02 Eylül 2022 18:00

Polisler tarafından öldürülen Adem Kara’nın ağabeyi: Ne hakları var öldürmeye?

Midyat’ta polisten kaçtığı iddia edilen Adem Kara, polislerin ateş açması sonucu ensesinden vurularak yaşamını yitirdi. Kara’nın ağabeyi Selman Kara, “Ne hakları var öldürmeye?” diyerek tepki gösterdi

Fotoğraf: MA

Paylaş

Mardin’in Midyat ilçesi Işıklar Mahallesi’nde kurulan hayvan pazarında dün, adli bir suçtan dolayı daha önce cezaevine giren ve tahliye olan Adem Kara (21) isimli genç, “kaçtığı” iddiasıyla polisler tarafından açılan ateş sonucu ensesinden vurularak ağır yaralandı. MA’dan Ahmet Kanbal’ın haberine göre; kaldırıldığı Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesinde hayatını kaybeden Kara’nın cenazesi yapılan otopsi işlemlerinin ardından gece geç saatlerde ailesine teslim edildi. Mardin merkez Artuklu ilçesinden alınan cenaze Midyat’ta bulunan Kalo Mezarlığına defnedildi. 

YETKİLİLERDEN AÇIKLAMA YOK 

Olayla ilgili bir polisin gözaltına alındığı öğrenilirken, görgü tanıkları olay yerinde ise 4 polisin olduğunu aktardı. Olaya dair ne Midyat Kaymakamlığından ne de Mardin Valiliğinden herhangi bir açıklama yapılmadı.

ENSESİNDEN VURULDU  

Olayın görgü tanıkları Kara’nın arkasından en az 3 el silah ateşlendiğini ve bir kurşunun Kara’ya isabet ettiğini belirtti. Otopsi işlemlerinin ardından da aileye Kara’nın ensesinin alt kısmına isabet eden tek kurşunla vurulduğu ve ateşli silah yaralanması sonucu hayatını kaybettiği söylendi.

"YARIN BİR BAŞKASINA BÖYLE YAPACAKLAR"

Mezopotamya Ajansına (MA) konuşan Kara’nın ağabeyi Selman Kara, kardeşinin pandemi nedeniyle serbest bırakıldığını, 5 ay cezasının kaldığını anlattı. Görgü tanıklarının aktardıklarına göre kardeşinin gözaltına alındığını, ardından polis aracından inerek kaçmaya çalıştığını belirten Selman Kara, “Polis de arkasından ateş ediyor. Yaralamışlar. Polisler arkasından koşmamış. Ne olursa olsun polisin hakkı yok vurmaya. Silah ateşlemeselerdi. Ya da ayaklarına ateş etselerdi. Yakalasalardı, cezası neyse çekseydi. Burası Teksas mı? Nedir yani? Ne hakları var öldürmeye? O zaman önüne gelen polis silah çekip, insanları öldürsün. Olur mu? Böyle adalet mi olur? Yarın bir başkasına bu şekilde yapacaklar” dedi. 

"GARİBAN KİMSENİN UMURUNDA DEĞİL"

Kaymakamlık ve Valiliğin herhangi bir açıklama yapmamasına tepki gösteren Kara, “Kimin fakirlerden haberi var? Kimin garibandan haberi var? Umurlarında değil. Ama onlardan biri olsaydı, Türkiye’yi ayağa kaldıracaklardı. Çünkü kimse garibanın, fakirin arkasında yok. Adı belli, soyadı belli, mahallesi belli. Polis bilmiyor mu ne yapıp, ne yapmadığını? Polis mafya mı olmuş? Ne olmuş? Biz davamızın arkasındayız. Peşini de bırakmayacağız” ifadelerini kullandı. 

Anne Hasine Kara da, “Oğlumu öldürdüler. Devlet öldürdü oğlumu. Vallahi polisler öldürdü. Ölene kadar takipçisi olacağım” diyerek tepki gösterdi. 

"DUR İHTARINA UYMAYAN BİR YURTTAŞIN ÖLDÜRÜLMESİ YASAL MIDIR?"

HDP Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ konuyu Meclis gündemine taşıdı. Dağ, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya “Dur ihtarına uymayan bir yurttaşın öldürülmesi yasal mıdır?" diye sordu.

Dağ şu soruları yöneltti: 

  • Adem Kara’yı öldüren polis hakkında soruşturma açılacak mıdır? Polise ceza verilecek midir? Yurttaşların ölümüne sebep olan polislere verilen cezalar nelerdir?
  • Kolluk kuvvetleri hangi durumlarda yurttaşları öldürme yetkisine sahiptir?
  • Son on yılda polislerin ‘’dur ihtarına uymadı’’ iddiasıyla öldürdüğü yurttaş sayısı kaçtır? Dur ihtarına uymayan bir yurttaşın öldürülmesi yasal mıdır?
  • Bakanlığınız artan polis şiddetini önlemek adına bir girişimde bulunacak mıdır? Polis Vazife ve Salahiyet Kanununda değişiklik yapacak mısınız?
  • Yurttaşları öldürmeye varan polisin yetkileri kısıtlanacak mıdır?
  • “Olası kastla öldürmek” suçundan mahkemeye sevkedilen polislerin kaçı serbest bırakıldı, kaçı tutuklandı?
  • 2000 yılından beri kaç kişi polis kurşunuyla hayatını kaybetmiştir? Kaç polis hakkında soruşturma açılarak, cezalandırılmıştır? Kaçı serbest bırakılmıştır?
  • Uygulanan cezasızlık politikalarından vazgeçilmesi yönünde Bakanlığınızın herhangi bir çalışması bulunmakta mıdır?
  • Kolluk güçlerini eğitmek ve evrensel hukuka ve insan hakları normlarına her koşulda kayıtsız şartsız uymasını sağlama görevi ve yükümlülüğü kimin sorumluluğudur?

SANCAR: MİDYAT’TAKİ CİNAYETİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar da Mardin’e ziyareti sırasında yaptığı açıklamada bu tür olayların bölgede sıkça yaşandığını belirterek, şunları söyledi: “Ya polis kurşunuyla ölümler veya zırhlı araçların çarpması sonucu çocuklar başta olmak üzere insanların hayatlarını kaybetmesi. Yine Derik'teki gibi kaza süslü büyük bir katliam bütün bunlar bu bölgede sık yaşadığımız durumlar. Bunların keyfi yönetimle ve askeri zihniyetle Kürt sorununa yaklaşımda güvenlikçi anlayışla doğrudan bağlantısı vardır. Bu tür fiilleri işleyen güvenlik güçleri cezasız kalacaklarına inanıyorlar. Cezasızlık politikası bu acı olayları sıklaştırıyor. Biz her alanda takipçisi olmaya çalışıyoruz. Bu olayın da aydınlığa kavuşturulması ve sorumluların yargı önünde hesap vermesi konusunda da takipçi olacağız.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

UNI Global'den Basın İlan Kurumuna Evrensel gazetesine ilan yasağını kaldırma çağrısı

SONRAKİ HABER

Enflasyon farkı yetmez, ek zam istiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa