8 Eylül 2022 23:06

TGC ve TGS, BİK'in "Basın Ahlak Esasları"nın iptali için dava açtı

Basın İlan Kurumunun ahlak bekçiliği yağtığını belirten Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), BİK'in "Basın Ahlak Esasları"nın iptali için dava açtı

TGC ve TGS, BİK'in "Basın Ahlak Esasları"nın iptali için dava açtı

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), 6 Temmuz 2022 tarihinde yayımlanan; 27 Mayıs 2022 tarihli 'Basın İlan Kurumu 216 sayılı Basın Ahlak Esaslarına Dair Genel Kurul Kararı'nın ve 'Resmi İlan ve Reklamlar ile Bunları Yayınlayacak Süreli Yayınlar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği’ni yargıya taşıdı.

"BİK AHLAK BEKÇİLİĞİ YAPIYOR"

Türkiye Gazeteciler Sendikası ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti; Anayasa’ya aykırı, kanuni dayanağı olmayan ve muğlaklıklar içeren hükümlere ilişkin Basın İlan Kurumu’na karşı 'yürütmenin durdurulması' ve 'iptali' talebiyle Danıştay 10. Dairesi'nde iki ayrı dava açtı. Davalarda; Basın İlan Kurumunun (BİK) kanuni dayanağı olmayan yetki kullanımına dikkat çekilerek muğlak hükümlerle basın özgürlüğünün ihlal edildiğine vurgu yapıldı ve BİK’in “ahlak bekçiliği” yaptığı belirtildi.

Dilekçede Basın İlan Kurumu'nun, ilanların adil dağıtımından sorumlu kurum iken, ilan kesme cezaları yoluyla özellikle iktidarın muhalif basın üzerinde uyguladığı baskının aktörü haline geldiğinin altı çizildi. Dava dilekçelerinde; AYM Genel Kurulu’nun, “BİK’e sınırları belirlenmemiş bir yol sunan kurallar zinciridir” dediği pilot karara atıf yapılarak, Basın Ahlak Esasları ve 195 sayılı Kanun'un "Müeyyide" kenar başlıklı 49. maddesinin yapısal sorun teşkil ettiği tespitiyle sorunun çözümü için Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gönderilmesine karar verdiği hatırlatıldı. (MEDYA SERVİSİ)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Çocukları öğüten çark

Çocukları öğüten çark

Yoksulluğun pençesindeki ailelerin çocukları tüm dünyada acımasızca emek piyasasına çekilirken, Türkiye kapitalizmi bu konuda en önde koşuyor. Çarklar köle koşullarında dönsün diye devlet gücünü seferber etmekten geri durmayan iktidar, milyon milyon işçileştirdiği çocukların da uzun ve ağır çalıştırılmasına, onlarcasının ölüme sürüklenmesine göz yumuyor.

2.3 milyon çocuk MESEM kapsamında günde 8-10 saat çalışıp ustalık belgesi aldı

15-17 yaş grubundaki neredeyse her 4 çocuktan biri çalışma hayatında

71 çocuk 2024'te çalışırken hayatını kaybetti

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
16 Şubat 2025 - Sefer Selvi

Evrensel'i Takip Et