1 Kasım 2022 04:15

Artık yeter demenin zamanı geldi

Esenyurt'tan metal işçisi bir kadın yazdı: Ben 10 yıldır metal sektöründe aynı iş yerinde çalışan bir kadın işçiyim. 10 yıllık işçi olmama rağmen işe yeni başlayan işçiyle aramda 300 lira fark var.

Artık yeter demenin zamanı geldi

Arşiv | Fotoğraf: DHA

Metal işçisi bir kadın
Esenyurt-İstanbul

Ben 10 yıldır metal sektöründe aynı iş yerinde çalışan bir kadın işçiyim. 10 yıllık işçi olmama rağmen işe yeni başlayan işçiyle aramda 300 lira fark var. Aldığım maaş asgari ücretin çok az üstünde. Benim verdiğim kira 3 bin 500 lira, maaşımın yarısından fazlası. İşe ilk girdiğimde maaşımın neredeyse 6’da 1’ini kiraya veriyordum. Aslında bu rakamlar Esenyurt için normal değil. Burası bir işçi ilçesi ama işçilerin aldığı ücret ile kiraları arasındaki fark giderek kapanıyor.

Evin ihtiyacı için pazara gidiyoruz ama mutfağın ihtiyaçlarını karşılayamıyoruz. Ben işe ilk girdiğimde unu, patatesi, soğanı marketten/pazardan çuvalla alırdım. Şimdi bir kilo patates, bir kilo soğan alırken düşünüyorum. Ben 10 yıldır aynı iş yerinde, aynı patrona, aynı malzemeyi üretiyorum. Bu 10 yıl içinde benim ürettiğim malzeme benim harcadığım enerji değişmezken aldığım maaşın alım gücü çok fazla düştü. Ancak bu 10 yıl içinde patron durmadan yeni iş bağlamaya, şirketi büyümeye devam etti. Bizim ürettiğimiz malzeme dolar bazında ihraç edildiği için patron kayıp yaşamadı ama ve benim gibi işçilerin maaşı 10 yıldır düşmeye devam ediyor.

Biz yıllardır fazla mesailerle maaşın üzerine çıkar biraz da olsa cebimizde para biriktirirdik. Ancak öyle ki şimdi fazla mesailer de kesilmeye başladı. Aldığımız ücretin üstüne çıkamaz hale geldik. İşçiler fazla mesai olsun ister hale geldiler çünkü aldıkları maaş yetmiyor. Bu durum böyle devam edemez. Ancak bu yoksullaşmayı durdurmak için bir araya gelmeliyiz. Bunu yapmadıkça yoksullaşmanın önüne geçemeyeceğiz. Daha nereye kadar bizi yoksullaştıracaklar? Artık yeter demenin zamanı geldi, biz işçiler örgütlenmeliyiz.

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Çocukları öğüten çark

Çocukları öğüten çark

Yoksulluğun pençesindeki ailelerin çocukları tüm dünyada acımasızca emek piyasasına çekilirken, Türkiye kapitalizmi bu konuda en önde koşuyor. Çarklar köle koşullarında dönsün diye devlet gücünü seferber etmekten geri durmayan iktidar, milyon milyon işçileştirdiği çocukların da uzun ve ağır çalıştırılmasına, onlarcasının ölüme sürüklenmesine göz yumuyor.

2.3 milyon çocuk MESEM kapsamında günde 8-10 saat çalışıp ustalık belgesi aldı

15-17 yaş grubundaki neredeyse her 4 çocuktan biri çalışma hayatında

71 çocuk 2024'te çalışırken hayatını kaybetti

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
16 Şubat 2025 - Sefer Selvi

Evrensel'i Takip Et