12 Ekim 2022 14:48

Tabip odaları: Serbest Hekimlik Yönetmeliğindeki düzenlemeler kabul edilemez

Serbest Hekimlik Yönetmeliğine ilişkin İzmir ve Aydın Tabip Odası tarafından yapılan açıklamada, “Serbest Hekimlik Mesleği uygulama hakkını ortadan kaldıran düzenlemeler kabul edilemez” denildi.

Fotoğraf: Dilek Omaklılar/Evrensel

Paylaş

İzmir Tabip Odası, 6 Ekim tarihinde onaylanan Özel Hastaneler Yönetmeliği ve Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Yönetmeliğindeki değişikliğe ilişkin basın açıklaması düzenledi. Oda binasında yapılan açıklamayı İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak okudu.  

“DEĞİŞİKLİK MUAYENEHANE HEKİMLERİ İLE İLGİLİ”

Kaynak, “Yönetmeliklerde, tıp merkezlerinin fiziki alanları, tıp merkezinde yapılabilecek cerrahi işlemler, özel hastanede üniversite kadrosundan öğretim üyesi çalıştırma gibi düzenlemeler yer almakla birlikte temel değişiklik muayenehane hekimleri ile ilgili yapılan düzenlemelerdir” dedi.  

“İYİ NİYET ÜRÜNÜ DEĞİL”

Yeni düzenleme ile muayenehane hekimlerinin özel hastane ve tıp merkezlerinde hastalarının teşhis ve tedavi hizmetlerini yürütmesinin neredeyse olanaksız hale getirildiğini belirten Kaynak, “Bu düzenlemelerin iyi niyet ürünü olmadığını, Sağlık Bakanlığının muayenehaneleri yeni hedef olarak belirlediğini değerlendiriyoruz” diye konuştu.

 “HEKİMLERİ KAMUDA VE ÖZELDE ÇALIŞMAYA ZORLAMAKTIR”

Sağlık Bakanlığının bu düzenlemesinin, sağlık sisteminin içinde bulunduğu başka bir açmazı gösterdiğini ifade eden Kaynak, “Muayenehanelerin işlevsiz bırakılmaya çalışılmasının arkasındaki tek amaç, hekimleri kamuda ve özelde, yöneticilerin inisiyatifinde, istenilen koşullarda çalışmaya zorlamaktır. Bu düzenlemelerin başka bir amacı yoktur” dedi. 

“İZMİR’DE BOŞ KADROSU OLAN ÖZEL HASTANE NEREDEYSE YOK”

Muayenehane hekiminin, özel hastanenin boş kadrosu olması halinde yıllık sözleşme yaparak özel hastanenin olanaklarından yararlandırılmasının uygulamada karşılığı olmadığını belirten Kaynak, “İzmir’de boş kadrosu olan özel hastane neredeyse yoktur. Boş kadrosu olmayan hastanelerin kadro sayısının yüzde 15 oranındaki hekim ile sözleşme yapması halinde, sözleşme yapılacak muayenehane hekimi sayısı, bir elin parmağını geçemeyecektir” diye ifade etti.  

“HER TÜRLÜ MÜCADELEYİ YÜRÜTMEYE KARARLIYIZ”

Son olarak mücadele vurgusu yapan Kaynak, “Hukuka aykırı bu düzenlemelere karşı, meslek örgütü olarak her türlü mücadeleyi yürütmeye kararlıyız.  Bu konuda TTB olarak hukuki mücadeleyi başlatıyoruz ve her aşamada sürecin takipçisi olacağız” dedi. (İzmir/EVRENSEL)


AYDIN TABİP ODASI: YÖNETMELİK UCUZ EMEK GÜCÜNÜN ÖNÜNÜ AÇIYOR

Aydın Tabip Odası da 6 Ekim tarihinde onaylanan Özel Hastaneler Yönetmeliği ve Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Yönetmeliğindeki değişikliğe ilişkin oda binasında basın açıklaması düzenledi.

Açıklamayı okuyan Aydın Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Osman Nuri Aydın, “Düzenlemeye göre bu durumda özel hastane veya tıp merkezinin ruhsatında ve faaliyet izin belgesinde kayıtlı uzman hekim branşlarında toplam kadro sayısının yüzde 15 'ine kadar uzman hekimle sözleşme imzalaması mümkün olacaktır. Bu yönetmenlik ucuz emek gücünün önünü açmaktır” dedi.

Aydın Tabip Odası olarak hangi sisteme hizmet amacıyla çıkarıldığını anlamadıkları yeni yasa değişikliğini kabul etmediklerini söyleyen Aydın, “Şiddetle karşı çıkıyoruz. Konunun çözümü için Türk Tabipler Birliği ve bireysel olarak bağımsız yargıya gerekli başvuruları yaparak, çözüme kadar takipçisi olacağımızı tüm meslektaşlarımıza bildiririz” diye ekledi. (Aydın/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Madalya töreninde 'bozkurt' işaretine tepkiye suç duyurusu

SONRAKİ HABER

NATO Savunma Bakanları toplandı: Ukrayna'ya silah desteğine devam

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa