Farklı lise koridorlarında ortak sorunlar yankılanıyor!
Ne karnımızı rahatça doyurabiliyoruz ne çantamızı doldurabiliyoruz. Liselerimizde karşılaştığımız tüm bu anti-demokratik uygulamaların karşısında yükseltmemiz gereken şey: Mücadele!
Kaynak: Freepik
Ilgın ÇERİBAŞ
İzmir
Liseler 2022-2023 eğitim dönemine başlarken okul üniformasından kırtasiye masraflarına, ek kaynaklardan yol ücretlerine kadar ağır bir ekonomik yükle dolu bu sene çantalarımız. Tüm bunlar yetmezmiş gibi okullarımızın kapısından içeri girdiğimizde, bizi ne nitelikli bir eğitim bekliyor ne de demokratik bir okul yapısı.
PAHALI ÜNİFORMALAR, YÜKSEK KANTİN FİYATLARI
Fatih Sultan Mehmet Anadolu Lisesinden bir kadın arkadaşımız, MEB’in ders kaynakları yetersiz olduğundan kullanılmadığını, öğretmenlerinin ek kaynaklardan ders işlediklerini ifade ediyor, “Deftere yazmaya vakit olmuyor dolayısıyla ek kaynağı almak zorunda kalıyoruz” diyor. Kantin fiyatlarının çok arttığını söyleyen kadın arkadaşımız ekliyor, “Okul yemekhanesi ise aylık 800 TL, yemeklerin çok iyi olduğu da söylenemez.”
Bir benzer tablo da Mimar Kemallettin Anadolu Lisesinde var. Dergimize konuşan kadın arkadaşımız, sınıflarının çok kalabalık olduğunu ifade ediyor ve derslerin bu yüzden verimli geçmediğini düşünüyor. Öğretmenlerinin ek kaynak aldırmalarına hak veriyor çünkü MEB’in sağladığı kaynakların çok yetersiz olduğunu söylüyor. Kantin fiyatlarının artışının yanında hijyen koşullarının da hiçe sayıldığını ifade eden kadın arkadaşımızın yakındığı bir diğer konu ise okulun sıkı kıyafet disiplini. “Her ders, kapının önünde kıyafetlerimizi kontrol ediyorlar. Tayt giymememizi söyledi hocalarımız. Öğrenciler bu konudan çok rahatsız. Beden dersinde bir-iki kişi tayt giymişti. Beden hocamız karşı çıktı, tayt giyenlerin performans notunu düşüreceğini söyledi. Şort giymemize de kızıyorlar beden dersinde. Ama erkekler kapri giyebiliyor.” Bununla birlikte okul üniformalarının sıkı bir gözetimden geçtiğini ifade ediyor. “Okul pantolonlarımız da dar olmak zorunda, bol giymemizi kesinlikle kabul etmiyorlar. Birkaç arkadaşımız bu yüzden yeniden almak zorunda kaldı pantolonlarını. Okul üniformalarımız çok pahalı, 200-300 TL’ye yaklaştı.”
SINIFA DÖNÜŞTÜRÜLEN ATÖLYE VE LABORATUVARLAR
Benzeri bir yaklaşım FSM Anadolu Lisesi için de geçerli. “Duyduğum kadarıyla okulda tayt giyilmesine üzerine uzun bir şey giysek bile izin verilmiyor. Kız öğrenciler çok tartışıyor bu durumu. Erkek öğrenciler kapri giyebiliyor ancak kadın öğrenciler neden tayt giyemiyor?”
Buca Mevlâna Ticaret Meslek Lisesinden bir kadın arkadaşımız ise beden derslerinde kadın öğrencilerin kendi tercihlerinden dolayı tayt veya şort giymediğini çünkü erkeklerin sözlü tacizinden rahatsız olduklarını belirtti. Öte yandan meslek ders kitaplarına erişemediklerini belirten arkadaşımız, derslerde öğretmenlerinin açtıkları slayttan konuyu öğrendiklerini ve bu slaytları defterlerine yazarak ders çalışabildiklerini ekledi. Artan kantin fiyatları karşısında öğrencilerin ya dışarıda yemek alıp okula geldiklerini ya da evden yemek hazırlayıp okula getirdiğini söyleyen arkadaşımız “Kantinden karnını doyurabilmek 20-25 TL’den başlıyor” diyor. Aynı zamanda okula başladıkları sene öğrencilerden alının kayıt parasına ek olarak sorumluluk sınava giren öğrencilerin sınav başına 5 TL ödediğini söylüyor.
Okul mevcudunun yüksek olması liselerde laboratuvarları sınıf haline getirmiş. FSM Anadolu Lisesinden kadın arkadaşımız resim-müzik atölyelerinin, fen laboratuvarlarının okul çok kalabalık olduğu için sınıf haline getirildiğini ifade ediyor. Fen derslerinde eğer hocaları deney malzemesi getirirse ancak o zaman deney yapabildiklerini söylüyor.
LİSELER FARKLI SORUNLAR BİR
Mimar Kemalletin Anadolu Lisesinde okuyan genç arkadaşlarımız çok kısa bir mesafe için aylık 600 TL servis parası ödediklerini, bunu karşılayamayan arkadaşların ise toplu taşıma ile okula gidip gelmeye çalıştıklarını ifade etti.
Bu sene Tınaztepe Anadolu Lisesine başlayan bir erkek arkadaşımız ise okulun 500 TL kayıt parası aldığını, üniformaların 400 TL tuttuğunu ifade etti. Ek olarak kırtasiye masrafının ise 900 TL’yi bulduğunu söyleyen arkadaşımız “Tüm bunlar bir yana okulda karnımızı doyurmak istesek günlük 50 TL’yi gözden çıkarmamız gerekecek. Okulumuz biraz uzak, servisle gidip gelen arkadaşlarım var, aylık 900 TL ödüyorlar. Bu kadar masrafın altından nasıl kalkacağız?”
Liselerin isimleri değişse de sorunlar tüm liseleri birleştiriyor. Ne karnımızı rahatça doyurabiliyoruz ne çantamızı doldurabiliyoruz. Liselerimizde karşılaştığımız tüm bu anti-demokratik uygulamaların karşısında tek ses olup yükseltmemiz gereken şey ise: Mücadele!