27 Ekim 2022 16:47
Son Güncellenme Tarihi: 29 Ekim 2022 17:02

Validebağ deresinden çimento akıyor

Çeşitli rant projeleri ve gönüllülerin koruma mücadeleleri ile gündemdeki yerini koruyan Validebağ Korusu, şimdi de deresinden çimento akmasıyla gündemde.

Fotoğraf: Arif Bengi

Paylaş

İstanbul’un nefes borularından biri olan Validebağ korusu, önce millet bahçesi sonra Düzenleme ve Rehabilitasyon Projesiyle ranta açılmak istendi. Ama bir yılı aşkın süredir nöbetlerini sürdüren gönüllülerin mücadelesi sonucunda bu projeler hayata geçmedi. Validebağ Korusu şimdi de deresinden çimento akmasıyla gündemde. Dereden 8 Ekim’den bu yana çimento aktığını belirten Validebağ Gönüllüsü Arif Belgin, İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresine (İSKİ) başvurmuş. İSKİ’den, Derenin suyuna karışan çimentonun metro inşaatından kaynaklandığı cevabı verilmiş.

İSKİ: KİRLİLİK METRO İNŞAATINDAN KAYNAKLI  

“Durumu İSKİ’ye bildirmeseydiniz, kirliliğin nedeni ortaya çıkacak mıydı” sorumuza Belgin, “Muhtemelen hayır. Normalde bunların denetimini İSKİ’nin yapması gerekir ama yapmamışlar. Şimdi Üsküdar İSKİ Müdürlüğü durumu İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Çevre Koruma Müdürlüğüne bildirdi. Onlar da metro şirketine ceza kesecekler” şeklinde cevap verdi.

Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesinin de konuyla yakından ilgilendiğini belirten Belgin, “Gelip numüne alacaklar. Yedi yıl önce de buradan numune almışlardı. O zaman en kötü derece çıkmıştı. Dördüncü derece, zehirli yani içilemez, kullanılamaz. Buradan hayvanlar su içiyor, kediler, köpekler, kirpiler, kaplumbağlar, kuşar… Onların zehirlenmesi söz konusuydu. O zamanlar kimyasal atıklar sızıyordu, dere köpürüyordu şimdi de çimento akıyor” dedi.

4 AYRI ÇÖKERTME YAPILSAYDI KİRLİLİK OLMAZDI

Dereden kendi imkanlarıyla numune almak için koruya giden Belgin, bunu prosedürlere uygun yapamayacağından endişe etse de deneyeceğini söylüyor. Çimentonun dereye nasıl karıştığını sorduğumuz Belgin, derenin çıktığı yere döküldüğünü tahmin ettiklerini belirtiyor. O yeri bilmediklerini söyleyen Belgin şöyle devam ediyor: “İSKİ’den edindiğim bilgiye göre, aslında dört ayrı çökertme işlemi yapılması gerekirmiş. Dört işlemi yapmamışlar. Büyük ihtimalle bir kere yapıp ya da iki kere yapıp bırakmışlar. Her halükarda tam bir çökertme yapmadan dereye vermişler. Aslında dediklerine göre dört kez çökertme yapsalar, dereye tertemiz su verilirmiş. Ama bunlar bu dört aşamadan geçirmeden direkt vermişler. Ondan dolayı bu kirlilik olmuş.”

Yeterli denetimlerin yapılmadığını belirten Belgin, derenin adının bile bilinmediğini şu sözlerle anlatıyor: “Hatta bazıları ‘orda dere yok’ diyor. Yağmur sularıyla aktığını söylüyorlar, oysa yağmur suyuyla aksaydı yazın kesilirdi. Yazın bile akar çünkü dere. Onun kaynağını da biz bilmiyoruz. Şehirleşme o kadar yoğun ki kaynağını bulamıyoruz. Kadıköy’de Çayırbaşı denen, eskiden Et Balık Kurumunun, şimdi minibüs duraklarının olduğu yer. Oradan denize dökülür. Koşuyolu civarında Seyitahmet deresiyle birleşip daha büyük bir dere olarak, Kadıköy’de rıhtımda denize dökülür.”

ÇMO İSTANBUL ŞUBESİ: KİRLİLİK KORKUNÇ BOYUTTA

Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, dereden aldıkları numunenin sonuçlarını paylaştı. Validebağ Deresi'nden alınan numuneler ile 1. sınıf su değerleri karşılaştırıldığında kirliliğin korkunç boyutta olduğu ortaya çıktı. Yapılan açıklamada değerlerin olması gerekenden 77.000 kez fazla olduğu kaydedildi.

Kirletici Parametre

Validebağ Deresi Ölçüm1.Sınıf Su Değerleri

Kirlenme Oranı %

pH11,26-9 Arasında 
Kimyasal Oksjen İhtiyacı (mg/lt)4.500< 2518.000
Askoda Katı Madde (mg/lt)19.335< 2577.000
Çinko (mg/lt)4,660,31.500
Demir (mg/lt)3900.1389.000

Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Dereye deşarj edilen Çinko ve Demir ağır metal kirleticileri ise parametresi de çok yüksek mertebededir. Derenin tamamında deşarj edilen atıksuyun Kirleticileri hâkim olmuştur. Kadıköy iskele kısmında denize boşalan bu dere Validebağ korusu içinde yaşayan bütün canlıların yaşam kaynağı su ihtiyacını karşılamaktadır.

Günlerce aşırı kirlenme baskısı altında bulunan derenin kendi kendini temizleme olasılığı bulunmamaktadır. Kirleten firmaya sadece ceza uygulaması da dereyi eski durumuna getirmeyecektir.

Dere yatağındaki bütün çökmeler hidrolik yapıyı bozmadan temizlenmeli, tehlikeli atık olarak uzaklaştırılmalıdır. Temizlik membadan mansaba doğru hızlıca yapılmalı ve korudaki canlıların su ihtiyacı biran önce karşılanmalıdır. Denize boşalma noktasında inceleme yapılarak gerekli temizlik çalışmaları yapılmalıdır.

Atıksuları kanala bağlamak yerine, yüzlerce konut arasından geçirerek dereye verilmesi, 'Yüzeysel suların biyolojik, Fiziko-kimyasal ve kimyasal açıdan kalitelerinin korunması maksadıyla her türlü atık ve artık, mevcut su kalite durumunu ve Ekolojisini bozacak şekilde alıcı su ortamına bırakılamaz' yönetmelik maddesine aykırıdır.

ÇMO İstanbul şubesi, Validebağ korusu yaşam alanı savunucuları ile birlikte Ekolojik yıkıma karşı mücadele edecektir."

ÖNCEKİ HABER

Kur'an kursunda istismar davasında mağdur çocuklar bir kez daha duruşmada dinlendi

SONRAKİ HABER

TTB Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı'nın serbest bırakılması talebi yükseliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa