17 Ekim 2022 15:01
/
Güncelleme: 17:32

Dünya Gıda Günü: 3 Adana nüfusu kadar insan açlık sınırının altında

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Feyzullah Korkut, Gıda Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Şehmus Alparslan ve Kimya Mühendisleri Odası Güney Bölge Şube Başkanı Çiğdem Eroğlu, “Dünya Gıda Günü” nedeniyle ortak basın açıklaması yaptı.

Ortak metni okuyan Gıda mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Şehmus Alparslan, Türkiye’de insanların yüzde 22'sinin dengeli ve yeterli beslendiğini, yüzde 8,5'inin ise açlık sınırında yaşadığını belirtti. Alparslan, sermayenin öncelikleri yerine kamusal ve toplumsal çıkarları, planlı kalkınmayı önceleyen tarım ve gıda politikalarının hayata geçirilmesini istedi. ZMO Adana Şube Başkanı Feyzullah Korkut ise bu rakamın azımsanmaması gerektiğini belirterek 3 tane Adana nüfusuna tekabül ettiğine dikkat çekti. 

ÇİFTÇİLER ÜRETİMDEN ÇEKİLİYOR

Çiftçinin yanlış tarım politikaları nedeniyle üretimden vazgeçtiğini belirten Şehmus Alparslan, “Tarımsal girdilerde ve temel ürünlerde dışarıya bağımlılığın sürdüğü günümüzde, maliyetlerdeki yüksek artışa karşın somut önlemler alınmaması yetersiz ve zamanında ödenmeyen destekler nedeniyle çiftçilerimiz üretimden çekilmektedir” dedi. Yaşanılan  gıda krizinden kurtulabilmenin yolunun rant ve beton ekonomisi yerine üretim ekonomisi olduğunu belirten Alparslan sermayenin öncelikleri yerine kamusal ve toplumsal çıkarları, gündelik politikalar yerine planlı kalkınmayı önceleyen tarım ve gıda politikalarının hayata geçirilmesini istedi.

“AÇLIĞA KARŞI ACİL ÖNLEM ALINMALI”

ZMO Adana Şube Başkanı Feyzullah Alparslan, açlık sınırının altında yaşayanların oranının yüzde 8,5 olmasının azımsanmaması gerektiğini dile getirdi.  Bu rakamın 85 milyonluk Türkiye nüfusunda 10 milyona tekabül ettiğini dile getiren Korkut, “Adana’da yaşayan nüfusun 3 katı büyüklüğünde insan açlık sınırının altında. Bu, acil önlem alınması gerektiğinin özeti” dedi. Ekim alanlarındaki daralmaya dikkat çeken Korkut, “Üretme ithal et politikasının devreye girmesi ile üretici üretimde uzaklaşmakta. Burada günü birlik değil, uzun kısa ve orta vadeli planlar yapılarak kamuoyu ile paylaşılması, bilim ve tekniğe dayalı politikaların hayata geçirilmesi gerekir” dedi.

“GIDA DAĞILIMINDA ADALETSİZLİĞİN ÖNÜNE GEÇMEK MÜMKÜN”

TMMOB İKK Sekreteri Ahmet Uncu da gıdanın dağılımındaki adaletsizliğe dikkat çekerek, “Bunu önüne geçilebilir. Bilim v e teknik kullanıldığında insanlar gıdaya rahatlıkla ulaşılabilir. Yeter ki üretim yapılsın ve adaletli bir gıda dağılımı yapılsın” dedi. Şeker, yağ, et, süt, buğday gibi temel gıdaların ithal edilir duruma geldiğine dikkat çeken Kimya Mühendisleri Odası Güney Bölge Şube Başkanı Çiğdem Eroğlu, “Buna en kısa sürede dur dememiz gerekiyor” dedi. (Adana/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et