Sahi nerede bu girdabın çıkışı?
Biliyoruz ki ücretsiz eğitim üniversiteye para vermemekten ibaret değil. Ücretsiz eğitim, barınma, beslenme, kırtasiye, ulaşım hatta gideceğimiz sosyal aktivitelerin karşılanması.
Kaynak: Angelina Litvin/ Unsplash
Mehmet Şerif CAN
Yıldız Teknik Üniversitesi
Üniversitelerin yeni döneminin başlamasıyla beraber üniversite öğrencilerinin de birçoksorunu başlamış oldu. Üniversiteyi farklı şehirde kazanan öğrencileri “Yurt çıkacak mı”, “Ev bulabilecek miyim?” soruları karşıladı. Bu sorular çoğunlukla cevapsız kaldı veya istenencevabı alamadı. İstediği cevabı alamayan bazı öğrenciler üniversite kayıtlarını dahi yapamadılar. Her şeye rağmen barınacak yer bulabilen öğrencileri ise bundan sonra başkacevapsız sorular bekliyor. Bu sorular “Barınacağım yerin parasını nasıl denkleştireceğim?”, “Beslenme ihtiyacımı nereden ve nasıl karşılayacağım?” “Defter ve kitap fiyatları bu kadar zamlanmışken nasıl alacağım?”, “Üniversiteme ulaşımı nasıl sağlayacağım?”, “Acaba bu ay bir sinemaya veya konsere gidebilecek miyim?” şeklinde dallanıp budaklanıyor.
Bu soruların asıl muhattapları, öğrencilerin üniversiteye gelirken yeterince soru cevaplayıp geldiklerini düşündükleri için bu soruları da cevaplayabileceklerini düşünmüş olmalılar ki üniversite öğrencileri için hiçbir şey yapmadılar. KYK yurtlarında yaşanan son olaylardan üniversite yemekhanelerine gelen zamlara, bursların yetersizliğinden ihtiyacı olanlara burs çıkmamasına kadar öğrenciler, yaşamlarının her alanında tek başlarına bırakılmış durumdalar.
BELEDİYELER PART-TIME İŞ İMKÂNI SAĞLAMAYA BAŞLADI
Öğrenciler bu soru girdabından çıkışı part-time işlerde çalışmakta buluyor. Part-time çalışıp okula gitmenin öğrencileri zorlu ve yorucu bir sürece sokması bir yana bu koşullarda geçirilen bir eğitim döneminin ne kadar verimli olabileceği sorusu da cevapsız soru girdabına başka bir soru daha ekliyor.
Eğitimin ücretsiz sağlandığını söyleyenler ise öğrencilerin bugün part-time çalışmaya ne kadar ihtiyaç duyduklarını bildikleri için part time çalışma konusunda destek sağlamaya başladılar. Öyle ki üniversite öğrencilerinin yoğun olarak yaşadığı semtteki belediyeler öğrencilere part time çalışma fırsatları sunuyorlar. Örneğin Bahçelievler Belediyesi, semtteki billboardları “Üniversiteli Gençler İşbaşı Yapıyor” yazılı afişlerle donatıyor.
PART TIME İŞ İMKÂNI DEĞİL ÜCRETSİZ EĞİTİM İSTİYORUZ!
Öğrenciler biliyor ki ücretsiz eğitim üniversiteye para vermemekten ibaret değil. Ücretsiz eğitim, öğrencinin üniversiteye gitmek için karşılamak zorunda olduğu barınma, beslenme,kırtasiye, ulaşım hatta gideceği sosyal aktivitelerin karşılanması. Üniversite öğrencilerine part time iş sağlamak yerine bursların temel ihtiyaçları karşılayabilecek düzeye çıkarılması gerektiğini görebilmek çok da zor değil. Cevapsız soru girdabına sokulan öğrencileri bu girdaptan çıkarmak zorunda olanların bu girdabı derinleştirmek yerine bir çıkış yolu bulmaları gerekiyor.