ndaki forumda farklı üniversitelerden gençler sorunlarını ve mücadele deneyimlerini paylaştı. Üniversitelerdeki antidemokratik uygulamaların arttığına işaret edilen forumda ekonomik krizle birlikte yol, yemek ücretleri ve barınma sorununun da büyüdüğüne dikkat çekildi.

MÜCADELE EDİNCE KAZANIYORUZ

Forumda ilk sözü alan Hacettepe Üniversitesi öğrencisi, kayyum rektörlerin tüm üniversitelerin ortak sorunu olduğuna vurgu yaptı. Hacettepe’de Öğrenci Temsilciği Kurulu (ÖTK) seçimlerini seçime 10 dakika kala öğrendiklerini ve buna itiraz ederek seçimi  bir haftaya yaydırdıklarını belirterek “Acil taleplerimiz için mücadele edince kazanım sağladığımızı da gördük” dedi. ÖTK seçimlerinin aniden yapılmasının üniversitede tepkilere yol açtığını söyleyen İstanbul Üniversitesi öğrencisi ise barınma, yemek, yol ücreti gibi sorunların her üniversitelinin ortak sorunu olduğunu söyleyerek “Kampüsler arasındaki geçiş engelleri ortak mücadeleyi engelliyor” dedi.  

"HER MÜCADELE BİR SONRAKİNİ BESLİYOR"

Her yıl Devrim Stadyumu’nda yapılan mezuniyet töreninin engellenmesine izin vermediklerini hatırlatan ODTÜ öğrencisi “Mücadelemiz sonucunda geniş kitleli mezuniyet törenini Devrim Stadyumu’nda gerçekleştirdik. Bu tören bizim atanmış kayyuma en güzel ve net cevabımız oldu. Mücadele deneyimlerimiz bir sonraki mücadeleyi besliyor. Ayrıca farklı bölüm ve topluluklar arasında birliktelik oluşuyor” dedi.

Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi ise kayyuma karşı direnişin olumlu sonuçlarının yanı sıra öğrencilerin bir kesiminin çözümü ancak 2023’te yapılacak seçimlerde gördüğünü dile getirerek “Kayyumla birlikte yaz dönemi yaz okuluna çevrildi. Yani paralı bir eğitimle karşılaştık” diye konuştu.

"ÖĞRENCİLER HASARLI EVLERDE KALIYOR"

200 bin öğrenci nüfusuna sahip olan İzmir’de sadece 20 bin kişilik KYK yurt kapasitesi bulunduğunu belirten Ege Üniversitesi öğrencisi, “İzmir’de barınma sorunu İstanbul ve Ankara ile yarışır durumda. Bu yüzden öğrenciler depremde hasar görmüş evlerde kalmak zorunda kalıyorlar” dedi. Van 100.Yıl Üniversitesi öğrencisi ise, öğrenciler olarak yemekhane ve yurt sorunları için kolayca bir araya gelebildiğini söyledi.

Üniversitede laboratuvar malzemelerinin eksikliği nedeniyle bu malzemeleri öğrencilerin satın almak zorunda kaldığını anlatan Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencisi “Daha önce bu harcamalar dikkat çekmezdi ekonomik krizle daha görünür oldu” dedi. 9 Eylül Üniversitesi öğrencisi de okul yönetiminin öğrenci kulüplerine ödenek vermediğini belirterek “Yönetim ödenekten öğrenci kulüplerine pay çıkarmadığı gibi nerelere harcıyor bu da bilinmiyor” diye konuştu.

Evrensel'i Takip Et